Tansania | Plan

Tansania

 • Pääkaupunki: Dodoma
 • Eläinlajeja: masaikirahvi
 • Valtion tunnuslause: "Uhuru na Umoja"  eli “Vapaus ja yhtenäisyys”
 • Viralliset kielet: swahili, englanti
 • Yleisimmät nimet: Grace, Emmanuel
 • Tyypillinen juoma: chai-tee
 • Pisin joki: Rufiji
 • Kotoperäisiä tuotteita: siveydenpuun marjat, apinanleipäpuun hedelmät

 

 

Tervehdys tansanialaiselta kummilapselta

työmme saavutuksia Tansaniassa vuonna 2017

 • Dar es Salaamissa koulutimme 10 089 lasta (6 045 tyttöä, 4 044 poikaa) vertaiskouluttajiksi ikäistensä joukossa, ja nyt he levittävät tietoutta lisääntymisterveydestä muille lapsille. Vertaiskouluttajalapset ovat myös onnistuneet innostamaan haavoittuvaisia ja syrjittyjä nuoria, kuten seksityöntekijöitä ja huumeidenkäyttäjiä, perustamaan kymmenen laina- ja säästöryhmää. Ryhmissä toimii 177 nuorta (110 poikaa, 67 tyttöä).
 • Yhdessä Kilomberon aluevaltuuston kanssa järjestimme liikkuvia neuvolapalveluita, joiden kautta muun muassa rokotimme naisia yleisimpiä sairauksia vastaan, joita ovat polio, toukat, jäykkäkouristus, kurkkumätä, tuberkuloosi ja B-hepatiitti. Viime vuoden aikana yhteensä 27 062 alle viisivuotiasta lasta (15 432 tyttöä, 11 630 poikaa) hyötyivät liikkuvista neuvolapalveluista. Näiden lisäksi erilaisia rokotuksia liikkuvien neuvolapalveluiden kautta saivat 18 772 alle viisivuotiasta lasta. Liikkuvat neuvolapalvelut mahdollistivat myös sen, että 1728 raskaana olevaa teini-ikäistä naista kävivät terveystarkastuksissa.
 • Levitimme tietoutta lasten oikeudesta peruskoulutukseen, tyttöjen koulunkäyntiin vaikuttavista esteistä, lasten oikeuksista, lapsiavioliitoista ja vanhemmuuden rooleista. Tämä työmme on tavoittanut 19 200 ihmistä (9 980 miestä, 9 220 naista).
 • Järjestimme nuorille ammatillista koulutusta, talousopetusta, yrittäjyyskoulutusta ja elämätaitokoulutusta, mikä on auttanut heitä työllistymään ja saamaan paremman toimeentulon. Viime vuonna hallinnon kanssa yhteistyössä järjestämämme koulutus tavoitti 3 003 nuorta (1 524 naista, 1 466 naista).
 • 5 883 yhteistyökumppaneidemme edustajaa ja 3 475 000 yhteisön jäsentä ja vapaaehtoista osallistuivat lastensuojelua käsittelevään koulutukseemme.

 

 

Näin tukesi auttaa lapsia pysymään terveinä

Tyttö piirtää yhdessä turvallisessa tilassamme

Yli 100 000 lasta on paennut Burundin konfliktia Tansanian pakolaisleireille. Avullasi pystyimme olemaan paikalla heitä vastaanottamassa.

Jackson on vasta 8-vuotias. Kun hänen perheensä joutui hyökkäyksen kohteeksi Burundissa, hän hävitti äitinsä ja siskonsa kaaoksen keskellä. Hän pakeni serkkunsa kanssa, mutta heidän tiensä erkanivat pitkällä ja vaarallisella matkalla pohjoisen Tansanian pakolaisleirille.

Olemme auttaneet traumatisoituneita lapsia toipumaan antamalle heille henkilökohtaista neuvontaa ja henkistä tukea. Autamme heitä myös leikkimään, oppimaan ja nauramaan uudelleen turvallisissa lapsiystävällisissä tiloissamme.

