Zimbabwe | Plan

Zimbabwe

 • Pääkaupunki: Harare
 • Maailmankuulu luonnonihme: Victorian putoukset
 • Korkein kohta: Mount Nyangani, 2 592 metriä
 • Tyypillinen ruoka: bota eli maissipuuro
 • Eläinlajeja: mesimäyrä, viherpilkkumonarkki, impala
 • Kielet: shona (70%), ndebele, englanti, virallisia kieliä on 16
 • Tavallinen tervehdys: “Mangwanani” eli “Hyvää huomenta”
 • Perinteisiä tansseja: jerusarema, muchongoyo

 

 

Tervehdys zimbabwelaiselta kummilapselta

Työmme saavutuksia Zimbabwessa vuonna 2017

 • Rakensimme 13 uutta varhaiskasvatuskeskusta, kunnostimme kolme koulua ja koulutimme 50 alan ammattilaista, minkä ansiosta 1 980 lasta pääsivät kouluun (1 020 tyttöä, 960 poikaa).
 • Laajensimme kortteliavustusmallia, mikä auttoi 616 lasta (492 tyttöä, 124 poikaa), jotka olivat vaarassa lopettaa koulunkäynnin.
 • Loimme toisen asteen koulujen yhteyteen kustannuksiltaan edullisen asuntolapalvelun, joka mahdollisti 280 tytön koulunkäynnin, joka olisi ollut vaikeaa pitkien koulumatkojen takia.
 • Tuimme myös innovatiivista digitaalisten välineiden avulla tapahtuvaa koulutusta varustamalla 12 koulua tarvittavalla tietotekniikalla. Tästä hyötyi 6 000 lasta (3 060 tyttöä, 2 940 poikaa)
 • Rakensimme kolme uutta koulua, ja paransimme tyttöjen saniteettitiloja kahdeksassa syrjäisten alueiden koulussa. Kunnostimme kuusi koulua, jotta myös vammaiset lapset voisivat osallistua koulunkäyntiin, ja kävimme kouluttamassa 121:tä koulun kehittämistoimikuntaa, mikä auttoi heitä ymmärtämään roolinsa ja vastuunsa. Tämä työmme paransi 48 400 oppilaan (24 684 tyttöä, 23 716 poikaa) saaman opetuksen laatua.
 • 13 566 yhteisön jäsentä osallistuivat sukupuolten välistä tasa-arvoa käsittelevään koulutukseemme.
 • 653 yhteistyökumppaneidemme edustajaa ja 15 805 yhteisön jäsentä ja vapaaehtoista osallistuivat lastensuojelua käsittelevään koulutukseemme.

 

Näin tukesi auttaa lapsia pysymään terveinä

 

Aurinkovoimalla toimivan vesipumpun avulla äidit voivat nyt ruokkia lapset monipuolisella ravinnolla.

Aiemmin äidit eivät voineet syöttää lapsilleen monipuolisesti vihanneksia. Äidit päättivät perustaa puutarhan, jotta lasten ruokavalio paranee.

– Kylässämme ei ollut vihanneksia saatavilla, joten kävelimme 17 kilometriä naapurikylään hankkimaan niitä, kertoo 42-vuotias Kiyasi Dhiyisia.
Dhiyisia päätti perustaa kylään oman puutarhan yhdessä viiden muun äidin kanssa. He nimesivät puutarhan Tselaneksi, joka tarkoittaa "älä anna periksi". Koska alueella on kuivaa, äidit pystyivät kasvattamaan vihanneksia vain toisinaan. 
 
Plan päätti ratkaista ongelman ja rakentaa yhteistyössä naisten kanssa aurinkovoimalla toimivan vesipumpun. Nyt satoa riittää vuoden ympäri, joten lapset saavat monipuolista ravintoa ja äidit toimeentuloa. 
– Miehet pilkkasivat meitä aluksi, mutta se inspiroi meitä vain työskentelemään kovemmin. Nyt olen kunnioitettu nainen ja voin maksaa lasteni koulumaksut, sanoo Tselani, yksi äideistä ylpeänä. 
 
