Uganda | Plan

Uganda

 • Pääkaupunki: Kampala
 • Korkein huippu: Margherita Peak, 5 119 metriä
 • Tyypillinen ruoka: posho (maissipuuro) ja matooke (ruokabanaani)
 • Eläinlajeja: virtahepo, vuorigorilla, seepra
 • Kielet: englanti, luganda, swahili, paikalliskielet
 • Pisin joki: Viktorian Niili
 • Hedelmiä: banaani, ananas
 • Kansallisvaatteet: gomesi (miesten valkea kaapu), kanzu (naisten värikäs, pitkä asu)
 • Aikaero Suomeen: +1 tunti

 

 

Tervehdys ugandalaiselta kummilapselta

Tukesi auttaa ugandalaisia lapsia saamaan terveemmän ja onnellisemman elämän

työmme saavutuksia Ugandassa vuonna 2018

 • 3 000 lasta (joista 1 112 tyttöä) syntymärekisteröitiin.
 • 20 131 lasta hyötyi varhaiskasvatuksestamme. 112 uutta varhaiskasvatuskeskusta perustettiin.
 • Tavoitimme 222 724 ihmistä kampanjoissamme perhesuunnittelusta, hivin ehkäisystä, lasten terveydestä ja ravitsemuksesta.
 • 12 537 henkilöä hyötyi HIV-testauksesta. 669 positiivisen tuloksen saanutta alle 5-vuotiasta lasta pääsi jatkohoitoon ja seurantaan.
 • 138 684 lasta hyötyi malarian, ripulin ja keuhkokuumeen vähentämiseksi tekemästämme työstä.
 • 27 207 oppilasta sai tietoa kuukautisista kouluissa. Heistä 3 003 oppi valmistamaan kuukautissuojia.

 

Näin tukesi auttaa lapsia pysymään turvassa

– En tunne oloani turvalliseksi, koska kotimme lähellä työskentelevät miehet häiriköivät meitä tyttöjä, kertoo 16-vuotias Zaharah, joka asuu Kampalan slummialueella.

– Täällä väijyy myös varkaita ja raiskaajia, etenkin öisin. 

Hänen kotinsa ympäristössä on paljon epävirallisia asumuksia, autokorjaamoja ja valvomatonta liiketoimintaa. 35 000 asukkaan yhteisössä on alueen korkeimmat luvut rikollisuudessa. 

– Kaduilla ei ole valoja. Sateella tulee usein tulvia ja vettä tulee myös sisälle taloihin. Kovalla sateella joudumme lähtemään kotoamme muualle nukkumaan, Zaharah kertoo.

Zaharah oli yhdeksänvuotias, kun hänen vanhempansa erosivat. Äiti muutti pois mennessään uudelleen naimisiin. Zaharah ja hänen kuusi sisarustaan ovat usein keskenään, koska isä on töissä tomaattikauppiaana.

Zaharah kuuli ystäviltään Safer Cities -hankkeestamme, jossa pyrimme muuttamaan kaupunkeja turvallisemmiksi etenkin tytöille.

– Olen oppinut oikeuksistani tyttönä. Nyt minulla on itseluottamusta ja uskallan kertoa mielipiteeni. Tiedän, että minulla on oikeus tulla kuulluksi, Zaharah sanoo.

– Tärkeimpiä oppimiani asioita on se, kuinka näyttää itsevarmalta. En ole enää ujo, vaan uskallan puhua kaikille.

Zaharah haaveilee perustavansa ravintolan ja tulevansa kaupunkinsa parhaaksi kokiksi.

– Jos voisin muuttaa yhteisöäni, asentaisin tänne katuvalot, puhdistaisin viemärit tulvien estämiseksi, lopettaisin epävirallisten asumusten rakentamisen ja opettaisin muitakin tyttöjä olemaan ylpeitä itsestään.

 

Maajohtajan terveiset

Kiitos kaikista positiivisista asioista, joita olet tehnyt Ugandan lapsille viime vuonna.

Avullasi olemme rakentaneet ja korjanneet kouluja ja varmistaneet, että pakolaislapsilla on mahdollisuus oppia turvallisessa ja iloisessa paikassa. Olemme myös auttaneet lukuisia poikia ja tyttöjä pysymään terveinä rokotusten, terveystarkastusten ja terveellisen ruokavalion avulla.

Lisäksi olemme suojelleet haavoittuvassa asemassa olevia tyttöjä. Ja yhä useammilla nuorilla on taitoja, joiden avulla he voivat itse ansaita elantonsa. Kiitos merkittävästä avustasi.

Rashid Javed
Maajohtaja, Plan International Uganda

Tyttöjen suojelua lapsiavioliitoilta pakolaisuuden keskellä

 
Ugandassa lapsiavioliitot ovat erittäin iso ongelma. Melkein puolet tytöistä päätyy naimisiin ennen täysi-ikäisyyttä. Myös teiniraskaudet ovat yleisiä. Joka neljäs 15–19-vuotias tyttö on saanut vähintään yhden lapsen. Köyhyys, maansisäinen pakolaisuus, lapsiavioliittojen kulttuurinen hyväksyminen ja seksuaali- ja lisääntymisterveypalvelujen puute vaikeuttavat tilannetta.
 
Työskentelemme Pohjois-Ugandassa, jossa lähes 60 prosenttia tytöistä päätyy naimisiin ennen täysi-ikäisyyttä. Alueella 1,8 miljoonaa ugandalaista joutui pakenemaan kotoaan vuosina 1986–2006 Lord Resistance Armyn terrorin takia. Pakolaisuus katkaisi erityisesti tyttöjen koulunkäynnin ja altisti heidät seksuaaliselle väkivallalle ja lapsiavioliitoille. 
 
Koulutamme teini-ikäisistä tytöistä ja pojista Champions of Change -roolimalleja. Nuoret kertovat muille nuorille haitallisista perinteistä ja seksuaali- ja lisääntymisterveydestä. Nuoret keskustelevat myös yhteisöjensä johtajien ja vanhempien kanssa asenteiden muuttamiseksi. Vaikka laki kieltää lapsiavioliitot, lain valvonta on heikkoa. Siksi vaikutamme myös poliitikkoihin ja viranomaisiin, jotta tyttöjen oikeudet toteutuvat.
 
Teemme työtämme vuosina 2018–2021 ulkoministeriön ja lahjoittajiemme tuella.