Plan oli SuomiAreenassa tyttöjen puolella | Plan

14.7.2017

Plan oli SuomiAreenassa tyttöjen puolella

Toimme tyttöjen oikeudet näkyvästi esiin SuomiAreenan keskusteluissa ja Kansalaistorilla. Virtuaalimatka pakolaisleirille veti ihmisiä osastollemme.

Aino Vehkavaara ja Nea Baarman puhuivat tasa-arvopaneelissa tyttöjen oikeudesta osallistua päätöksentekoon. ”Ei ole olemassa Suomen tasa-arvoa ja muun maailman tasa-arvoa. Vasta kun kaikkien maailman ihmisten tasa-arvo toteutuu, se voi toteutua täysin Suomessakin”, Aino Vehkavaara sanoi.

Tyttöjen aseman parantaminen on välttämätöntä, oikein ja viisasta. Tämä oli viestimme Suomen suurimmassa yhteiskunnallisessa keskustelutapahtumassa SuomiAreenassa, joka kokosi maanantaista perjantaihin kymmeniä tuhansia ihmisiä Poriin.

Emmi Mustonen, 7, ja Akseli Jantunen, 12, vierailivat virtuaalilasien avulla tansanialaisella pakolaisleirillä. ”Tuntui kuin olisin käynyt leirillä”, Jantunen sanoi.Vapaaehtoisemme ja työntekijämme kertoivat teltassamme SuomiAreenan Kansalaistorilla työstämme kriisejä ja konfliktia paenneiden tyttöjen hyväksi. Osastomme vetonaula olivat virtuaalilasit, joiden avulla väkeä kuhisevan tapahtuman vieraat saivat vierailla tansanialaisella pakolaisleirillä ja kokea burundilaisen pakolaistytön tarinan. Viikon aikana sadat ihmiset matkustivat hetkeksi Porista Tansaniaan.

– Tuntui, kuin olisin oikeasti käynyt leirillä. Kokemus oli aika erikoinen, kun en ole koskaan aiemmin käyttänyt virtuaalilaseja. Tuli vähän surullinen olo tytön puolesta. Tällaiset lasit olisi hyvä saada kouluunkin, pohti 12-vuotias Akseli Jantunen.

Virtuaalimatkaa pakolaisleirille voi kokeilla myös kotona ja luokkahuoneissa. Uusi kotini -virtuaaliaineisto löytyy sivuiltamme ja toimii myös mobiililaitteilla ja näyttöpäätteillä.

Osastollamme puhutti myös valokuvanäyttely Unelma tulevaisuudesta, jossa Syyriasta Jordaniaan paenneet tytöt kertovat unelmistaan. Moni SuomiAreenan kävijä innostui tulemaan mukaan liikkeeseen tyttöjen oikeuksien puolesta ja sitomaan ranteeseensa Tyttöjen puolella -nauhan.
 

Planin pääsihteeri Ossi Heinänen haastoi poliitikot Annika Saarikon ja Maarit Feldt-Rannan parantamaan maailman tyttöjen asemaa, ja nämä lupasivat tehdä parhaansa. ”On ollut hienoa saada kasvaa Suomessa, jossa olen saanut samat mahdollisuudet kuin pojat”, Feldt-Ranta kertoi.

Päättäjät tyttötentissä

Järjestimme keskiviikkona Porin Kauppatorilla tilaisuuden Päättäjät tyttötentissä, jossa pääsihteerimme Ossi Heinänen testasi leikkimielisesti tuoreen perhe- ja peruspalveluministerin Annika Saarikon (Kesk.) ja SDP:n varapuheenjohtajan, presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Maarit Feldt-Rannan tietoja tyttöjen asemasta. Vaikka keskustelun sävy oli lämmin, faktat olivat painavia: tietovisassa nousi esiin, että joka vuosi 15 miljoonaa tyttöä joutuu varhaisavioliittoon ja 62 miljoonaa kouluikäistä tyttöä on yhä koulun ulkopuolella.

Saarikko ja Feldt-Ranta olivat hyvin perillä tyttöjen kohtaamista haasteista ja kertoivat, että tyttöjen aseman parantaminen on heille tärkeää sekä henkilökohtaisesti että poliittisesti.

– Ne yhteiskunnat ovat vahvimpia, joissa tyttöjen asema on vahvin. Kun vahvistamme tyttöjen ja naisten asemaa, vahvistamme myös yhteiskuntia ja torjumme ääriliikkeitä ja terrorismia, Feldt-Ranta totesi.

Saarikko kertoi olevansa ylpeä siitä, että Suomi on kohdentanut suuren osan kehitysyhteistyörahoituksestaan sukupuolten tasa-arvon edistämiseen ja nostanut aiheen kehitysyhteistyönsä kärkiteemaksi.

– On tärkeää pitää myös oma pesä kunnossa. Ministerinä lupaan tehdä parhaani ja huolehtia siitä, että Suomen tyttöjen asema on hyvä, Saarikko sanoi.
 

Planin lastenhallituksen edustajat Nea Baarman ja Aino Vehkavaara olivat perjantaina mukana Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan järjestämässä tilaisuudessa Keinokohtuja ja muita utopioita? – Tasa-arvotekoja nyt ja 100 vuoden päästä.

Tytöt pystyvät mihin vain

Planin lastenhallituksen edustajat Nea Baarman ja Aino Vehkavaara olivat perjantaina mukana Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan järjestämässä tilaisuudessa Keinokohtuja ja muita utopioita? – Tasa-arvotekoja nyt ja 100 vuoden päästä. Tasa-arvosta keskustelivat kansanedustaja Eva Biaudetin (RKP) johdolla myös presidentti Tarja Halonen, Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen, Yle Urheilun päällikkö Panu Pokkinen ja Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar.

– Pohjoismaissa emme enää keskustele siitä, miksi tasa-arvo on tärkeää. Olemme todiste siitä, että se on tärkeää, presidentti Halonen totesi.

– Tasa-arvon ei tarvitse olla utopia. Se on käytännön asia, johon meillä on jo vastaukset, jos vain haluamme toteuttaa ne, summasi Biaudet.

Baarman ja Vehkavaara kertoivat Girls Takeover -tapahtumasta, jossa Planin lastenhallituksen nuoret tytöt valtaavat päiväksi merkittävien päättäjien paikkoja. Mukaan on lupautunut muun muassa pääministeri Juha Sipilä.

– Haluamme muistuttaa tyttöjen potentiaalista, mutta myös siitä, että meidän tyttöjen on usein poikia vaikeampi nousta päättäviin asemiin. Monissa paikoissa tytöt eivät saa sananvaltaa edes heitä koskevissa päätöksissä. Vaikka tilanne on Suomessa paljon parempi, ei tasa-arvo toteudu vielä Suomessakaan. Toivomme, että tällä symbolisella ja konkreettisellakin teolla saamme innoitettua kaikkia suomalaisia työskentelemään tasa-arvon eteen, Planin lastenhallituksen Aino Vehkavaara sanoi.

– Haluamme muistuttaa kaikkia nuoria – erityisesti tyttöjä – että he voivat saavuttaa mitä vain. Ei anneta sukupuoliroolien kahlita!

Katso keskustelu Keinokohtuja ja muita utopioita? – Tasa-arvotekoja nyt ja 100 vuoden päästä

Tutustu toimintaamme