Uganda | Plan

Uganda

 • Pääkaupunki: Kampala
 • Korkein huippu: Margherita Peak, 5 119 metriä
 • Tyypillinen ruoka: posho (maissipuuro) ja matooke (ruokabanaani)
 • Eläinlajeja: virtahepo, vuorigorilla, seepra
 • Kielet: englanti, luganda, swahili, paikalliskielet
 • Pisin joki: Viktorian Niili
 • Hedelmiä: banaani, ananas
 • Kansallisvaatteet: gomesi (miesten valkea kaapu), kanzu (naisten värikäs, pitkä asu)
 • Aikaero Suomeen: +1 tunti

 

 

Tervehdys ugandalaiselta kummilapselta

Tukesi auttaa ugandalaisia lapsia saamaan terveemmän ja onnellisemman elämän

työmme saavutuksia Ugandassa vuonna 2019

 • 15 000 konflikteista kärsinyttä lasta hyötyi koulutushankkeistamme. Etenkin tytöt tulivat tietoisiksi oikeudestaan opiskeluun.
 • 387 663 nuorta sai tietoa seksuaali- ja lisääntymisterveydestä ja -oikeuksista.
 • 23 150 nuorta sai tietoa kuukautisista ja hygieniasta sekä oppi valmistamaan itse kuukautissuojia.
 • 12 000 lasta hyötyi varhaiskasvatuksestamme. Lisäksi yli 16 000 eteläsudanilaista pakolaislasta sai varhaiskasvatusta.
 • 152 747 aikuista sai terveystietoa muun muassa perhesuunnittelusta, ravitsemuksesta ja hivin ehkäisystä.
 • 64 260 lasta sai rokotuksia ja 17 579 lasta pääsi ravitsemusseurantaan.
 • 131 736 lasta sai hoitoa malariaan, ripuliin ja keuhkokuumeeseen.
 • 61 954 henkilöä sai käyttöönsä vessoja ja oppi parantamaan hygieniaa.
 • 18 000 lasta sai syntymätodistukset. Heistä osa oli pakolaisia Etelä-Sudanista.

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

Shamim on päässyt mukaan järjestämään nuorille myös ammatillista koulutusta.

Koulutamme Ugandassa nuorista vapaaehtoistyöntekijöitä, jotka työskentelevät omissa yhteisöissään lapsiavioliittojen ehkäisemiseksi.

– Päätin palata takaisin kouluun. Nyt kannustan muita tyttöjä uskomaan tulevaisuuteensa. Rohkaisen myös vanhempia auttamaan nuoria äitejä kouluun, sanoo 23-vuotias opiskelija Mugulusi Rehema, joka pääsi jatkamaan koulunkäyntiä yhteisönsä vapaaehtoistyöntekijän ansiosta.

Planin vapaaehtoistyöntekijä, 20-vuotias Shamim Nakibogo on saanut estettyä monen tytön avioliiton kotiseudullaan Buyenden alueella.

– Kylässäni tytöt menevät usein 16-vuotiaina naimisiin. Tyttöjä pidetään tulonlähteenä. Kun he menevät naimisiin, perheet saavat rahaa, Shamim kertoo.

Shamim kasvoi itse kuuden sisaruksen kanssa. Isällä ei ollut varaa kaikkien koulumaksuihin ja Shamim joutui taistelemaan koulunkäynnistään. Opettajat lähettivät tytön kotiin, kun hänellä ei ollut koulukirjoja. 16-vuotiaana Shamim pakeni kotoaan kaupunkiin, koska isä halusi hänen menevän naimisiin. Hän meni töihin ravintolaan, mutta kärsi omistajan seksuaalisesta ahdistelusta. Niinpä tyttö palasi kotikyläänsä.

Shamim pääsi mukaan Planin projektiin, joka oli suunnattu koulunsa lopettaneille nuorille. Shamimista tuli vapaaehtoistyöntekijä omassa yhteisössään ja hän alkoi puhua varhaisten avioliittojen haitoista.

Shamim on huomannut, että tyttöjen avioliitot johtuvat suurelta osin taloudellisista syistä ja kolutuksen puutteesta. Hän on jakanut tietoa vanhemmille, jotta nämä eivät suostuisi avioliittoihin rahan takia.

Shamim pääsi myös järjestämään koulunsa keskeyttäneille nuorille ammatillista koulutusta. 48 tyttöä ja 12 poikaa valmistui eri ammatteihin tammikuussa 2019.

– Joskus minun on täytynyt vierailla kodeissa useita kertoja, mutta lopulta vanhemmat ovat suostuneet lähettämään tyttönsä takaisin kouluun, Shamim sanoo.

 

Maajohtajan terveiset

Kiitos kaikista positiivisista asioista, joita olet tehnyt Ugandan lapsille viime vuonna.

Avullasi olemme rakentaneet ja korjanneet kouluja ja varmistaneet, että pakolaislapsilla on mahdollisuus oppia turvallisessa ja iloisessa paikassa. Olemme myös auttaneet lukuisia poikia ja tyttöjä pysymään terveinä rokotusten, terveystarkastusten ja terveellisen ruokavalion avulla.

Lisäksi olemme suojelleet haavoittuvassa asemassa olevia tyttöjä. Ja yhä useammilla nuorilla on taitoja, joiden avulla he voivat itse ansaita elantonsa. Kiitos merkittävästä avustasi.

Rashid Javed
Maajohtaja, Plan International Uganda

Tyttöjen suojelua lapsiavioliitoilta pakolaisuuden keskellä

 
Ugandassa lapsiavioliitot ovat erittäin iso ongelma. Melkein puolet tytöistä päätyy naimisiin ennen täysi-ikäisyyttä. Myös teiniraskaudet ovat yleisiä. Joka neljäs 15–19-vuotias tyttö on saanut vähintään yhden lapsen. Köyhyys, maansisäinen pakolaisuus, lapsiavioliittojen kulttuurinen hyväksyminen ja seksuaali- ja lisääntymisterveypalvelujen puute vaikeuttavat tilannetta.
 
Työskentelemme Pohjois-Ugandassa, jossa lähes 60 prosenttia tytöistä päätyy naimisiin ennen täysi-ikäisyyttä. Alueella 1,8 miljoonaa ugandalaista joutui pakenemaan kotoaan vuosina 1986–2006 Lord Resistance Armyn terrorin takia. Pakolaisuus katkaisi erityisesti tyttöjen koulunkäynnin ja altisti heidät seksuaaliselle väkivallalle ja lapsiavioliitoille. 
 
Koulutamme teini-ikäisistä tytöistä ja pojista Champions of Change -roolimalleja. Nuoret kertovat muille nuorille haitallisista perinteistä ja seksuaali- ja lisääntymisterveydestä. Nuoret keskustelevat myös yhteisöjensä johtajien ja vanhempien kanssa asenteiden muuttamiseksi. Vaikka laki kieltää lapsiavioliitot, lain valvonta on heikkoa. Siksi vaikutamme myös poliitikkoihin ja viranomaisiin, jotta tyttöjen oikeudet toteutuvat.
 
Teemme työtämme vuosina 2018–2021 ulkoministeriön ja lahjoittajiemme tuella.