Plan ja ulkoministeriö auttavat aliravittuja lapsia Etiopiassa | Plan

1.6.2017

Plan ja ulkoministeriö auttavat aliravittuja lapsia Etiopiassa

Ulkoministeriö on myöntänyt 755 000 euroa työllemme kuivuudesta kärsivässä Etiopiassa. Keskitymme erityisesti aliravittujen lasten ja äitien hoitoon.

Viiden lapsen yksinhuoltajaäiti Ashaweday Seida iloitsee Planilta saamistaan siemenistä.

Teksti: Heidi Kleemola

– Ulkoministeriön tuella toimimme alueilla, joissa kuivuus on pitkittynyt ja yhteisöjen selviytymiskyky on vedetty äärimmilleen, kertoo Plan International Suomen humanitaarisen työn ohjelmapäällikkö Merja Färm.

Kuivuus ja voimakkain El Niño -sääilmiö vuosikymmeniin ovat ajaneet miljoonat ihmiset ahdinkoon. Etiopian hallituksen arvion mukaan humanitaarista apua tarvitsee jo 7,7 miljoonaa ihmistä.

Monet avustusjärjestöt ovat siirtyneet itäisempään Etiopiaan, jossa kuivuutta esiintyy laajemmalla alueella. Planin hankkeet ovat keskittyneet pohjoiseen ja keskiseen Etiopiaan alueille, jotka eivät vielä ole ehtineet toipua edellisestäkään vakavasta, vuosien 2015–2016 kuivuudesta ja jotka ovat vaarassa jäädä täysin huomiotta.

Toimimme Amharan osavaltiossa Suomen ulkoministeriön myöntämän 755 000 euron tuen avulla. Oromian osavaltiossa työtämme tukee YK:n humanitaarisen avun koordinaatioyksikkö OCHA. Työmme pääpaino on aliravitsemuksen hoidossa, sillä 25–30 prosenttia hankealueiden lapsista on aliravittuja.
 

Hätäapua 21 000 lapselle ja äidille

Tuemme Etiopiassa useita keskuksia, joissa vakavasti aliravitut lapset saavat hoitoa. Teemme yhteistyötä Maailman ruokaohjelman WFP:n kanssa, joka toimittaa aliravituille lapsille tarkoitetun terapeuttisen ravinnon. WFP toimittaa ruokatarvikkeita ja palveluita yhteensä 540 000 euron arvosta.

Avullamme noin 21 000 lasta ja äitiä saa lähikuukausina hätäapua aliravitsemukseen. Vähennämme alle 5-vuotiaiden lasten kuolleisuutta ja lasten sekä odottavien ja imettävien äitien aliravitsemusta.

– Vierailu näissä keskuksissa on murheellista. Niissä näkee kaksivuotiaita lapsia, jotka ovat 3-4 kuukauden ikäisten lasten kokoisia, kertoo Plan International Etiopian maajohtaja Manoj Kumar.

– Lapset pysyvät keskuksissa äitiensä kanssa yleensä pari viikkoa, jonka jälkeen jatkamme muita tukimuotoja, jotta vakava aliravitsemus ei enää toistuisi.
 

Hätäavusta pitempiaikaiseen toipumiseen

Vakava ruokakriisi koettelee Itä-Afrikassa Etiopian lisäksi Somaliaa ja Keniaa. Osiin Etelä-Sudania on julistettu nälänhätä, ruokakriisin vakavin muoto. Unicefin mukaan 1,4 miljoonaa lasta on vaarassa kuolla aliravitsemukseen neljässä Itä-Afrikan maassa.

Etiopiaa koettelee jo toinen vakava ruokakriisi tällä vuosikymmenellä. Sääilmiö El Niño on viivästyttänyt vuotuisia sateita ja on tutkijoiden mukaan vaikutuksiltaan voimakkain 60 vuoteen. Noin kahdeksalla miljoonalla ihmisellä on pulaa ruoasta Etiopiassa. Kuivuuden vuoksi karjan pitäminen on monin paikoin käynyt mahdottomaksi. Kun karjaa ei enää ole, lapset eivät saa enää maitoa ja ruokavalio köyhtyy entisestään.

Tavoitteemme on akuutin ruoka-avun lisäksi tukea ihmisten ja yhteisöjen nopeaa toipumista. Suomen ulkoministeriön tuella parannamme vesihuoltoa sekä elvytämme maataloutta ja karjanhoitoa. Vesihuollosta ja hygieniavalistuksesta hyötyvät välillisesti kymmenettuhannet ihmiset. 

– Tavoitteenamme on, ettei yksikään lapsi kuole nälkään, mutta tämä on vain ensiapua. Hätäavusta on tärkeää siirtyä aikaiseen toipumiseen ja siihen, että ihmiset pääsevät hankkimaan elantoaan mahdollisimman turvatusti ja itsenäisesti, Merja Färm kertoo.

– Tunnelin päässä on jo valoa, sillä syksyllä 2017 Etiopiassa odotetaan viimein normaaleja sateita, ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen. On tärkeää, että yhteisöjen toimintakyky on tallella, kun maanviljely on jälleen mahdollista.

Tutustu toimintaamme