Nuoret esittelivät apulaispormestarille ideoitaan syrjäytymisen ehkäisemiseksi | Plan

18.8.2017

Nuoret esittelivät apulaispormestarille ideoitaan syrjäytymisen ehkäisemiseksi

Planin tukeman Smartup Factory -innovaatiohautomon nuoret tapasivat Nasima Razmyarin. Apulaispormestari kiitti nuoria arvokkaasta työstä.

Smartup Factoryn nuorten kehittämisryhmän Jyry Virtanen, Zixuan Ning ja Khadra Sugulle tapasivat torstaina Helsingin apulaispormestarin Nasima Razmyarin.

Nuoret ovat oman elämänsä ratkaisijoita ja tekijöitä, eivät passiivisia palvelujen ja tukien kohteita. Tämä oli pääviesti, jonka Smartup Factory -innovaatiohautomon nuoret halusivat tuoda tapaamisessa esiin.

”Tavoitteenamme on edistää yhdenvertaisuutta ja antaa kaikille samat mahdollisuudet. Kantavana tekijänä hautomossa on käyttäjälähtöinen menetelmä, jossa nuoret itse kehittävät ratkaisuja paitsi omaksi myös yhteisönsä hyödyksi, 22-vuotias Khadra Sugulle kertoi tapaamisessa.

Smartup Factory on uudenlainen innovaatiohautomo 16–20-vuotiaille. Tavoitteena on, että osallistujista noin puolet olisi aina maahanmuuttajataustaisia nuoria.

Hautomon tavoitteena on muun muassa auttaa nuoria selkiyttämään tulevaisuuden tavoitteitaan ja antaa konkreettisia eväitä niiden saavuttamiseen. Päätoimijoita ovat nuoret itse, ja nuoret toimivat myös tukena ja mentoreina toisilleen. 

”Olin otettu siitä, että minulta kysyttiin mielipidettä asioihin sen sijaan että minulle olisi vain annettu jokin tehtävä. Tärkeää oli myös se, että Smartup Factoryssa saa tulevaisuustaitoja, jotka auttavat valmistautumaan nykyisiin epävarmoihin työmarkkinoihin, sanoi nuorten kehittämisryhmään kuuluva Jyry Virtanen, 20.
 

Kun yhteiskunta voi hyvin, kaikki voivat hyvin

Kimmoke tapaamiselle oli Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyarin alkukesästä esittämä lupaus poistaa nuorten syrjintä Helsingissä. Razmyar kiitti nuoria arvokkaasta työstä.

– Kaupunki haluaa olla kaikin puolin positiivinen paikka. Löytääksemme parhaat keinot päästä tähän tarvitsemme avuksemme järjestöjä, kouluja, nuoria, teitä kaikkia, Razmyar muistutti.

Razmyar vihjasi, että nuorten asiat ovat tiiviisti esillä parhaillaan työn alla olevassa Helsingin nelivuotisessa strategiassa.

– On poliitikkojen, valtion, kuntien ja Helsingin tehtävä miettiä toimia, jotta kaikilla olisi hyvä olla. Kun yhteiskunta voi hyvin, kaikki voivat hyvin. Lisäksi on toimia, jotka voidaan erityisesti kohdistaa nuoriin, Razmyar sanoi.

Erityisen ilahtunut hän sanoi olevansa siitä, että nuorilla on luottoa tulevaisuuteen.

– Meidän nuoremme uskovat siihen, että pitää pystyä löytämään keinoja päästä epävarmuuksienkin yli. Nuoret eivät välttämättä kaipaa samanlaista perinteistä työtä kuin aiemmat sukupolvet, mutta hekin haluavat jonkinlaista varmuutta elämäänsä.

Zixyan Ning ja Khadra Sugulle keskustelivat apulaispormestari Nasima Razmyarin kanssa siitä, millaista tukea nuoret tarvitsevat.

Mallia pilotoitu Ugandassa ja Etiopiassa

Smartup Factorya on kokeiltu menestyksekkäästi Ugandassa ja Etiopiassa Planin hankkeissa, ja se halutaan tuoda Suomeen osana Vuosisadan rakentajat -haastekilpailua. Smartup Factory on yksi 15:stä finalistista.

Viime kuukaudet mallia on kehitetty Suomen oloihin soveltuvaksi. Kehittämistyötä nuorten kanssa yhdessä ovat tehneet lastenoikeusjärjestö Plan International Suomi, Suomen Setlementtiliitto, Funzi, Bobonto, nuorisotutkimusseura, The Shortcut, Rlabs, Debatt rf ja Helsingin kaupungin elinkeino-osasto.

– Meille keskeisiä teemoja ovat maahanmuuttajien yhdenvertaisuuden edistäminen ja nuorten työllistymisen mahdollisimman varhainen tukeminen, kertoo Helsingin kaupungin maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö Ilkka Haahtela.

– Tarvitsemme keinoja siihen, miten nuorten osaaminen saataisiin laajempaan käyttöön. Tämä on iso teema, kun ajattelemme muuttuvia työmarkkinoita. Saavatko nuoret niitä taitoja, joiden avulla he pärjäävät tulevaisuuden haasteiden edessä?

Tutustu toimintaamme