Pinkit naiset valtaavat Pakistanin teitä | Plan

18.5.2017

Pinkit naiset valtaavat Pakistanin teitä

Naisten omat riksataksit tarjoavat naisille mahdollisuuden liikkua turvallisesti kaupungeissa. 22-vuotias Kiran Shehzadi ajaa pinkkiä riksaa Pakistanin Chakwalissa.

Kiran Shehzadi ajaa naisten riksaa Pakistanin Chakwalissa. Pinkit riksat tarjoavat naisille turvallisen kulkuvälineen ja kuskeille itseluottamusta ja itsenäisyyttä.

Kiran, 22, on älykäs ja kunnianhimoinen nuori nainen, mutta hänen täytyi jättää koulut kesken. Kiranin muurarina työskentelevä isä ei tienannut tarpeeksi elättääkseen perhettään. Helpottaakseen perheen taloustilannetta Kiran alkoi työskennellä maataloustyöntekijänä, kuten suurin osa maaseutualueiden tytöistä. Hän työskenteli seitsemän päivää viikossa matalaa palkkaa vastaan.

– Olin iloinen, että pystyin auttamaan perhettäni vastoinkäymisissä, mutta en halunnut olla stereotyyppi. Meidän kaikkien tulisi saada valita, miten me haluamme elää, Kiran sanoo.

Kiran päätti haastaa yhteiskunnan käsitystä naisista. Hän tapasi muita samanmielisiä naisia, jotka kannustivat häntä hakemaan Planin riksataksiohjelmaan. Ohjelman tarkoituksena on kannustaa nuoria naisia työelämään.

Kirkkaan pinkit riksat tarjoavat naisille turvallisen kulkuvälineen kaupungeissa matkustamiseen. Riksakuskeille ohjelma on tuonut itseluottamusta ja itsenäisyyttä. Naiskuskit ovat ottamassa paikkansa Pakistanin teillä, jotka yleisesti ovat olleen miesten vallassa.

– Koko perheeni tuki minua, kun aloin ajamaan pinkkiä riksaa, mutta kaukaisempi suku lakkasi vierailemasta, Kiran kertoo.
 

Planin riksataksiohjelma kannustaa nuoria naisia työelämään.

Kunnioitusta ja arvostusta

Kiran kuljettaa päivässä noin 10–12 naista, tienaten noin 300 rupiaa (vajaat kolme euroa). Vaikka palkka onkin matala, on se Kiranille askel kohti taloudellista riippumattomuutta perheestään. Erityisen tärkeää tämä on Chakwalissa, jossa naisilla on huomattavasti miehiä heikompi taloudellinen asema. He omistavat vähemmän maata kuin miehet ja heillä on vähemmän valtaa taloudellisten päätösten tekemisessä.

Kiran on oppinut sietämään ilkeitä kommentteja, joita hän kuulee ajaessaan riksalla.

– Jonkun on otettava ensimmäinen askel. Ensimmäiset kuukaudet olivat haastavia, mutta olen tehnyt kovasti töitä tullakseni hyväksytyksi. Nyt ihmiset kunnioittavat minua ja arvostavat mukana tuomaani muutosta, hän kertoo.

Kiranin kaltaiset pinkit naiset ovat herättäneet huomiota niin ympäri maailmaa kuin myös kotikaupungeissaan Pakistanissa. Näin myös yhteiskunnan asenteet naisia kohtaan ovat muuttumassa, ja kenties jonain päivänä naisiin kohdistuva syrjintä saattaa viimein jäädä historiaan. 

Tutustu toimintaamme