Nepalissa odotetaan koulujen jatkumista | Plan

21.5.2015

Nepalissa odotetaan koulujen jatkumista

Nepalin vanhemmat haluavat turvata lastensa koulunkäynnin

Toinen iso maanjäristys siirsi koulujen jatkumista Nepalissa. Nepalin lapset odottavat pääsyä takaisin kouluun, jossa he saavat suojaa, turvaa ja tavallisia arkirutiineja.

Pienessä 5 000 ihmisen kylässä Sindupolchowkin alueella Nepalissa maanjäristystuhojen keskellä asuva Shankar, 10, toivoo voivansa palata kouluun, jotta hän voi taas nähdä kaverinsa ja jatkaa oppimista.

– Nyt vain leikin mudassa ja kivillä, hän kertoo.

– Koulunkäynti tekee minut onnelliseksi. Haluan isona lääkäriksi. Jos käyn koulua, saan koulutuksen jonka avulla voin syödä hyvää ruokaa ja pitää kivoja vaatteita.

Sindupolchowkin alue on yksi pahiten Nepalin isoista maanjäristyksistä kärsineitä. Alue on vuoristoista, ja moniin kyliin on vaikeaa päästä, ja hätäapu on tullut perille hitaasti. Monet eivät ole vielä ehtineet kunnostamaan kotejaan, eivätkä monet ehdi mukaan pian alkavaan viljelyskauteen.

Mutta vaikka Shankarin kotikylässä leijuu aavistuksen epätoivoinen tunnelma, yhteisö on kuitenkin päättänyt, että lasten tulevaisuus on varmistettava.

Kyläläiset keskustelevat jatkuvasti siitä, kuinka tärkeää on saada koulu takaisin kuntoon ja lapset kouluun mahdollisimman nopeasti. Tällä hetkellä kylän koulu näyttää siltä, kuin siellä olisi räjähtänyt pommi. Luokkahuoneiden paikalla on vain kiviröykkiöitä.

– Olemme huolissamme siitä, mitä lapsille tapahtuu nyt, kun koulua ei ole enää. Emme tiedä, koska se aukeaa jälleen. Kaikki koulukirjat ovat tuhoutuneet. Tarvitsemme koulua, Sukuman Tamang, 62, sanoo.

12-vuotias Kamal kaipaa koulua, koska hän voi pelata siellä jalkapalloa.

– Haluan isona jalkapalloilijaksi. Jos en voi mennä kouluun, minusta tulee pahis. En halua sellaiseksi. Haluan olla hyvä ihminen.

Plan aikoo perustaa Nepaliin jopa 200 väliaikaista luokkahuonetta alueille, joissa koulut ovat tuhoutuneita tai liian vaarallisia käytettäviksi. Nuoremmille lapsille suunnitelmissa on avata jopa sata päiväkerhotilaa lähikuukausien aikana. Tällä hetkellä toiminnassa on jo kuusi päiväkerhotilaa.

Lasten suojelemiseksi lasten nimet on muutettu jutussa.

Tutustu toimintaamme