Vietnam | Plan

Vietnam

 • Pääkaupunki: Hanoi
 • Korkein huippu: Fansipan, 3 143 metriä
 • Tyypillinen ruoka: bún riêu elil liha-, riisi- ja vermisellikeitto, bánh canh eli nuudelikeitto
 • Suosittuja juomia: jasmiinitee, sokeriruokomehu
 • Eläinlajeja: norsu, apinat, kilpikonna
 • Kielet: vietnam (virallinen), englanti (yleistymässä toisena kielenä), ranska, kiina, khmer, paikallisia kieliä
 • Kapein kohta: 48 kilometriä

 

 

Tervehdys vietnamilaiselta kummilapselta

työmme saavutuksia Vietnamissa vuonna 2019

 • Lasten vanhemmat saivat tietoa pienten lasten ravitsemuksesta, ja alle puolivuotiaiden lasten täysimetys kasvoi 41,9 prosentista 43,1 prosenttiin kohdealueellamme vuonna 2019.
 • Terveysasemilla synnyttävien äitien määrä kasvoi 60,8 prosentista 64,5 prosenttiin hankealueellamme vuonna 2019.
 • 16 322 yhteisöjen jäsentä sai tietoa sukupuolten tasa-arvosta.
 • 111 260 alaikäistä tyttöä ja 109 241 poikaa hyötyi suoraan hankkeistamme.
 • 71,3 prosenttia kohdealueemme esikoulujen opettajista osasi ottaa etniset vähemmistöt huomioon opetuksessaan vuonna 2019. Aiemmin luku oli 31,6 prosenttia.
 • Lapsiavioliittojen lukumäärä laski 32,4 prosentista 31 prosenttiin kohdealueillamme vuonna 2019.

 

Näin tukesi auttaa vähemmistöihin kuuluvia naisia

Planin säästö- ja lainaryhmät muuttivat vähemmistöön kuuluvien naisten elämän. 

27-vuotias Tho Thi Diaasuu miehensä ja kolmen lapsensa kanssa Pohjois-Vietnamissa Ha Giangin provinssissa. He kuuluvat Vietnamin köyhimpiin vähemmistöihin eivätkä puhu samaa kieltä valtaväestön kanssa. Heillä on hallussaan hyvin pieni alue viljelykseen eikä heidän ole mahdollista työllistyä muualla. Kotialue on vuoristoisella seudulla, jossa on neljänkin kuukauden sateettomia kausia.

Dian puoliso työskenteli rajan toisella puolella ja oli kolmen vuoden ajan usein poissa kotoa. Miehen kotiin lähettämä raha ei kuitenkaan riittänyt elämiseen, ja Dia työskenteli toisten omistamilla pelloilla.

– Toisinaan minun ei ollut mahdollista ostaa ruokaa, vaatteita tai lääkkeitä lapsilleni, hän kertoo. 

Heidän on kuitenkin hankala saada lainaa pankista ja he joutuvat turvautumaan korkeakorkoisiin lainoihin.

Dia liittyi Planin tukemaan naisten säästö- ja lainaryhmään muutama vuosi sitten. Hän tapaa ryhmän 23 muuta jäsentä kahdesti kuussa. Jokainen on säästänyt ryhmässä pienen summan rahaa. Ryhmässä he ovat harjoitelleet myös taloudellisia taitoja. Ryhmään liittymisen jälkeen Dia on saanut itsevarmuutta ja saanut pienen lainan sikojen kasvattamista varten. Kuusi kuukautta lainan saamisen jälkeen Dian pieneen sikalaan syntyi seitsemän porsasta. Niiden myyntitulon avulla Dia sai maksettua pois lainansa.

– Aiemmin minulla ei ollut tietoa tai mahdollisuuksia säästämiseen. En osannut arvioida tulojani ja menojani, ja olin taloudellisissa vaikeuksissa. Nyt olen saanut tukea ryhmän jäseniltä ja lisää itsevarmuutta.

Nyt Dian puolison ei tarvitse enää lähteä kauas töihin. He kasvattavat sikoja ja siipikarjaa sekä viljelevät viljaa. Näin he saavat parempaa ravintoa lapsilleen.

– Perheeni elintaso on parantunut ja lapset näkevät joka päivä isänsä. Toivon, että muutkin naiset kylässäni saisivat samanlaisen mahdollisuuden.

 

Maajohtajan terveiset

Luonnonkatastrofien lisääntyessä on entistäkin tärkeämpää, että yhteisöillä ja perheillä on saatavillaan koulutusta, työkaluja ja teknologiaa, joita ne tarvitsevat pärjätäkseen.

Tukesi on auttanut tuomaan puhdasta ja turvallista juomavettä syrjäkyliin vuonna, jolloin Vietnam on kokenut historiansa pahimman kuivuuden. Tukesi ansiosta Vanin kaltaiset lapset voivat jatkaa oppimista ja unelmointia!

Avullasi on ollut suuri merkitys lasten elämässä ympäri koko maan Ha Giangista Hanoihin. Kiitos kaikesta avustasi.

Glenn Gibney
Maajohtaja, Plan International Vietnam