Hätäapukeräys

Nälkäkriisi uhkaa lasten elämää

Maailmaa koettelee ankarin nälkäkriisi vuosikymmeniin. Tilanne pahenee päivä päivältä, ja eniten siitä kärsivät lapset, erityisesti tytöt.

Joka neljäs sekunti yksi ihminen kuolee maailmassa nälkään. 50 miljoonaa ihmistä on nälkiintymisen partaalla 45 maassa eri puolilla maailmaa. Nyt on aika toimia. 

Maailman nälkäisimmissä maissa lapset, jotka eivät osaa vielä kävellä, joutuvat sinnittelemään yhdellä aterialla päivässä, joskus vielä vähemmällä. Kokonaisia koululuokkia on tyhjillään, koska oppilaat ovat liian nälkäisiä käydäkseen koulua. 

Emme voi jäädä odottamaan tilanteen pahenemista. Lapsia kuolee jo nälkään. Tarvitsemme kiireesti tukeasi, jotta voimme auttaa ruokapulasta kärsiviä perheitä, ennen kuin on liian myöhäistä. 

Hädän keskellä jokaisella lahjoituksella on suuri merkitys. 

Näin autamme nälkäkriisissä

 • Plan International toimii monissa maailmanlaajuisen nälkäkriisin koettelemissa maissa Etelä-Sudanista Haitiin.
 • Olemme nopeasti laajentamassa avustusohjelmiamme, jotka auttavat nälkäkriisin koettelemia perheitä.
 • Jaamme perheille ruokaa, järjestämme kouluaterioita, tarjoamme käteisapua ja parannemme lastensuojelua.

Miksi nälkäkriisi on ajankohtainen?

Samalla kun Ukrainan konflikti hallitsee uutisvirtaa, käynnissä on toinenkin maailmanlaajuinen kriisi: kuluvan vuosisadan pahin nälkäkriisi.

 • Jo ennen Ukrainan konfliktia elintarvikkeiden hinnat olivat ympäri maailmaa ennätyslukemissa, ja konflikti on nostanut hintoja entisestään.
 • Ukraina ja Venäjä tuottavat kolmasosan maailmalla käytettävästä vehnästä. Monet maat Libanonista Somaliaan ja Haitista Nigeriin ovat Ukrainan tai Venäjän tuonnin varassa. Niissä kärsitään jo nälästä.
 • Myös muut konfliktit, tulvien ja kuivuuden kaltaiset ympäristökatastrofit sekä talouden ongelmat aiheuttavat ennennäkemättömän paljon nälkää ja ruokaturvattomuutta.
 • Mikäli kriisiin ei kyetä puuttumaan ajoissa, tuloksena on todennäköisesti mittava nälänhätä sekä maanviljelyelinkeinojen laaja romahdus.
Lapsen käsivartta mitataan aliravitsemustutkimuksessa.

Näin nälkä vaikuttaa

Ruokakriisi vaikuttaa tyttöihin, poikiin, naisiin ja miehiin eri tavalla. Kun ruoasta on pulaa, tytöt syövät usein vähiten ja viimeisinä. Naisten ja tyttöjen osuus maailman nälkää näkevistä on 70 %.

 • Peräti 345 miljoonaa ihmistä näkee akuuttia nälkää. Luku on yli kaksinkertaistunut vuoden 2019 jälkeen.
 • Kun perheet joutuvat tiukille, tytöt otetaan poikia todennäköisemmin pois koulusta ja he altistuvat lapsiavioliitoille, sukupuolittuneelle väkivallalle ja ei-toivotuille raskauksille.
 • Köyhyyden ja nälän vuoksi lapset voivat joutua myös käymään töissä saadakseen ruokaa perheelleen tai pysyäkseen hengissä. Lisäksi perheet saattavat hajota, kun vanhemmat lähtevät etsimään työtä muualta.
 • Nälkäkriisi uhkaa myös raskaana olevia ja imettäviä. Raskauteen ja synnytykseen liittyvät komplikaatiot ovat jo nyt 15–19-vuotiaiden tyttöjen yleisin kuolinsyy. Ravinnon puute kasvattaa muun muassa keskenmenon tai synnytykseen kuolemisen riskiä.

Autamme lapsia nälkäkriisissä

Plan International toimii monissa maailmanlaajuisen ruokakriisin koettelemissa maissa, ja olemme nopeasti laajentamassa työtämme.

 • Työskentelemme Maailman ruokaohjelman kanssa 15 maassa, joissa tavoitamme tällä hetkellä suoraan yli kolme miljoonaa ihmistä.
 • Järjestämme muun muassa käteis- ja ostokuponkiapua, jaamme ruokatarvikkeita ja kouluaterioita sekä teemme aliravitsemusseulontaa ja annamme ravitsemustukea perheille.
 • Laajennamme lastensuojeluohjelmia ja tuemme lasten koulunkäyntiä, jotta lapset voisivat jatkaa oppimista myös kriisin keskellä.
 • Vetoamme kansainväliseen yhteisöön, jotta hallitukset ja lahjoittajat vastaisivat nälkäkriisiin. Rahoitusta tarvitaan välittömästi, jotta vältämme mittavan nälänhädän.

Hätäapukeräys

Auta lapsia nälkäkriisin keskellä

Nälkäkriisi uhkaa lasten elämää. Nyt on aika toimia, eikä viivyttelyyn ole enää varaa. Hädän keskellä jokaisella lahjoituksella on merkitystä.

Perhe kantaa kottikärryissä vesikanistereita. Nuori tyttö pitää kiinni pikkusisaruksensa kädestä.
Perhe kantaa kottikärryissä vesikanistereita. Nuori tyttö pitää kiinni pikkusisaruksensa kädestä.

Tarinoita nälkäkriisin keskeltä

Planin asiantuntija Mary Nyanagok Etelä-Sudanista
Blogit, 13.9.2022

Ruoka-avun on huomioitava sukupuolittuneet haasteet ja tarpeet

Gender- ja suojelukysymykset liittyvät ruoka-apuun monin oleellisin tavoin, jotka sivuutetaan liian usein, kirjoittaa Mary Nyanagok Plan International Etelä-Sudanista.
Somalialaiset tytöt koululuokassa.
Artikkelit, 17.8.2022

Nälkä uhkaa lasten koulunkäyntiä

Somalia kärsii pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen. Ystävykset Juweriya ja ZamZam kamppailevat jatkaakseen opintojaan, vaikka nälkä vaikeuttaa keskittymistä ja tuntuu kipuna vatsassa.
Mediatiedotteet, 3.8.2022

Tutkimusraportti: Globaali nälkäkriisi uhkaa tyttöjen koulutusta

Plan Internationalin tuore tutkimus kertoo, että käynnissä oleva nälkäkriisi vaikuttaa hälyttävällä tavalla tyttöjen hyvinvointiin ja oppimiseen ympäri maailmaa.

Näin sinä voit auttaa

Lahjoita verkossa

Lahjoita valitsemasi summa verkkolomakkeella.
Lahjoita

Lahjoita mobiililaitteella

Tekstaa NÄLKÄ numeroon 16155 (viestin hinta 20 €) tai lahjoita haluamasi summa MobilePaylla numeroon 80500.

Lahjoita yrityksenä

Sinun yrityksesi voi olla mukana auttamassa lapsia hädän keskellä.
Yrityslahjoitus