Plan huolissaan siirtolaislasten hyväksikäytöstä | Plan

18.2.2015

Plan huolissaan siirtolaislasten hyväksikäytöstä

Siirtolaisten vaarallinen matka hondurasista yhdysvaltoihin

Tuhannet ihmiset jättävät Hondurasin ja lähtevät kohti Yhdysvaltoja paremman tulevaisuuden toivossa. Heidän joukossaan on myös alaikäisiä lapsia, jotka matkaavat yksin. Valtaosa amerikkalaisen unelman tavoittelijoista kuitenkin päätyy huume- ja ihmiskauppiaiden käsiin sekä pitkään riiston ja hyväksikäytön kierteeseen.

Claudio lastenlastensa kanssa.

Claudio on kuusissakymmenissä ja asuu sukulaistensa kanssa tuiki tavallisessa, syrjäisessä kylässä Comayaguan provinssissa Hondurasissa. Hän sairastaa diabetesta eikä pysty tekemään paljon töitä. Claudion tytär, Oneida, lähti Yhdysvaltoihin vuosi sitten, ja Claudion toimeentulo riippuu pitkälti tyttären lähettämistä pienistä rahasummista.

Oneida päätti paeta, kun hänen aviomiehensä joutui sukulaisensa surmaamaksi vakavien perheriitojen seurauksena.

– Sukulaismies uhkasi tappaa myös Oneidan, kertoo Claudio.

Kuten tuhannet muutkin, jotka haaveilevat lähtevänsä Hondurasista ja muuttavansa Yhdysvaltoihin, myös Oneida etsi käsiinsä paikallisten ”kojooteiksi” kutsumia ihmiskauppiaita, jotka toimivat järjestäytyneesti koko Hondurasin alueella.

Epätoivoissaan Oneida päätti ottaa pienen poikansa mukaansa ja jättää 12-vuotiaan Melissa-tyttärensä Claudion huostaan.

Yhdysvaltain rajan yli haluavat joutuvat maksamaan salakuljetuksestaan päätähuimaavan summan, jopa 16 000 Yhdysvaltain dollaria (n. 13 000 euroa). Maksu kattaa vain kolme salakuljetusyritystä, ja rajanylitys salaa tarkoittaa usein äärimmäisen vaarallista, jopa viikkoja tai kuukausia kestävää matkaa. Reitit eivät ole turvallisia, minkä lisäksi siirtolaiset joutuvat kokemaan väkivaltaa ja seksuaalista hyväksikäyttöä. Maksu ei takaa turvallista matkaa. Oneida oli kuitenkin yksi niistä matkaseurueensa onnekkaista, jotka onnistuivat selviytymään Yhdysvaltain rajan yli.

Onni on silti suhteellista, sillä onnistuneen rajanylityksen jälkeen siirtolaiset joutuvat jälleen maksamaan suuren rahasumman kotimaansa ”kojooteille”. Lisäksi siirtolaiset maksavat takaisin kohtuuttoman suuria lainojaan, jotka he joutuivat ottamaan saadakseen matkajärjestelynsä edes alulle. Kuin tämä ei vielä riittäisi, laittomasti Yhdysvaltain rajan ylittäneet joutuvat usein piileskelemään peläten tulevansa löydetyiksi ja karkotetuiksi maasta. Tällöin he ovat muiden siirtolaisten sekä epämääräisten, ohi virallisen järjestelmän työtä välittävien organisaatioiden armoilla.

Uusi elämä on kallista, sillä siirtolaisten on huolehdittava sekä kotimaahan jääneistä perheenjäsenistään että velkojensa takaisinmaksusta. Ainoa vaihtoehto epätoivoisille tulokkaille ovatkin alipalkatut hanttihommat, joissa he ovat alttiita hyväksikäytölle.
 

Tytöt leikkivät Planin pyörittämän esikoulun pihalla Hondurasissa.

Vuoden 2014 alussa Hondurasissa kiersivät ihmiskauppiaiden levittämät sitkeät huhut, joiden mukaan lapsilla ja lasten kanssa matkustavilla olisi paremmat mahdollisuudet saada jalansijaa Yhdysvalloissa. Huhut johtivat ennennäkemättömään nousuun siirtolaislasten määrässä – tuhannet lapset jättivät kotinsa matkustaakseen Yhdysvaltoihin, usein yksin. Samankaltainen tilanne El Salvadorissa, Guatemalassa ja Nicaraguassa johti yksinään ilman passia matkaavien väliamerikkalaisten siirtolaislasten aaltoon kohti Yhdysvaltoja.

Vuoden 2014 alusta lähtien kymmenet tuhannet yksin matkustavat nuoret ovat ylittäneet Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla virtaavan Rio Grande -joen ja päässeet Yhdysvaltoihin.

