Pyörätuolilla Lissaboniin vammaisten puolesta | Plan

9.5.2017

Pyörätuolilla Lissaboniin vammaisten puolesta

Oululainen Ville Jaaranto aikoo matkustaa pyörätuolilla Oulusta Lissaboniin. Matkan tavoite on kerätä rahaa vammaisille lapsille Togossa ja näyttää, että rajat on tehty ylitettäviksi.

Villen mukana matkaan lähtee myös Aamu-koira. Kuva: Anni Jyrinki

Teksti: Anni Jyrinki

– Haluan vaeltaa omalla tavallani ja näyttää, että jokainen voi tehdä elämässään, mitä haluaa. Haluan myös omin silmin nähdä, miten vammaisia ihmisiä kohdellaan eri maissa.

Näin tiivistää oululainen 37-vuotias Ville Jaaranto sen, miksi hän äitienpäivän tienoilla aloittaa pitkän ja vähän uhkarohkeankin seikkailun kohti Euroopan eteläisintä kärkeä.

Ville taittaa matkaa halki Euroopan, Oulusta Lissaboniin, sähköpyörätuolilla. Mukana kulkevat pakettiautolla Villen avustajat ja Aamu-koira. Yli kolme kuukautta kestävän matkan tarkoituksena on paitsi nähdä maailmaa, myös kerätä rahaa Plan International Suomen vammaisia lapsia tukevalle hankkeelle Togossa.

Kehitysmaissa asuvat vammaiset lapset ovat usein erityisen vaikeassa tilanteessa. Heitä saatetaan piilotella tai eristää yhteisöstä, eivätkä he välttämättä saa arjessa tarvitsemiaan apuvälineitä tai pääse kouluun ja opiskelemaan. Usein kyse on tietämättömyydestä ja vammaisiin liittyvistä ennakkoluuloista.

Urheilu on tärkeä osa lasten kuntoutusta.

Plan auttaa lapsia liikkumaan ja kouluun

Ville sairastaa synnynnäistä niveljäykistymätautia ja myös puheen tuottaminen on hänelle vaikeaa.

– Tiedän oman tilanteeni vuoksi, miltä tuntuu olla umpivammainen, siksi haluan tukea vielä vaikeammassa asemassa olevia.

Keväällä Ville sai Planin kautta Togosta kummilapsen, joka niin ikään on vaikeasti vammainen.

– Haluan Togossa olevalle kummilapselle ja muille hänen kaltaisilleen paremman tulevaisuuden, Ville kiteyttää.

Villen kummipoika Luca on neljävuotias.

– Lucalla on varmasti ihan samanlaisia haaveita kuin ikäisillään yleensä. Haaveita ja suunnitelmia, jotka toteutuakseen tarvitsevat meidän kaikkien apua.

Togossa Plan auttaa vammaisia lapsia liikkumaan, leikkimään ja käymään koulua. Vammaisten lasten yhteisöperustainen kuntoutusohjelmamme toimii 32 yhteisössä keskisessä Togossa. Kuntoutuskeskukset sijaitsevat peruskoulujen yhteydessä. Kuntoutuksen tavoitteena on kehittää lasten kognitiivisia, kielellisiä ja motorisia taitoja. Tarvittaessa lapset saavat myös lääketieteellistä hoitoa sekä proteeseja tai muita apuvälineitä.

Myös lasten vanhemmat, huoltajat ja viranomaiset saavat tietoa lasten vammaisuudesta, kuntoutuksesta ja oikeuksista. Suomen ulkoministeriön tukema hanke hyödyttää tällä hetkellä noin 3500 lasta.

Togolaisella Christinellä on cp-vamma. Kun hän oli nuorempi, hän ei pystynyt seisomaan, istumaan tai kävelemään. Planilta saamansa kuntoutuksen avulla tyttö pystyy nyt omin avuin istumaan. Toiveena on, että jonain päivänä Christine kävelee.

Road tripille rennolla otteella

Matka Lissaboniin alkaa Oulusta äitienpäivänä 14. toukokuuta. Villen, kolmen avustajan ja avustajakoiran seurue viipyy tien päällä Villen laskelmien mukaan kolmesta neljään kuukautta. Ville taittaa matkaa sähköpyörätuolilla, muu seurue tulee perässä pakettiautolla, jossa on myös mahdollisuus ruuan valmistukseen ja yöpymiseen.

– Aikaisemmin olen käynyt parin viikon reissulla Italiassa, mutta tällainen road trip on ihan uusi kokemus.

– Päivässä suunnittelen ajavani 60–90 kilometriä, riippuen siitä, miten majoitumme ja missä haluamme pysähtyä.

Toki aina on mahdollista, että pyörätuoliin tulee joku vika tai taivaalta sataa kaatamalla vettä. Mutta sitten edetään vain tilanteen mukaan.

Vaikka matkan pääasiallinen tarkoitus on kerätä rahaa Togoon, Villelle kyse on myös itsensä ylittämisestä. Villen synnynnäinen niveljäykistymissairaus, AMC, ei koskaan parane ja seuraa mukana jokaisessa arjen askareessa.

– Päässä ei ole vikaa, kroppa on sitäkin viallisempi, Ville sanoo ja nauraa.

Villen matkasta tehdään myös dokumenttielokuva Wheels of Freedom. Elokuvan ohjaa oululainen Aleksi Puranen, Villen hyvä ystävä ja entinen avustaja. 

Lahjoita Villen keräykseen ja auta Togon lapsia 

Lue lisää työstämme Togossa

Seuraa matkaa Villen blogissa

Wheels of Freedom -elokuvan Facebook-sivut

Tutustu toimintaamme