Nuoret naiset pärjäävät miehisillä aloilla | Plan

5.10.2018

Nuoret naiset pärjäävät miehisillä aloilla

Nepalilainen Jayanti kouluttautui Planin tuella huonekaluvalmistajaksi.

Jayanti kasvoi syrjäisessä kylässä Länsi-Nepalissa noin 700 kilometrin päässä maan pääkaupungista Kathmandusta. Hänen koulutiensä päättyi epäonnistumiseen lukion päättökokeessa, minkä jälkeen hän teki pelto- ja kotitöitä perheensä apuna. Mihinkään muuhun ei ollut aikaa.

Jayantin elämä muuttui, kun hän liittyi Planin naisryhmään. Ryhmän avulla hän pääsi kahden kuukauden ammattikurssille, jolla oppi valmistamaan bambusta huonekaluja ja koristeita. Hän perusti Planin tuella muiden naisten kanssa yrityksen, joka valmistaa kirjahyllyjä, pieniä tuoleja ja muita tavaroita. Heistä kukin ansaitsee kuukaudessa 60–100 euroa.

Naisten valmistamia tavaroita myydään paikallisilla markkinoilla ja Intiassa. Maakunnallisilla messuilla Nepalgunjissa yritys ansaitsi jopa 850 euroa. Messuilla Jayanti myös verkostoitui ja loi uusia liikekumppanuuksia.

Ansioillaan 22-vuotias Jayanti tukee vanhempiaan taloudellisesti ja kustantaa nuorempien sisarustensa koulutuksen. Lisäksi hän maksaa sairaan isoisänsä lääkekuluja.

Aikaisemmin Jayanti ajatteli, että vain miehistä on työskentelemään huonekalualalla, koska he ovat vahvempia kuin naiset. Nyt hän ajattelee toisin.

­– Me naiset voimme tehdä samaa työtä kuin miehet, kunhan saamme siihen vain tilaisuuden. Kun nuoret naiset saavat mahdollisuuksia tienata, he eivät muuta vain omaa vaan myös muiden elämää, Jayanti sanoo.

Lahjoita tyttöjen hyväksi

Tue tasa-arvoa tekstaamalla PLAN10 numeroon 16155. Lahjoitat tytöille 10 €.

Tee sinulle sopiva lahjoitus verkossa tyttöjen koulutukseen ja suojeluun.

Tutustu toimintaamme