Plan tukee alkuperäiskansojen lapsia Ecuadorissa | Plan

27.3.2015

Plan tukee alkuperäiskansojen lapsia Ecuadorissa

Jenny kasvaa Andeilla ankarissa oloissa

Jennyn koiranpentu pitää seuraa tytölle, kun isoäiti on markkinoilla.

Kahdestaan isoäitinsä kanssa asuva Jenny, 7, saa olla lapsi vain koulussa. Köyhien perheiden lapset joutuvat selviytymään paljosta ilman aikuisten tukea.


– Rakastan koulunkäyntiä. Välitunneilla saan leikkiä, sanoo 7-vuotias Jenny.

Kotona Jennyllä on paljon velvollisuuksia, mutta koulussa hän saa nauttia leikistä ja uuden oppimisesta.
 
Jenny asuu Andeilla, pienessä kylässä neljän kilometrin korkeudessa. Seutu kuuluu Ecuadorin köyhimpiin. Koulutus voi olla avain parempaan tulevaisuuteen, joten koulut ovat vuoristokylien lapsille hyvin tärkeitä.

Isoäiti on Jennylle maailman rakkain ihminen. Kahdestaan he muodostavat pienen perheen. Jennyn äiti kuoli, kun tyttö oli neljän, ja isä lähti omille teilleen jo ennen Jennyn syntymää.

– Kun äiti oli kuollut, näin unta, että hän odotti minua pihalla ja vei minut hyvään paikkaan, taivaaseen, Jenny kertoo.

– Teen Jennyn eteen kaiken, minkä pystyn, kunnes kuolen, sanoo tytön isoäiti Maria Rosa, 79.

– Se ei ole helppoa. Ennen mieheni auttoi minua töissäni, mutta hänen kuoltuaan teen kaiken yksin.

Jennyn ja Maria Rosan koti on savimaja. He nukkuvat, syövät ja kokkaavat ruokansa avotulella samassa pienessä huoneessa. Toisinaan savuisen ilman hengittäminen on työlästä, varsinkin öisin, kun Jenny yrittää nukkua.

Savu on aiheuttanut Maria Rosalle keuhkosairauden. Hengitysongelmat ovat Andeilla yleisiä, koska ihmiset hengittävät savuista sisäilmaa. Maria Rosa pelkää, ettei elä enää pitkään, ja on huolissaan lapsenlapsensa tulevaisuudesta.

– Mitä Jennyllä sitten tapahtuu? Kuka hänestä huolehtii?

 

Työtä aamusta iltaan

Päivittäinen selviytyminen Andien syrjäkylissä vaatii kovaa työtä myös lapsilta. Erityisesti tytöt joutuvat tekemään raskaita kotitöitä. Macho-kulttuurissa vanhemmat arvostavat poikien koulunkäyntiä ja vapaa-aikaa, kun taas tytöiltä odotetaan jo nuorella iällä taloustöiden hoitamista eikä heidän koulunkäyntiään nähdä yhtä tärkeänä kuin poikien.

Koska Jennyn isoäiti on sairas, pieni tyttö tekee lähes kaikki kotityöt. Hän herää joka aamu kuudelta lämmittämään pesuvettä. Sitten hän tekee keittoa itselleen ja isoäidilleen.

Koulun jälkeen Jenny pyykkää vaatteet, vie kotieläimet laitumelle ja hakee vettä kylän kaivosta. Vesi on usein likaista ja levittää sairauksia.

Jenny valmistaa myös päivällisen. Tavallisesti se on keittoa, jossa on perunoita ja papuja perheen omalta pellolta. Jos talous sallii, kerran viikossa perhe syö lihaa.

Torstait ovat viikon vaikeimpia päiviä. Silloin isoäiti menee torille myymään vihanneksia ja ostamaan muita elintarvikkeita ja Jenny joutuu olemaan yksin kotona.

– Se pelottaa minua, Jenny kertoo.

Plan työskentelee Jennyn kotiseudulla tukeakseen heikoimmassa asemassa olevia lapsia, kuten Jennyä. Plan muun muassa parantaa lasten koulutusta, suojelua ja terveydenhoitoa ja kitkee perheväkivaltaa sekä tyttöjen syrjintää.
 

Lue lisää Planin työstä Ecuadorissa
 

Tue Jennyn kaltaisia lapsia ja ryhdy kuukausilahjoittajaksi

Tutustu toimintaamme