Hondurasin hallituksen tilastojen mukaan tammi-lokakuussa 2014 yli 40 000 hondurasilaista palautettiin kotimaahansa, ja heistä lähes 10 000 on lapsia. Useimmat alaikäiset ovat teini-ikäisiä, valtaosa poikia. Hallitus uskoo tällä hetkellä yli 14 000 lapsen ja ilman huoltajaa matkustavan alaikäisen olevan pidettynä väkisin Meksikon ja Yhdysvaltain rajakylissä.

Tilastot eivät kerro, kuinka moni on jättänyt kotinsa Hondurasissa tai missä he ovat nyt, mutta kotimaahan palanneiden määrän perusteella puhutaan todennäköisesti useista tuhansista.

Hondurasista lähteneiden ja sinne takaisin karkotettujen ihmisten lukumäärä on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina, mikä on luonut maan hallinnolle valtavia haasteita. Vuosien 2010 ja 2013 välillä paluumuuttajien määrä kasvoi 400 prosenttia. 2014 luku lähes kaksinkertaistui edeltävään vuoteen verrattuna. Viime vuoden alussa Hondurasin presidentti julisti maassa vallitsevan humanitaarisen hätätilan ja käynnisti usean eri toimijan yhteistyöhankkeen saadakseen tilanteen hallintaan.

Oneida päätti ottaa riskin ja järjesti paikallisille 'kojooteille' maksun tyttärensä Melissan salakuljettamiseksi Yhdysvaltoihin, jotta perhe voisi olla yhdessä.

– Melissa matkusti paikallisten salakuljettajien kokoamassa seurueessa muiden alaikäisten kanssa ilman huoltajaa, kertoo Claudio.

Claudio oli alkuun huolissaan ja epäröi päästää nuorta tyttärentytärtään yksin matkaan, mutta hänellä ei ollut vaihtoehtoja. Melissan salakuljetus kuitenkin onnistui, ja hän pääsi Yhdysvaltoihin äitinsä luokse.

Monellakaan siirtolaisella ei käy yhtä hyvä tuuri. Väli-Amerikan järjestäytyneeseen ihmiskauppaan liittyy monimutkainen huumeiden, seksiorjuuden ja väkivallan vyyhti. Suuri osa siirtolaisista, joista useat ovat lapsia, ei koskaan pääse Yhdysvaltoihin vaan päätyy matkallaan hyväksikäytetyksi sekä pakotetuksi osallistumaan vaaralliseen toimintaan.

Plan tukee yhdessä paikallisyhteisöjen kanssa palautettuja siirtolaisia.

Lasten oikeuksia puolustava Plan keskittyy erityisesti ilman huoltajaa matkustaviin lapsiin.

– Nämä yksin matkustavat siirtolaislapset pakenevat henkensä kaupalla julmuuksia ja väkivaltaa vain selviytyäkseen ja saadakseen paremman tulevaisuuden, jonka he eivät usko olevan mahdollinen kotimaassaan. Kyseessä on akuutti humanitaarinen kriisi, ja vaatii kovia ponnistuksia Väli-Amerikan maiden ja Yhdysvaltain hallinnolta, että näiden haavoittuvaisten tyttöjen ja poikien tilannetta saadaan helpotettua ja heitä saadaan suojeltua, sanoo Planin Amerikan mantereiden aluejohtaja Tjipke Bergsma.

Plan on mukana Hondurasin hallinnon johtamassa, usean organisaation muodostamassa työryhmässä. Työryhmä huolehtii Hondurasiin palautetuista siirtolaisista sekä paluumuuttajien vastaanottokeskusten toiminnasta.

– Keskitymme sen varmistamiseen, että palaavat siirtolaiset saavat asianmukaista huolenpitoa ja turvaa – erityisesti lapset. Planin henkilöstö myös pelaa lasten kanssa ja järjestää heille erilaisia aktiviteetteja, Plan Hondurasin maajohtaja Belinda Portillo kertoo.

– Tähän kriisiin ei voi vastata tuomitsemalla maastamuuton, sillä lähteminen on monille se viimeinen oljenkorsi, jolla pyritään selviytymään. On tärkeää, ettei siirtolaisuuteen suhtauduta rikoksena, vaan että huomio kohdistetaan ihmiskauppiaisiin, hän lisää.

– Paikallisia sosiaaliturva- sekä koulutus- ja terveydenhuoltojärjestelmiä on välttämätöntä vahvistaa, ettei perheiden ja erityisesti lasten tarvitsisi ottaa näin valtavia riskejä saavuttaakseen paremman, turvallisen elämän Yhdysvalloissa.

Esimerkkitapausten henkilöiden nimet on muutettu heidän yksityisyytensä suojelemiseksi.

Teksti: Davinder Kumar

Lue lisää Planin työstä Hondurasissa
 

Tutustu toimintaamme