Plan auttaa aliravittuja lapsia Etelä-Sudanissa | Plan

12.4.2017

Plan auttaa aliravittuja lapsia Etelä-Sudanissa

Vakavasti aliravittu Ater, 2, on alkanut toipua Planin avulla. Miljoonat muut tarvitsevat kiireellisesti apua, ja aikaa on vähän.

Äitinsä sylissä oleva kaksivuotias Ater on vakavasti aliravittu, mutta Planilta saamansa hoidon ansiosta poika on alkanut tervehtyä.

Ater on vain kaksivuotias, mutta hänellä on pullottavat posket, kuopalla olevat silmät ja ikääntyvän miehen veltto iho. Kun Ater syntyi, hän kehittyi normaalin lapsen tavoin.

– Hän istui viisikuisena, alkoi ryömiä seitsenkuisena ja nousi seisomaan 11 kuukauden ikäisenä. Hänen terveytensä alkoi kuitenkin heikentyä, kun ruokakriisi kärjistyi, Aterin äiti Aman Nyitur, 30, kertoo.

Aman on kuuden lapsen yksinhuoltajaäiti. Hän ei pysty ruokkimaan lapsiaan ja joutui siksi lähettämään kolme vanhinta lastaan sukulaisten luo. Kerran perhe joutui olemaan seitsemän päivää ilman ruokaa. He selvisivät syömällä puun lehtiä.

Ater on perheen lapsista pahiten aliravittu, mutta hän ei ole yksin tilanteessaan. Tuhannet lapset eri puolilla Etelä-Sudania kärsivät nälästä ja aliravitsemuksesta.
 

Ruokatilanne heikkenee edelleen

Arviolta 4,9 miljoonaa ihmistä – yli 40 prosenttia Etelä-Sudanin väestöstä – tarvitsee välittömästi ruokaa, ravitsemustukea sekä tukea maanviljelykseen. Etelä-Sudanin Unityn osavaltioon on julistettu nälänhätä, ja ruokatilanne heikkenee edelleen.

Yksi apua tarvitsevista on nelivuotias Bargel Peter Mabior, joka asuu perheensä kanssa Marial Aitin lähiössä Rumbekissa. Aiemmin Bargel rakasti ystävien kanssa leikkimistä, mutta nyt hän on vakavasti aliravittu eikä jaksa edes leikkiä. Hänen äitinsä Christine John kertoo pystyvänsä ruokkimaan seitsenlapsisen perheensä vain kerran päivässä. Joskus ruokaa ei ole kenellekään.

– Syömme kerran päivässä kulhollisen keitettyjä jyviä, ja joskus keitämme pelkästään puiden lehtiä.

Ater ja Bargel ovat saaneet apua lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin ravinto-ohjelmasta, joka toimii Etelä-Sudanissa Lakesin osavaltiossa. Ater on saanut parin viikon välein kaksi pakettia vitamiineilla ja hivenaineilla vahvistettua ravintolisää. Kaksi kuukautta kestänyt kuuri on alkanut tehota, ja poika on toipumaan päin.

– Nyt näen jo eron. Kaksi kuukautta sitten olin melkein menettänyt toivoni, mutta nyt hän voi jo paljon paremmin, Aman-äiti sanoo.

Kaksivuotias Peter on todettu vakavasti aliravituksi Planin tukemassa terveyskeskuksessa Rumbekissa Etelä-Sudanissa. Hoidamme keskivaikeita ja vakavasti aliravittuja lapsia, vakavimmat tapaukset ohjaamme sairaalaan jatkohoitoon.

Kouluun myös kriisin aikana

Lakesin osavaltion lisäksi Plan International työskentelee Keski-Ekvatorian, Itä-Ekvatorian ja Jonglein osavaltioissa. Jaamme elintärkeää hätäapuruokaa ja ravintolisiä sekä tuemme elinkeinoja jakamalla esimerkiksi viljely- ja kalastusvälineitä.

Pelkästään maaliskuussa jaoimme ruokaa 8 500 ihmisille, joista valtaosa on 6–17-vuotiaita lapsia. Kouluissa tarjosimme ruoan 15 000 lapselle. Yli 7 000 lasta sai koulutarvikkeita, kuten oppikirjoja ja kyniä, jotta he voivat jatkaa opintojaan myös kriisin aikana. 

Pysäytä nälänhätä 

Tutustu toimintaamme