Olin lapsimorsian | Plan

7.10.2014

Olin lapsimorsian

Vuosittain 14 miljoonaa alle 18-vuotiasta tyttöä joutuu naimisiin

Vuosittain 14 miljoonaa alle 18-vuotiasta tyttöä joutuu naimisiin, usein vanhemman miehen kanssa. Raskauden ja synnytyksen aiheuttamat ongelmat ovat 15–19-vuotiaiden tyttöjen yleisin kuolinsyy kehitysmaissa. 16-vuotias bangladeshilainen Sadia kertoo, millaista hänen elämänsä lapsimorsiamena on.

Koulu
”Olin hyvä koulussa ja nautin oppimisesta. 8. luokalla vanhempani kertoivat, etten pääse enää kouluun. He eivät kertoneet miksi. Minulla oli vain kaksi vuotta koulua jäljellä enkä olisi halunnut lopettaa. Rakastin koulua. Siinä oli jotain taianomaista, kun keräännyimme yhteen huoneeseen oppimaan yhdessä. Oli järkyttävää istua kotona ja katoa, kun ystäväni menivät kouluun.”

Avioliitto
”Neljä päivää koulun lopettamisen jälkeen isoäitini kertoi minulle, mistä on kysymys.  Olin järkyttynyt ja poissa tolaltani. Naimisiin? Miksi? Olin 14-vuotias ja mieheni oli minua neljä vuotta vanhempi. En tiennyt, kuka hän oli enkä ollut koskaan nähnyt häntä. Ystäväni leikkivät taloni ulkopuolella. Ajattelin, että tähän loppuvat elämässäni leikit ja hauskuus. Jatkossa työskentelisin vain perheelleni. Tulevaisuuteni näytti toivottomalta. Olin peloissani ja hermostunut. Ihmiset sanoivat, että mieheni olisi hyvä mies, että hänellä oli työ. Mutta ajattelin vain vapauttani, jonka menettäisin. Päivät istuin kotona ja itkin. Naapurini käskivät minun lopettaa itkemisen. He sanoivat, ettei tytön paikka ole asua isänsä talossa. En tiennyt, mitä vaimona oleminen tarkoitti. Isoäitini yritti auttaa minua ja kertoi, että olisin vastuussa kotitalouden pyörittämisestä. Hän kertoi myös vähän siitä, mitä hääyönä tapahtuisi.”

Hääpäivä
”Minut pestiin ja puettiin ja suuhuni laitettiin mintunlehtiä. Minulle annettiin rannekoru ja perinteinen nenärengas, mutta minä vain itkin. Kun muut söivät, minut ja mieheni vietiin sängylle istumaan virallista hääseremoniaa varten. Meille syötettiin riisiä ja maitoa. Se oli ensimmäinen kerta, kun näin mieheni. Mietin, täytänkö hänen vaatimuksensa. Ensimmäiset sanat, jotka hän sanoi minulle, olivat: Lopeta itkeminen.”

Hääyö
”Teimme, kuten vastanaineiden muslimipariskuntien kuuluu tehdä. Pesin mieheni jalat ja hän lausui rukouksen. Hän harrasti seksiä kanssani ensimmäistä kertaa. Heräsin aamulla ja tunsin oloni kamalaksi. Seisoin suihkussa ja itkin. Surin sitä, millaista elämäni nyt olisi. Kaipasin entistä elämääni, jonka menetin.”

Raskaus
”En tiennyt mitään raskaudesta tai raskaaksi tulemisesta. Kun kuukautiseni loppuivat, en tiennyt, mitä tapahtui. Kerroin asiasta siskolleni, joka kertoi minun olevan raskaana. Miten pystyin olemaan raskaana? Minähän oli lapsi itsekin! En tiennyt äitinä olemisesta mitään. Raskauteni oli vaikea ja kivut olivat sietämättömät. Olin erittäin sairas. Minua huimasi ja oksensin koko ajan. En voinut syödä. Tunsin itseni avuttomaksi. Loppuvaiheessa huomasin, että lapsi lopetti liikkumisen. Äitini vei minut sairaalaan. Siellä sanottiin, ettei lapsivettä ollut enää jäljellä ja että jos synnyttäisin nyt kotona, sekä minä että lapseni kuolisimme.”

Synnytys
”Kun kerroin miehelleni, että minä ja lapsi kuolisimme synnytykseen, hän huolestui. Hän vei minut sairaalaan, jossa kerrottiin, että vain joko minä tai lapseni pystyisi selviytymään. Ajatukseni pyörivät päässäni. Lapsi ei voinut elää ilman äitiään enkä minä voinut elää ilman lastani. Sanoin lääkärille, että parasta olisi, jos me molemmat kuolisimme. Habiba-tyttäremme syntyi keisarinleikkauksella. Me molemmat jäimme eloon.”

Tulevaisuus
”Olen tottunut elämääni. Ainoa toiveeni tulevaisuuteni suhteen on, että minusta tulisi yhteisössäni arvostettu aikuinen. Unelma kouluun palaamisesta on murentunut kauan sitten. Murehdin paljon. Murehdin rahasta, lapsestani ja kotitöistäni, mutta ennen kaikkea olen huolissani siitä, että tyttäreni joutuu liian aikaisin naimisiin. Haluaisin säästää hänet kokemuksiltani. Olisin voinut kuolla synnytykseen. Kenenkään ei pitäisi kokea samaa kuin minä. Haluan lopettaa lapsiavioliitot maailmasta. Siksi kerroin tarinani.”
 

Planin Koska olen tyttö -kampanja toimii lapsiavioliittojen lopettamiseksi kaikkialta maailmasta. Lue lisää kampanjasta

Tutustu toimintaamme