Plan tukee syyrialaislasten koulunkäyntiä Egyptissä | Plan

7.12.2015

Plan tukee syyrialaislasten koulunkäyntiä Egyptissä

Viime vuosina 300 000 syyrialaista on paennut sodan jaloista Egyptiin. Pakolaiset elävät vaikeissa oloissa isojen kaupunkien slummeissa. Plan International auttaa Egyptissä sotaa paenneita lapsiperheitä selviytymään uudessa elämäntilanteessa sekä pakolaislapsia palaamaan kouluun.

Gamal lastensa kanssa Planin tukemassa yhteisökeskuksessa.

Gamal pakeni perheensä kanssa Syyriasta Egyptin Alexandriaan kolme vuotta sitten. Sodan vuoksi hänen lapsensa eivät päässeet kouluun kahteen vuoteen. Menetettyjen kouluvuosien kiinni kurominen on ollut haastavaa.

– Oli aloitettava alusta. Lapset olivat unohtaneet, miten kynää pidellään kädessä, Gamal kertoo. 

Monilla on vaikeuksia päästä kouluun Egyptissä. Gamalin perheen haasteeksi osoittautui muun muassa se, ettei perheellä ole passeja.

– Emme voineet saada asuntoa ilman passeja, ja meille sanottiin, että pitää olla asunto, jotta lapset voivat mennä kouluun.

Usein pakolaisperheiden lapset jäävät pois koulusta, koska perheillä ei ole varaa koulumaksuihin, pukuihin, kirjoihin tai koulumatkoihin. Lasten jääminen pois koulusta on suuri taakka perheille, sillä vanhempien on tehtävä pitkiä työpäiviä ansaitakseen elannon perheelleen. Se myös lisää tarvetta lähteä ylittämään Välimerta äärimmäisen vaarallisissa olosuhteissa.

Gamal tekee töitä aamusta iltaan pitääkseen huolta perheestään. Hän haaveilee siitä, että hänen lapsensa voisivat jatkaa opiskelua.

– Toivon, että he voisivat valmistua haluamaansa ammattiin, Gamal sanoo.
 

Beyaan opiskelee tukiopetuksessa ja tähtää tulevaisuudessa hammaslääkärin ammattiin

Tukiopetus on tärkeää

Plan International auttaa syyrialaisia pakolaislapsia pääsemään kouluun Egyptissä. Tuemme perheitä muun muassa terveydenhuollon saamisessa sekä kodin- ja koulutarvikkeiden hankkimisessa. Lisäksi tarjoamme tukiopetusta helpottamaan syyrialaislasten sopeutumista uuteen kulttuuriin.

– Lapset tarvitsevat tukea päästäkseen sisään egyptiläiseen koulusysteemiin ja ymmärtääkseen egyptiläistä arabian aksenttia. Lisäksi lapsille on tarjottava keinoja käsitellä pelkojaan, Arjimand Hussein Plan International Egyptistä sanoo.

Beyaan, 17, pakeni Syyriasta puolitoista vuotta sitten. Nyt hän opiskelee Plan Internationalin ja Ansan-järjestön tukiopetuksessa Kairossa. Hän haaveilee hammaslääkärin opinnoista.

– Haluan auttaa itseäni ja maatani ja olla hyvä Egyptissä asuvan syyrialaisen naisen malli, jotta muut voisivat olla minusta ylpeitä.

Vaikka Syyriassa tilanne oli kauhea, kaipaa Beyaan kovasti kotimaataan.

– Kuka tahansa, joka on joutunut jättämään kotimaansa, kohtaa vaikeuksia ja haasteita. Pelkäämme jatkuvasti, hän sanoo.
 

Nour kolmen lapsensa kanssa Planin yhteisökeskuksessa Kairossa.

Turvaa ja tukea yhteisökeskuksista

Nour, 37, on kolmen lapsen äiti, joka pakeni Egyptiin kolme vuotta sitten. Egyptissä päivittäisten perustarpeiden täyttäminen on perheelle vaikeaa. Lapset kärsivät koti-ikävästä ja sodan kokemuksista.

– Syyriassa pidimme kengät jalassa yölläkin, valmiina lähtemään, Nour kertoo.

– Täälläkin lapset pelkäävät. Jos joku koputtaa ovelle, he ovat kauhuissaan.

Plan Internationalin yhteisökeskukset tarjoavat lapsille psykososiaalista tukea ja turvallisen paikan leikkiä. Aikuiset pääsevät tapaamaan toisiaan ja saavat tukea siihen, miten voivat auttaa lapsia.

– Tukiohjelma on auttanut minua tukemaan lastani, jotta hän voisi päästä yli kokemistaan traumoista. On ollut myös hyvä tavata muita syyrialaisia äitejä, viisivuotiaan Ghanan äiti sanoo.

Ghana käy puhe- ja tukiopetustunneilla Plan Internationalin tukemassa yhteisökeskuksessa ja on alkanut saada ystäviä.

– Kun saavuimme Egyptiin, Ghana ei halunnut leikkiä muiden lasten kanssa. Olen iloinen, että hän on nyt vähemmän sulkeutunut ja on alkanut ottaa kontaktia muihin.

Ryhdy kuukausilahjoittajaksi ja auta maailman pakolaislapsia