Raportti | Plan

Plan selvitti: Tytöt kohtaavat järjestelmällistä syrjintää ja väkivaltaa

Koska olen tyttö -raportti 2014

Koska olen tyttö -raportti 2014

Tuhannet tytöt kertovat järjestelmällisestä syrjinnästä, väkivallasta ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä ympäri maailmaa lastenoikeusjärjestö Planin tuoreessa kyselytutkimuksessa ja raportissa.

Plan julkaisee vuosittain Koska olen tyttö -kampanjan raportin, joka luotaa uusimman tutkimustiedon valossa tyttöjen asemaa. Tämän vuoden raportti Pathways to Power selvittää, miten vallan eri muodot vaikuttavat sukupuolten tasa-arvon ja tyttöjen oikeuksien toteutumiseen.

Raportin lisäksi Plan julkaisi Hear Our Voices -kyselyn, jossa yli 7000 12–16-vuotiasta nuorta kertoo, millaisena he kokevat tyttöihin kohdistuvan syrjinnän. Plan toteutti kyselyn 11 maassa Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

Raportti ja kysely kertovat, että tytöiltä puuttuu valtaa ja mahdollisuuksia päättää elämästään, kuten avioitumisestaan ja raskaudestaan. Tytöt kokevat harvoin olevansa turvassa kotonaan, koulussaan tai yhteisössään. Suurimpiin tyttöjen kohtaamiin ihmisoikeusongelmiin kuuluvat lapsiavioliitot ja tyttöihin kohdistuva väkivalta. Vuosittain 14 miljoonaa alle 18-vuotiasta tyttöä päätyy naimisiin. Lapsiavioliitto riistää tytöltä lapsuuden ja mahdollisuuden koulutukseen. Raskaus ja synnytys ovat 15–19-vuotiaiden tyttöjen yleisin kuolinsyy.

Väkivalta koskettaa naisia kaikkialla maailmassa jokaisessa ikä- ja yhteiskuntaluokassa. Useampi kuin joka kolmas nainen on ainakin kerran elämässään raiskattu tai muutoin pahoinpidelty. Heistä 80 prosenttia on kokenut väkivaltaa oman kumppaninsa taholta.

Hear Our Voices -kyselyssä

  • 52 % tytöistä sanoo, että tytöt voivat harvoin tai ei koskaan päättää, tulevatko raskaaksi.
  • 39 % tytöistä kertoo, että tytöt voivat harvoin tai ei koskaan päättää, milloin menevät naimisiin.
  • 51 % tytöistä sanoo, etteivät tytöt koskaan puhu tai kerro mielipidettään poikien tai miesten läsnä ollessa.
  • 49 % tytöistä sanoo, että pojat ja tytöt jakavat kotitöiden tekemisen harvoin tai ei koskaan.
  • joka neljäs tyttö ei koe koulun vessaa turvalliseksi.

Koulutus on jokaisen tytön ihmisoikeus, ja tyttöjen koulutus on tutkitusti tehokkain keino vähentää köyhyyttä ja sukupuolten epätasa-arvoa. Koulutetut pojat suhtautuvat sukupuolten tasa-arvoon myönteisemmin kuin vanhempansa.

Lue Koska olen tyttö -raportti 2014 (pdf)

Lue Koska olen tyttö -raportin tiivistelmä (suomeksi, pdf)
Lue Koska olen tyttö -raportin tiivistelmä (englanniksi, pdf)