Nuorisoryhmä pelasti Dorothyn lapsiavioliitolta Malawissa | Plan

26.7.2017

Nuorisoryhmä pelasti Dorothyn lapsiavioliitolta Malawissa

Tuellamme tytöt saavat tietoa oikeuksistaan ja lapsiavioliittojen vaaroista. Malawi kielsi lapsiavioliitot lailla lopullisesti alkuvuodesta 2017.

”Avioliitto ei ole helppo ratkaisu ongelmiin tai vastaus romanttisiin toiveisiin. Menkää kouluun! Koulutus on ainoa asia, joka antaa mahdollisuuksia tulevaisuuteen”, lapsiavioliitosta eronnut Dorothy, 17, sanoo.

Malawilainen Dorothy ihaili lapsena vanhempia tyttöjä, jotka olivat naimisissa. Hän ajatteli, että avioliitto on ihana asia. Kaikki muuttui, kuin hän meni naimisiin 15-vuotiaana.

Käydessään koulua Dorothy ei keksinyt syytä jatkaa opiskelua, koska perhe oli köyhä ja koulupukukin oli kulahtanut.

– Minua hävetti, Dorothy, 17, kertoo.

Dorothyn äiti ajatteli, että tyttären avioliitto olisi ratkaisu perheen rahahuoliin. Silti hän ei painostanut tytärtään.

– Avioliitto oli mielestäni mahtava asia ja tärkeämpää kuin koulutus. Äitini toivoi, että vävy auttaisi perhettämme ruoalla ja rahalla, joten hänelle sopi, että menisin naimisiin, Dorothy kertoo.

Dorothy meni naimisiin.

Totuus oli muuta kuin Dorothy haaveilema onnellinen avioliitto. Arki olikin kuin painajaista, josta Dorothy ei ehkä koskaan heräisi.

Perheellä ei ollut ruokaa ja Dorothy saattoi olla päiviä syömättä. Dorothyn puolisolla oli useita tyttöystäviä ja rakastajia. Välillä hän lukitsi Dorothyn yön yli kotiin, jotta hän voisi rauhassa tavata rakastajiaan.

Vuosittain 15 miljoonaa alaikäistä tyttöä joutuu naimisiin. Monet lapsiavioliitot ovat pakkoavioliittoja. Monissa kulttuureissa lapsiavioliitot ovat normi, joten tytöt suostuvat avioliittoon velvollisuuden tunteesta.
 

Pako painajaisesta

Lopulta Dorothy löysi Planin nuorisoryhmän. Siellä hän oppi, että puolison kaltoinkohtelu on väärin. Ryhmässä hän myös kuuli, että hän voisi lähteä avioliitosta.

Dorothy kuvailee miestään ylimieliseksi. Puolisoa ei kiinnostanut ero. Sen sijaan hän kehuskeli hankkivansa uuden vaimon.

Dorothy erosi miehestään.

– Tunnen oloni taas vapaaksi ja nuoreksi, Dorothy iloitsee.

Ennen eroa Dorothy oli tullut raskaaksi. Lapsi oli ainoastaan kolme viikkoa vanha, kun Dorothyn erosi. Lapsen isää ei kiinnostanut ottaa minkäänlaista vastuuta, koska hän ei ollut halunnut hankkia lapsia. Mies ehdotti Dorothylle vaarallista aborttia, joka suoritetaan perinteisillä lääkkeillä.
 

17-vuotias yksinhuoltajaäiti

Yksinhuoltajuus ei ole ollut helppoa. Dorothy tukeutuu vanhempiensa apuun.

Nuorina naimisiin menneiden tyttöjen identiteetti muuttuu usein kauniista koulutytöstä uupuneeksi lapsimorsiameksi, joka kokee harvoin riittävyyden tunnetta. Yhtäkkiä tyttö on naimisissa ja pitää huolta kodista ja aviomiehestä.

Lisäksi hän usein painiskelee rahahuolien kanssa ja tulee nuorena raskaaksi.

– Tunnen itseni rumaksi, epäonnistuneeksi ja hyväksikäytetyksi. Hän meni kanssani naimisiin ja sitten hylkäsi minut. Nyt olen yksin lapsen kanssa, joka minun pitäisi elättää. On vaikea löytää uusi mies, joka haluaisi mennä naimisiin kanssani, Dorothy miettii.
 

Planin tukema nuorten ryhmä on suojellut ja pelastanut tyttöjä lapsiavioliitoilta.

Koulutus on avain

Dorothy liittyi nuorisoryhmään, joka pelasti hänet onnettomalta avioliitolta. Ryhmä on kohdannut paljon vaikeuksia taistellessaan lapsiavioliittoja vastaan. Vanhemmille on ollut vaikea tarjota muita vaihtoehtoja, sillä köyhyys ajaa perheet tilanteisiin, joissa tytär on naitettava. Ryhmä ei ole voinut tarjota rahaa, jotta tytöt pääsisivät kouluun.

Onneksi Malawi teki alkuvuodesta 2017 historiallisen päätöksen ja kielsi lapsiavioliitot lailla. Nuoret itse kampanjoivat lakimuutoksen puolesta Planin tuella.

Lapsiavioliittojen seuraukset näkyvät seuraavissa sukupolvissa. Usein nuorten kouluttamattomien naisten tyttäret eivät myöskään pääse kouluun. Sen sijaan hekin avioituvat nuorena.

– Avioliitto ei ole helppo ratkaisu ongelmiin tai vastaus romanttisiin toiveisiin. Menkää kouluun! Koulutus on ainoa asia, joka antaa mahdollisuuksia tulevaisuuteen. Lapsiavioliitto tarkoittaa ainoastaan yhtä asiaa – ongelmia, Dorothy kitetyttää viestinsä.

Lahjoita tyttöjen hyväksi

Tue tasa-arvoa tekstaamalla PLAN10 numeroon 16155. Lahjoitat tytöille 10 €.

Tee sinulle sopiva lahjoitus verkossa tyttöjen koulutukseen ja suojeluun.

Tutustu toimintaamme