Uganda | Plan

Uganda

 • Pääkaupunki: Kampala
 • Korkein huippu: Margherita Peak, 5 119 metriä
 • Tyypillinen ruoka: posho (maissipuuro) ja matooke (ruokabanaani)
 • Eläinlajeja: virtahepo, vuorigorilla, seepra
 • Kielet: englanti, luganda, swahili, paikalliskielet
 • Pisin joki: Viktorian Niili
 • Hedelmiä: banaani, ananas
 • Kansallisvaatteet: gomesi (miesten valkea kaapu), kanzu (naisten värikäs, pitkä asu)
 • Aikaero Suomeen: +1 tunti

 

 

Tervehdys ugandalaiselta kummilapselta

Tukesi auttaa ugandalaisia lapsia saamaan terveemmän ja onnellisemman elämän

työmme saavutuksia Ugandassa vuonna 2017

 • 18 104 nuorta (9 166 miestä, 8 938 naista) oppivat tarvittavia työelämän taitoja ja kykyjä, ja heistä 3 240 (972 miestä, 2 268 naista) loivat yhteyksiä virallisiin rahoituslaitoksiin.
 • Terveysasioihin liittyvä tietoisuuden levittämistyömme tavoitti 74 415 henkilöä (53 544 naista, 20 871 miestä). Neljännessä synnytystä edeltävässä terveystarkastuksessa käyvien naisten määrä nousi 41 prosenttia. Maksutonta terveysneuvontaa ja -ohjausta tarjoavaan puhelinlinjaamme soitettiin 3 055 kertaa viime vuoden aikana.
 • 195 nuorta saivat koulutusta liittyen seksuaali- ja lisääntymisterveyteen ja sukupuoleen perustuvaan väkivaltaan, minkä jälkeen he pitivät koulutuksia samoista asioista muille ikäisilleen nuorille. Näitä koulutuksia järjestettiin yhteensä 22 190 kappaletta. 30 nuorta osallistuivat Champions of Change -hankkeeseen liittyviin koulutuksiimme, ja he kouluttivat 245 muuta nuorta myös mukaan. Näiden kaikkien toimien ansiosta nuorten tietoisuus seksuaali- ja lisääntymisterveydestä ja niihin liittyvistä oikeuksista, hivistä ja aidsista sekä hiv-viruksen hoidosta kasvoi.
 • Koulutimme yhteisöjen terveystyöntekijöitä, mikä paransi 113 451 henkilön (57 969 naista, 55 482 miestä) mahdollisuuksia saada laadukasta terveydenhoitoa. Esimerkiksi hiv-viruksen seuranta ja hoitotoimenpiteet tehostuivat sekä perhesuunnittelu yleistyi.
 • 163 yhteistyökumppaneidemme edustajaa ja 1 421 yhteisön jäsentä ja vapaaehtoista osallistuivat lastensuojelua käsittelevään koulutukseemme.

 

 

Näin tukesi auttaa lapsia pysymään terveinä

Nalongo ja hänen tyttärensä

Bantu-heimossa kaksosten vanhempia pidetään siunattuina. Kamulin alueella asuvalle 28-vuotiaalle Nalongolle tuotti kuitenkin vaikeuksia kasvattaa kahdet kaksoset.

Hänen aviomiehellään ei ollut varaa kaikkiin lapsiin, joten Nalongolla ei yksinkertaisesti ollut mahdollisuutta antaa lapsille riittävästi ruokaa.

– Heillä oli vain vähän energiaa, ja he itkivät nälästä, hän muistelee.

Avullasi me pystyimme auttamaan heitä. Koska Nalongo ei saanut tuotua kaikkia neljää lasta uuteen vanhempien ryhmään, me lähetimme ravintoterapeutin hänen luokseen.

Lapset punnittiin ja heille annettiin ravinteikasta maitoa. Lisäksi Nalongolle annettiin perusruokatarvikkeita, kuten jauhoja, ja ruokintaneuvoja. Tulokset olivat ihmeelliset:

– Olin menettää kaiken toivoni rakkaan Babirye-tyttäreni suhteen, mutta kahden viikon jälkeen hän osasi istua itse ja avasi silmänsä katsoakseen ympärilleen. Nyt ei uskoisi, että hän on käynyt lähellä kuolemaa, Nalongo sanoo.

Nalongo on nyt sankari kylässään, koska on onnistunut pelastamaan lastensa hengen. Hän on myös roolimalli, sillä muut vanhemmat ovat nyt huomanneet, kuinka tärkeää on osallistua terveys- ja ravintokoulutukseen.
 

 

 

Näin tukesi auttaa lapsia oppimaan

Lapsilla on hauskaa leirin leikki- ja oppimiskeskuksissa

Halima ja hänen kolme lastaan pakenivat Etelä-Sudanin konfliktia Ugandan pakolaisleirille. Kun hän saapui, hän oli päättänyt auttaa omien lastensa lisäksi myös muita traumatisoituneita tyttöjä ja poikia.

