Naisten riksapalvelu muuttaa asenteita Pakistanissa | Plan

21.10.2016

Naisten riksapalvelu muuttaa asenteita Pakistanissa

Naisten omat riksat parantavat turvallisuutta ja antavat naisille mahdollisuuden hankkia itse toimeentulonsa.

Plan International on käynnistänyt Chakwalissa Pakistanissa vain naisille tarkoitetun riksataksipalvelun. Pinkkien riksojen kuljettajat ovat kaikkia naisia, ja riksat tarjoavat naisille turvallisemman tavan liikkua kaupungilla.

Ja tietenkin edistyksellinen palvelu rikkoo ennakkoluuloja ja muuttaa asenteita.

– Minusta tuntuu, että olen saanut uuden mahdollisuuden elämässäni. Olen päättänyt toimia riksankuljettajana ja muuttaa yhteisömme ajattelutapoja. Minulla on kunnia toimia tyttöjen roolimallina yhteisössämme, kertoo Najm Un Nisa, yksi riksapalvelun kuljettajista.

Plan International Pakistanin vaikuttamistyön ja viestinnän koordinaattori Gauhar Iqbal kertoo, että naiset kuljettajina on ollut tabu Pakistanin konservatiivisilla alueilla. Arviolta alle viidellä prosentilla pakistanilaisista naisista on ajokortti.

– Siksi tytöillä ja naisilla ei ole juuri muuta vaihtoehtoa kuin matkustaa riksalla kouluun ja töihin. Valitettavasti he kuitenkin joutuvat usein kokemaan ahdistelua ja kiusaamista matkan aikana, Iqbal kertoo.

– Ainoa tapa välttyä siltä on se, että heidän aviomiehensä, isänsä tai veljensä saattavat heidät perille. Naisten vapaus liikkua Pakistanissa on ankarasti rajoitettua, mikä tekee töissä käymisestäkin vaikeaa.

Kansainvälisen työjärjestö ILO:n mukaan 75 prosenttia pakistanilaisista naisista ei käy töissä. Suurin syy tähän on turvallisuuden puute.
 

Roolimalleina muille tytöille

Riksataksipalvelu parantaa naisten ja tyttöjen asemaa. Sen lisäksi, että naiset saavat turvallisempia tapoja matkustaa, riksankuljettajina toimivat naiset ovat roolimalleja nuorille tytöille.

Monet tytöt eivät ole koskaan nähneet naisen tienaavan omaa rahaa tai olevan taloudellisesti riippumaton miehestään.

Riksakuskit pystyvät kuljettamaan 10–12 naista yhden päivän aikana, ja osalla riksankuljettajista on myös vakioasiakkaita. He voivat tienata jopa 300 ruplaa (2,60 euroa) päivässä.

Vaikka palkka on pieni, sillä on tärkeä rahallinen merkitys naisten elämässä. Se on askel poispäin ahtaaseen kotiin sulkeutumisesta ja taloudellisesta riippuvuudesta.
 

Tärkeää taloudellisesti

Chakwalissa riksataksitoiminta on erityisen tärkeää, koska alueen naisilla on paljon huonompi taloudellinen asema kuin miehillä. Naiset omistavat vähemmän maata, eivätkä he saa osallistua taloudellisten päätösten tekemiseen.

– Aikaisemmin kerjäsin kadulla. En tiennyt muunlaisesta elämästä ennen kuin Plan tarjosi minulle mahdollisuutta aloittaa riksankuljettajana. Nykyään ansaitsen elantoni kunnioitettavalla tavalla ja pystyn elättämään lapsenikin. Tavoitteenani on tukea perhettäni ja tarjota lapsilleni mahdollisuus käydä koulua, myös riksankuljettajana toimiva Bali Rani kertoo.

Riksapalvelu on jo vaikuttanut asenteisiin, koska se on päässyt medioihin ja herättänyt paljon mielenkiintoa.

Riksataksipalvelu kehitettiin alun perin Lahoressa, Pakistanin toiseksi suurimmassa kaupungissa. Palvelua on tarkoitus laajentaa, jotta yhä useammat naiset saavat töitä ja vapauden liikkua.

Tutustu toimintaamme