“Ovatko tyttäreni turvassa?” | Plan

28.12.2017

“Ovatko tyttäreni turvassa?”

Myanmarista paenneet rohingya-tytöt tarvitsevat suojelua ja yksityisyyttä turvattomilla telttaleireillä.

Jaheda-äiti pelkää jatkuvasti tyttäriensä Zoharan (vas.) ja Senowaran turvallisuuden puolesta.

– Myanmarissa meillä oli kylpyhuone, keittiö, sali ja olohuone. Nyt meillä on pieni teltta, jossa asun äitini ja siskoni kanssa, kertoo 18-vuotias Senowara.

Senowaran isä on kuollut liikenneonnettomuudessa. Kun levottomuudet alkoivat Myanmarissa viime kesänä, rohingya-vähemmistöön kuuluva Senowara joutui pakenemaan äitinsä Jahedan, 35, ja pikkusiskonsa Zoharan, 10, kanssa naapurimaahan Bangladeshiin. He saapuivat Balukhalin pakolaisleirille Cox’s Bazariin syyskuussa.

Senowara ei ollut koskaan kuvitellut, että joutuisi elämään alkeellisissa leirioloissa.

– Täällä ei ole vessoja eikä edes suojaisia paikkoja käydä tarpeilla. Pumppukaivo ei toimi, vesi löyhkää, eikä täällä voi edes peseytyä, hän sanoo.
 

Balukhalin lerin asukkaat asuvat pressuteltoissa mutaisilla kukkuloilla.

Päivisin ja öisin pelottaa

Jaheda-äiti pelkää tyttäriensä turvallisuuden puolesta.

– Tyttäreni ovat kasvamassa naisiksi, ja heitä tuijotetaan jatkuvasti. Pelkään, että heille tapahtuu jotain pahaa. Huoleni ei koskaan lopu.

Joka päivä Jaheda käy hakemassa hätäaputarvikkeita. Jakelupiste on kaukana perheen teltasta, jossa tytöt odottavat ilman aikuisseuraa.

– Asumme pressun alla, eikä meillä ole aitaa tai ovea. Kaikki ihmiset ovat meille vieraita, ja moni kyselee, onko vanhin tyttäreni jo naimisissa. En tiedä, mitä he miettivät. Jos jotakin tapahtuu, suren sitä lopun ikääni.

Isosisko Senowara pelkää eniten öisin.

– Käyn pimeällä laaksossa hakemassa vettä, koska silloin on vähemmän ruuhkaa. Yleensä olen aina peloissani, mutta tarvitsemme vettä ihan kaikkeen.

Tytöillä on pakolaisleireillä korkea riski altistua väkivallalle ja hyväksikäytölle, kertoo Orla Murphy, Plan Internationla Bangladeshin maajohtaja.

– Leirit ovat enimmäkseen epävirallisia eivätkä täytä mitään turvallisuusstandardeja. Alueet ovat ylikansoitettuja, yksityisyyttä ei ole, kuka vain voi tulla leirille eikä teltoissa ole ovia tai lukkoja, Murphy kuvaa.
 

Orla Muprhy, Plan International Bangladeshin maajohtaja, pitää hygieniakoulutusta pakolaisleirillä.

Kuukautissuojia ja vessoja pakolaistytöille

Tytöt ja naiset ovat usein heikoimmassa asemassa konflikteissa ja katastrofeissa. Erityisesti teini-ikäisten tyttöjen tilanne on vaikea. Cox Bazarissa he tarvitsevat suojelun lisäksi terveyspalveluita, turvallisia ja hygieenisiä vessoja ja kuukautissuojia.

– Kuukautisten aikaan istun paikallani kuusi tai seitsemän päivää, koska meillä ei ole siteitä tai rättejä. Yöllä käyn pusikossa vaihtamassa puhtaat vaatteet, Senowara kertoo.

Plan International tukee Bangladeshissa 60 000 rohingya-pakolaista vesi- ja sanitaatiohankkeen avulla ja keskittyy erityisesti tyttöjen ja nuorten naisten erityistarpeisiin. Tähän mennessä olemme jakaneet yli 7 000 hygieniapakkausta ja pitäneet yli 500 koulutustilaisuutta hygieniasta leirioloissa.

Jaheda kaipaa perheelleen erityisesti turvaa ja omaa tilaa.

– Jos vain löytäisimme paikan, jossa olisi edes minimitaso turvallisuutta ja yksityisyyttä tyttärilleni, en pyytäisi mitään muuta.

Auta rohingya-perheitä Bangladeshin pakolaisleireillä

Juttu on julkaistu Plan-lehden numerossa 4/2017 – lue lehti Lehtiluukussa

Tutustu toimintaamme