Autamme ylläpitämään Adjumanin alueen leireillä leikki- ja oppimiskeskuksia. Niissä pienimmillä lapsilla on mahdollisuus oppia ja kehittyä, vaikka he olisivatkin joutuneet pakenemaan kodeistaan. Halima ryhtyi vapaaehtoistyöntekijäksi.

– Haluan varmistaa, että lapset, joista jotkut ovat orpoja, voivat yhä saada muiden lasten tavoin varhaiskasvatusta. Autan heitä viihtymään tilanteesta huolimatta, hän kertoo.

Keskuksessa lapset voivat unohtaa huolensa ja laulaa, oppia ja askarrella esimerkiksi pullonkorkeista ja savesta.

Haliman näkemys, jonka mukaan lapsen kasvattamiseen tarvitaan koko kylä, houkuttaa myös muita vanhempia keskukseen. Jotkut osallistuvat vanhemmuuskursseille, kun taas toiset auttavat lapsia tai hoitavat muita juoksevia töitä, kuten korjaavat aitoja.

Yhä useammat lapset haluavat tulla Haliman tunneille, ja keskuksessa käyvien lasten määrä on noussut 157:stä 230:een.

 

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

”Yritykseni kasvaa niin isoksi, että siitä tulee koulutuskeskus muille tytöille.” Hawa, Kampala

Kampalassa haavoittuvassa asemassa olevat tytöt saatetaan pakottaa elämään surkeaa elämää, jossa he joutuvat toimimaan prostituoituina selvitäkseen hengissä. Me autamme heidät pois kaduilta tukemalla heitä ansaitsemaan itse elantonsa yhteisön arvostettuina jäseninä.

Hawa on jättänyt vanhan elämänsä taakseen ja johtaa nyt menestyvää kauneussalonkia:

– Minulla on oma yritykseni, ansaitsen rahaa ja huolehdin samalla sisaruksistani ja vanhemmistani, hän kertoo.

Tarjoamme Hawan kaltaisille tytöille koulutusta aina elektroniikasta liikejohtamiseen. Näin he saavat tarvittavat taidot, joiden avulla he voivat itse ansaita elantonsa.

Vuoden pituiset kurssit ovat aina täpötäynnä, sillä tytöt haluavat muuttaa elämänsä.

– Erilaisten kampausten lisäksi opin myös muita taitoja, kuten ajanhallintaa ja asiakkaista huolehtimista, Hawa selittää.

Nyt Hawa haluaa auttaa muita tyttöjä aloittamaan puhtaalta pöydältä. Kiitos, että olet antanut heille mahdollisuuden.

 

 

Maajohtajan terveiset

Kiitos kaikista positiivisista asioista, joita olet tehnyt Ugandan lapsille viime vuonna.

Avullasi olemme rakentaneet ja korjanneet kouluja ja varmistaneet, että pakolaislapsilla on mahdollisuus oppia turvallisessa ja iloisessa paikassa. Olemme myös auttaneet lukuisia poikia ja tyttöjä pysymään terveinä rokotusten, terveystarkastusten ja terveellisen ruokavalion avulla.

Lisäksi olemme suojelleet haavoittuvassa asemassa olevia tyttöjä. Ja yhä useammilla nuorilla on taitoja, joiden avulla he voivat itse ansaita elantonsa. Kiitos merkittävästä avustasi.

Rashid Javed
Maajohtaja, Plan International Uganda

Tyttöjen suojelua lapsiavioliitoilta pakolaisuuden keskellä

 
Ugandassa lapsiavioliitot ovat erittäin iso ongelma. Melkein puolet tytöistä päätyy naimisiin ennen täysi-ikäisyyttä. Myös teiniraskaudet ovat yleisiä. Joka neljäs 15–19-vuotias tyttö on saanut vähintään yhden lapsen. Köyhyys, maansisäinen pakolaisuus, lapsiavioliittojen kulttuurinen hyväksyminen ja seksuaali- ja lisääntymisterveypalvelujen puute vaikeuttavat tilannetta.
 
Työskentelemme Pohjois-Ugandassa, jossa lähes 60 prosenttia tytöistä päätyy naimisiin ennen täysi-ikäisyyttä. Alueella 1,8 miljoonaa ugandalaista joutui pakenemaan kotoaan vuosina 1986–2006 Lord Resistance Armyn terrorin takia. Pakolaisuus katkaisi erityisesti tyttöjen koulunkäynnin ja altisti heidät seksuaaliselle väkivallalle ja lapsiavioliitoille. 
 
Koulutamme teini-ikäisistä tytöistä ja pojista Champions of Change -roolimalleja. Nuoret kertovat muille nuorille haitallisista perinteistä ja seksuaali- ja lisääntymisterveydestä. Nuoret keskustelevat myös yhteisöjensä johtajien ja vanhempien kanssa asenteiden muuttamiseksi. Vaikka laki kieltää lapsiavioliitot, lain valvonta on heikkoa. Siksi vaikutamme myös poliitikkoihin ja viranomaisiin, jotta tyttöjen oikeudet toteutuvat.
 
Teemme työtämme vuosina 2018–2021 ulkoministeriön ja lahjoittajiemme tuella.