Plan tukee perheitä selviytymään kuivuudesta ja tulvista Etiopiassa | Plan

10.12.2015

Plan tukee perheitä selviytymään kuivuudesta ja tulvista Etiopiassa

El Niño kärjistää sääoloja itäisessä Afrikassa. Plan auttaa lapsia ja äitejä selviytymään sääilmiön seurauksista muun muassa Etiopiassa.

Etiopiassa kärsittiin kuivuuden aiheuttamasta nälänhädästä vuonna 2011. Arvioiden mukaan tilanne saattaa joillakin alueilla olla nyt jo vakavampi kuin neljä vuotta sitten.

El Niño muuttaa Tyynenmeren pintaveden lämpötiloja ja vaikuttaa sääoloihin kaikkialla maailmassa. Se toistuu 3–5 vuoden välein, mutta on nyt tutkijoiden mukaan vaikutuksiltaan voimakkain 60 vuoteen. Huipussaan sääilmiö on vuodenvaihteessa.

Afrikassa vaikutukset tuntuvat voimakkaimmin mantereen itäosassa, jossa vuotuisten sateiden viivästyminen aiheuttaa kuivuutta ja voimistuminen tulvia.

YK:n hätäapua koordinoiva toimisto OCHA on todennut tilanteen olevan alueittain Etiopiassa jo vakavampi kuin Afrikan sarven vuoden 2011 nälänhädän aikaan. Etiopiassa yhdeksällä miljoonalla ihmisellä on jo nyt pulaa ruoasta kuivuuden seurauksena. Luvun pelätään nousevan 15 miljoonaan vuoden 2016 alussa. Jo ennen joulua 350 000 etiopialaista lasta on vaikeasti aliravittuja.

– Alle viisivuotiaat lapset sekä imettävät ja raskaana olevat naiset ovat haavoittuvimpia aliravitsemukselle. Syksyn sato on odotettua huonompi, joten perheet ovat myyneet omaisuuttaan, kuten kotieläimiä ja työkaluja, ostaakseen ruokaa. Selviytyäkseen he myös käyttävät siemenviljan ravinnoksi. Kun sateet alkavat, perheillä ei ole keinoja aloittaa peltojen muokkaamista ja kylvöä, kertoo Plan International Suomen humanitaarisen avun asiantuntija Kaisa-Leena Juvonen, joka on tukemassa ohjelmakehitystä Amharan läänissä Pohjois-Etiopiassa.

Keniassa tulvat uhkaavat kahta miljoonaa ihmistä. Zimbabwessa kuivuus pienentää maissisatoa kolmanneksen ja puolitoista miljoonaa ihmistä tarvinnee ruoka-apua vuoden 2016 alussa.

Tulvat ja helleaallot aiheuttavat myös välittömiä vammoja ja kuolemia. Kuivuus ja tulvat pakottavat perheet kodeistaan, mikä heikentää lasten turvallisuutta ja lisää stressiä.

Erityisessä vaarassa ovat teini-ikäiset tytöt, jotka joutuvat kuivuuden aikana hakemaan vettä entistä kauempaa ja altistuvat siten muun muassa seksuaaliselle väkivallalle. Moni perhe myös naittaa nuoret tyttärensä, koska myötäjäisrahat auttavat selviytymään tilanteesta ja koska vanhemmat uskovat, että tyttären ravinto on paremmin taattu uudessa perheessä.
 

Ruokaa ja terveysvalistusta

Plan International seuraa El Niñon kehittymistä Keniassa, Etelä-Sudanissa, Ugandassa ja Etiopiassa. Lasten ja odottavien äitien tarpeet ovat etusijalla.

– Afrikan sarven ruokakriisi vuonna 2011 opetti, että ihmishenkien säästäminen vaatii nopeaa toimintaa. Hallitusten, avustajien ja kansalaisjärjestöjen on yhdistettävä voimansa, muistuttaa kansainvälisen Planin katastrofityön johtaja Unni Krishnan.

Etiopiassa Plan tukee yhteisöjä valmistautumaan El Niñon seurauksiin.

Amharan läänissä Plan on jakanut jauhoja ja öljyä 15 500 ihmiselle. Lähes 700 viljelijää on saanut siemenviljaa.

Odottavat äidit ja alle viisivuotiaiden lasten vanhemmat ovat saaneet tietoa aliravitsemuksen syistä, ruoanlaitosta, henkilökohtaisesta hygieniasta ja sanitaatiosta.

Lisäksi Plan on kouluttanut terveyshenkilöstöä vaikeasti aliravittujen lasten tunnistamiseksi ja auttamiseksi.