Plan International juhlii näyttävästi tyttöjen päivää 11.10. Suomessa ja maailmalla | Plan

10.10.2017

Plan International juhlii näyttävästi tyttöjen päivää 11.10. Suomessa ja maailmalla

Tytöt astuvat päiväksi poliittisten, yhteiskunnallisten ja taloudellisten johtajien saappaisiin kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11. lokakuuta Girls Takeoverissa. Plan Internationalin vapaaehtoiset järjestävät tempauksia ympäri Suomea, ja Planin tuore raportti valaisee tyttöjen asemaa eri puolilla maailmaa.

Girls Takeover – tytöt ottavat vallan

Lastenoikeusjärjestö Plan International kiinnittää symbolisella Girls Takeover -tempauksella huomion tyttöjen kohtaamaan syrjintään, mutta myös mahdollisuuksiin. Tempaus toteutuu samanaikaisesti YK:n kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11.10. ympäri maailmaa Planin toimintamaissa. Yhteensä takeovereita on yli 600.

Suomessa Planin lastenhallituksen tytöt ”valtaavat” symbolisesti johtoasemassa olevien paikat Elinkeinoelämän keskusliitossa, Finlaysonissa, Joensuun kaupungissa, Liigassa, Kotipizzassa, Nokiassa, Opetushallituksessa, Orionissa, Supercellissä, SAK:ssa ja Yleisradiossa.

Pääministeri Juha Sipilän työpariksi päivän ajaksi nousee 16-vuotias Katariina Räikkönen.

– Sukupuolten tasa-arvo on yksi suomalaisen yhteiskunnan kulmakivistä. Se on myös yksi globaalin kehityksen kulmakivistä, pääministeri Sipilä sanoo.

– Maailmalla liian moni tyttö ei tänä päivänäkään pääse kouluun ja moni nainen ei saa ääntään kuuluville yhteiskunnassa. Tyttöjä on rohkaistava entistä enemmän vaativiin yhteiskunnallisiin tehtäviin. Planin tempaus tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden pitää asiaa esillä, ja Katariinan kanssa voimme päivän aikana pohtia, miten tasa-arvo toteutuisi paremmin.

Maailmalla tytöt valtaavat esimerkiksi Kanadan pääministerin Justin Trudeaun paikan, ministeriöitä Indonesiassa ja Ugandassa sekä Australian Googlen, Sveitsin Ikean ja Kanadan Unileverin johtopaikat.

Planin lastenhallituksen tytöt ”valtaavat” kansainvälisenä tyttöjen päivänä päiväksi yhteiskunnallisten, poliittisten ja taloudellisten vaikuttajien paikkoja. Kuva: Aaro Keipi

Vapaaehtoisten juhlaa

Plan International Suomen vapaaehtoiset järjestävät tapahtumia ja tempauksia ympäri Suomea. Jo perinteeksi muodostuneita tunnettujen rakennusten ja patsaiden pinkityksiä sekä kauppakeskustapahtumia nähdään monessa kaupungissa. Kahviloita haastetaan tuttuun tapaan mukaan juhlintaan, esimerkiksi myymään pinkkejä leivoksia ja lahjoittamaan osan tuotosta Planille.

Tyttöjen päivään osallistuu myös lähes sata kirjastoa eri puolilta Suomea. Kirjastot järjestävät esillepanon kirjoista, jotka käsittelevät tyttöjen elämää eri puolilla maailmaa. Planin valokuvanäyttelyt ovat nähtävillä yli kymmenessä kirjastossa tai koulussa.
 

Oikeudenmukaisessa maailmassa tyttöjen oikeudet toteutuvat

Julkaisemme vuosittain tyttöjen päivän alla raportin, joka tarjoaa ajankohtaista tutkimustietoa tyttöjen asemasta ympäri maailmaa. Tuore raporttimme Unlock the Power of Girls Now pohjautuu teini-ikäisten tyttöjen haastatteluihin Espanjasta, Kolumbiasta ja Ugandasta sekä Planin tutkimuksiin viime vuosikymmenen ajalta. Raportti osoittaa, että tytöt eri puolilla maailmaa haluavat päättää omasta elämästään, mutta ennakkoluulot ja sukupuoleen perustava väkivalta estävät heitä toteuttamasta oikeuksiaan täysimittaisesti.

YK:ssa vuonna 2015 hyväksytyt kestävän kehityksen tavoitteet sisältävät historiallisen sitoumuksen tasa-arvon saavuttamiseksi maailmassa. Tytöt ja nuoret naiset jäävät kuitenkin yhä monella tapaa ulkopuolisiksi. Heidän tilanteensa ei näy tärkeissä tilastoissa, jotka auttaisivat päättäjiä edistämään tasa-arvoa viisaasti. 62 miljoonaa kouluikäistä tyttöä ei pääse kouluun. Monesti tytöt eivät saa päättää omaa elämäänsä koskevista asioista, kuten avioliitosta, perheen perustamisesta ja ammatinvalinnasta. He jäävät ulos myös poliittisesta, sosiaalisesta ja taloudellisesta päätöksenteosta, vaikka heidän läsnäolonsa ja mielipiteensä edistäisi tasa-arvon saavuttamista.

– Tyttöjen syrjintä on aikamme suurin ihmisoikeusrikkomus. Heitämme hukkaan paljon potentiaalia, jos vain pojat ja miehet osallistuvat päätöksentekoon. Haluamme muistuttaa, että kun tytöt pääsevät mukaan päättämään, maailmasta tulee parempi kaikille. Tyttöjen aseman parantaminen on paitsi oikein myös viisasta, Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen sanoo.

Planin kampanjointi on saavuttanut jo merkittäviä tuloksia esimerkiksi Guatemalassa, Hondurasissa, El Salvadorissa, Malawissa ja Tansaniassa, joissa olemme vaikuttaneet vahvasti lapsiavioliitot kieltävien lakimuutosten syntyyn.

Lue lisää tyttöjen päivästä

Lue lisää Girls Takeoverista

Lue Unlock the Power of Girls Now -raportti

Katso vapaaehtoisten tapahtumakalenteri

Osallistu lastenhallituksen keräykseen