Vietnam | Plan

Vietnam

 • Pääkaupunki: Hanoi
 • Korkein huippu: Fansipan, 3 143 metriä
 • Tyypillinen ruoka: bún riêu elil liha-, riisi- ja vermisellikeitto, bánh canh eli nuudelikeitto
 • Suosittuja juomia: jasmiinitee, sokeriruokomehu
 • Eläinlajeja: norsu, apinat, kilpikonna
 • Kielet: vietnam (virallinen), englanti (yleistymässä toisena kielenä), ranska, kiina, khmer, paikallisia kieliä
 • Kapein kohta: 48 kilometriä

 

 

Tervehdys vietnamilaiselta kummilapselta

työmme saavutuksia Vietnamissa vuonna 2017

 • 22 400 alle 15-vuotiasta lasta ja 8 200 vanhempaa hyötyivät koulutukseen liittyvistä hankkeistamme viime vuonna.
 • 37 000 henkilön (19 000 naista, 18 000 miestä) tietämys sanitaatiosta ja hygieniasta on kasvanut.
 • 197 kylää julistivat itsensä ”avoimesta ulostamisesta vapaaksi” (open defecation free) eli ihmiset eivät enää ulosta ulos asuinympäristöön.
 • 1 136 tyttöä ovat liittyneet tyttöjen kerhoon ja he ovat oppineet lasten oikeuksista, lastensuojelusta ja seksuaali- ja lisääntymisterveydestä.
 • 64 709 yhteisön jäsentä osallistuivat sukupuolten välistä tasa-arvoa käsittelevään koulutukseemme.

 

 

Näin tukesi auttaa lapsia pysymään terveinä

Pojat kantavat suodatettua vettä

Va kävelee joka päivä kymmenen kilometrin matkan vuoristoteiden kautta kouluun. Matka tekee janoiseksi, ja sinun ansiostasi hän uskaltaa juoda vettä ilman pelkoa sairastumisesta.

Va on 14-vuotias ja asuu Ha Giangin maakunnassa. Hänen koulunsa sijaitsee Meo Vacin syrjäisellä alueella, joka on noin 2 400 metriä merenpinnan yläpuolella. Vettä on jatkuvasti heikosti saatavilla, mutta varsinkin kuivina kausina sitä on vähän. On siis elintärkeää, että saatavilla oleva vesi pysyy puhtaana.

Koska vettä on vähän, koulun 450 oppilasta ei aina pystynyt pesemään käsiään tarvittaessa. Tämän vuoksi epäpuhtaudet lisääntyivät, ja useat altistuivat ripulien kaltaisille sairauksille.

Avullasi kouluun on nyt asennettu tehokas vedensuodatusjärjestelmä. Olemme myös toimittaneet vesisäiliöt ja laseja jokaiseen luokkahuoneeseen.

– Olen iloinen, että saan juoda puhdasta vettä. Se ei maistu kummalliselle tai haise pahalle. Lisäksi se on terveellistä, iloitsee Va, joka haluaa isona lääkäriksi.

Pitkän koulumatkan jälkeen ja päivän aikana Va ja hänen ystävänsä voivat nyt juoda vettä ja pestä kätensä ilman pelkoa. Kiitos siitä kuuluu sinulle.
 

 

 

Näin tukesi auttaa lapsia oppimaan

Nuoret tytöt oppimassa koulussa

Tilastojen mukaan yläkoulun käyneet tytöt tienaavat enemmän myöhemmin elämässään. Mutta monille Ha Giangin maakunnan perheille tämä ei ole niin yksinkertaista.

Suurin osa perheistä on viljelijöitä, ja useimmat joutuvat elämään alle euron päivätuloilla. Koulutus, erityisesti tyttöjen, nähdään usein ylellisyytenä, johon ei ole varaa.

Maakunnassa koulunsa lopettavien tyttöjen määrä on hälyttävä: jopa 43 prosenttia lopettaa alakoulun. Monet menevät naimisiin ja tulevat äideiksi, vaikka ovat vielä itsekin lapsia.

– Perheet eivät usko, että keskiasteen koulutuksesta olisi hyötyä. Koska he eivät löydä alueelta töitä, koulutus tuntuu hyödyttömältä, kertoo eräs opettaja.

Nyt Keeping Girls in School -hankkeemme tuo 16 ala- ja yläkouluun tietoa myönteisestä vanhemmuudesta ja sukupuolten välisestä tasa-arvosta. Lisäksi hankkeen puitteissa kehitetään tulonhankintatoimia, joiden avulla yhä useammat vanhemmat voisivat lähettää tyttärensä kouluun.

Tämä näyttää sujuvan hyvin. Eräällä alueella tyttöjen osallistumisprosentti koulutusta edistäviin hankkeisiimme on miltei 40 prosenttia. Tämä on tukesi ansiota.
 

 

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

”Hätätilanteissa bussinkuljettajan tai lipuntarkastajan on autettava. Useat ihmiset tietävät tämän.” My, 17, Hanoi

Yli 40 prosenttia Hanoin teinitytöistä on ilmoittanut tuntevansa olonsa turvattomaksi kaupungin julkisessa liikenteessä. Tuellasi tytöt voivat vastustaa ahdistelua.

– Kaveriani kosketeltiin, ja kun hän vastusti sitä, hänet heitettiin bussista ulos kadulle, kertoo 17-vuotias My, joka menee joka päivä bussilla kouluun.

Ahdistelun pelko voi uhata tyttöjen kouluttautumista, työllistymistä ja heidän itsenäisyyttään. Meidän tuellamme My ja hänen nuorisomediaryhmänsä päätyivät erikoiseen ratkaisuun: he tekevät ja jakavat sarjakuvakirjoja.

Sarjakuvat ovat tyyliltään hauskoja ja mukaansatempaavia, mutta sanomaltaan ne ovat vakavia: ne käsittelevät ahdistelua, turvallisuutta ja tyttöjen oikeuksia.

Sarjakuvat ovat olleet menestys. Niitä lukevat erityisesti matkustajat, kuljettajat ja lipuntarkastajat. Ne ovat jo muuttaneet asenteita ja tehneet busseista turvallisempia paikkoja tytöille. Nyt on siis syytä hymyillä!

 

 

Maajohtajan terveiset

Luonnonkatastrofien lisääntyessä on entistäkin tärkeämpää, että yhteisöillä ja perheillä on saatavillaan koulutusta, työkaluja ja teknologiaa, joita ne tarvitsevat pärjätäkseen.

Tukesi on auttanut tuomaan puhdasta ja turvallista juomavettä syrjäkyliin vuonna, jolloin Vietnam on kokenut historiansa pahimman kuivuuden. Tukesi ansiosta Vanin kaltaiset lapset voivat jatkaa oppimista ja unelmointia!

Avullasi on ollut suuri merkitys lasten elämässä ympäri koko maan Ha Giangista Hanoihin. Kiitos kaikesta avustasi.

Glenn Gibney
Maajohtaja, Plan International Vietnam