Kiitos tukesi, äidit voivat nyt varmistaa lastensa hyvinvoinnin ja koulunkäynnin.

 

Näin tukesi auttaa lapsia oppimaan

Hope on ylpeä, että saa auttaa yhteisönsä lapsia

Autat Zimbabwen isoimpien slummien tyttöjä kouluttautumaan, jotta he voivat rakentaa itselleen paremman elämän.

Epworth sijaitsee 12 kilometriä Hararesta itään. Siellä asuu tuhansia köyhiä perheitä, jotka yrittävät sinnitellä pärjätäkseen elämässä. Koulutus tarjoaa pakoreitin, mutta useimmille se maksaa liikaa. Vaikka vanhemmilla olisikin varaa kouluun, he lähettävät yleensä sinne poikansa tyttöjen sijaan. Tuellasi olemme puuttuneet tähän epäkohtaan, jotta myös tytöt voisivat päästä pois slummeista.

Hope asuu Epworthissa. Lapset tulevat ongelmineen hänen luokseen. Kyse saattaa olla esimerkiksi kotiväkivallasta tai ahdistelusta. Hän tuo ongelmat viranomaisten tietoon, jotka voivat tehdä jotain asioiden ratkaisemiseksi.
– Minä en pelkää sanoa mielipidettäni, hän kertoo.
Tukesi ja stipendinsä avulla Hope haluaa tulla isona sähköinsinööriksi.

Autat yhä useampia Hopen kaltaisia tyttöjä oppimaan ja kasvamaan. Samalla annat heille mahdollisuuden elämään ilman köyhyyttä, vaaraa ja kärsimyksiä.

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

”Tytöt ja pojat yhdistävät voimansa tyttöjen tueksi. Tytöt pystyvät samaan kuin pojatkin!” Masline, 18

18-vuotias Masline on Hararen lähellä sijaitsevan yläkoulunsa oppilaskunnan puheenjohtaja

Viisas, asialleen omistautunut ja aikaansaavaa: hän on siis hieno esimerkki siitä, miten tytöt voivat menestyä koulussa – ja elämässä.

Girl Power -ohjelmamme ansiosta Masline oli yksi ensimmäistä lähettiläistä, jotka valittiin edustamaan hänen kaupunkiaan ja puhumaan hänelle tärkeistä asioista.
– Kun aloitimme, olin hyvin ujo. En uskaltanut seistä ja puhua ihmisten edessä, mutta Plan Internationalin ansiosta olen saanut lisää rohkeutta, hän kertoo innokkaasti.

Nyt Masline työskentelee sekä poikien että tyttöjen kanssa edistääkseen tasa-arvoa.
– Ensiksi meillä oli ongelma. Pojat ajattelivat olevansa tyttöjä parempia, mutta nyt he ymmärtävät meidän kaikkien olevan tasa-arvoisia, hän muistelee.

Tukesi auttaa Maslinea ja hänen kaltaisiaan tyttöjä toteuttamaan itseään täysimääräisesti.
– Kun olen suorittanut tutkintoni, haluan opettaa. Tytöt tarvitsevat vahvoja roolimalleja elämäänsä, hän sanoo leveästi hymyillen.

 

Maajohtajan terveiset

El Niñon aiheuttama kuivuus jatkuu täällä Zimbabwessa ja vaikuttaa kaikkeen elämään. Tuellasi pystymme kuitenkin auttamaan lapsia ja nuoria monilla eri tavoilla.

Tuhannet lapset ovat saaneet ruokaa ja vettä hätäavuksi, jotta he voivat pysyä terveinä ja jotta heidän ei tarvitse mennä kouluun sairaina. Yhä useammat Zimbabwen köyhimmistä lapsista saavat nyt koulutusta. Pojat ja tytöt ajavat yhdessä tasa-arvoisuuden asiaan.

Ajat ovat todellakin olleet vaikeat. Avullasi yhä useammat lapset voivat kuitenkin katsoa tulevaisuuteen luottamusta ja toivoa täynnä. Kiitos pitkäjänteisestä tuestasi.

Lennart Reinius
Maajohtaja, Plan International Zimbabwe