Kun Jacksonin tapaiset lapset saapuvat peloissaan ja yksin leirille, me etsimme heille hätäavuksi sijaisperheen siksi ajaksi, kun yritämme löytää heidän vanhempiaan ja yhdistää perheen.

Meidän avullamme Jackson löysi myös veljensä. Olet auttanut meitä antamaan hänelle jälleen syyn hymyillä ja toivoa – kiitos.
 

 

 

Näin tukesi auttaa lapsia oppimaan

Irene palvelee asiakasta kaupassaan

Irene kävi vielä koulua, kun hänet raiskattiin ja hän tuli raskaaksi. Meidän tukemme ja hänen päättäväisyytensä ansiosta tämä ei kuitenkaan merkinnyt hänen koulutuksensa loppua.

Kun Irenen vanhemmat ja naapurit huomasivat, että hän oli raskaana, he pakottivat hänet lopettamaan koulun.

– Vietin aikaani enimmäkseen lukkojen takana makuuhuoneessani, hän muistelee.

Irene synnytti tyttärensä Silvian. Monille Mkurangan alueen tytöille tämä olisi tarkoittanut koulutuksen päättymistä, mutta näin ei onneksi käynyt Irenelle.

– Päätin näyttää epäilijöille. Halusin näyttää heille, ettei synnyttäminen ole tytölle maailmanloppu, hän sanoo.

Keskusteltuaan äitinsä kanssa hän haki ajoneuvoasentajaksi ammatillisen koulutusohjelmamme kautta. Luokassa, jossa oli 18 oppilasta, hän oli ainoa tyttö.

Irene suoritti kurssin menestyksekkäästi ja on sen jälkeen perustanut oman yrityksensä.

– Toivottavasti hanke muuttaa elämämme, hän sanoo hymyillen samalla Silvialle.
 

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

”Mies vei minut taloonsa ja sanoi, että siitä lähtien olin hänen vaimonsa.” Alice

Sinun tukesi ansiosta me voimme auttaa tyttöjä, jotka ovat menneet liian varhain naimisiin.

Alice joutui naimisiin vanhemman miehen kanssa Kisarawen alueella ollessaan vasta 12-vuotias. Vastalahjaksi hänen isänsä sai 15 lehmää.

– En voinut juosta karkuun. Viivyin siellä kaksi kuukautta, jotka tuntuivat vuosilta, Alice muistelee.

Alicen onnistui lopulta paeta. Hän meni paikalliseen virastoon ja kertoi, mitä oli tapahtunut.

Tuellasi Violence Against Children -hankkeemme on tehnyt töitä sen eteen, että paikallisviranomaiset voisivat reagoida, kun Alicen kaltaiset tytöt tarvitsevat apua.

Alice sijoitettiin tilapäiseen sijaisperheeseen, ja paikallisviranomaiset vierailivat hänen vanhempiensa luona. Nykyään Alice on palannut kouluun ja haaveilee tulevansa opettajaksi.

Viime vuonna Tansanian korkein oikeus katsoi, että avioliittolaki – jonka mukaan tytöt saattoivat mennä naimisiin jo 14-vuotiaina – oli perustuslain vastainen.

 

 

Maajohtajan terveiset

Kuuden vuoden taistelun jälkeen on vihdoinkin ryhdytty oikeudellisiin tekoihin, jotta lapsiavioliitot loppuvat jonain päivänä Tansaniassa – toivottavasti kokonaan. Kiitos, että olet tukenut tyttöjen oikeuksia.

Saman omistautumisen turvin voimme puuttua sukupuoleen liittyvään väkivaltaan ja syrjintään ja antaa yhä useammalle tytölle koulutuksen, jonka avulla he voivat taata itsenäisyytensä. Sen avulla voimme myös tuoda toivoa Burundista pakeneville lapsille. Anteliaisuutesi avulla voimme antaa heille hoivaa ja lohtua, jota he niin paljon tarvitsevat.

Vuosi on ollut ihmeellinen. Kiitos, että olet jakanut sen kanssamme.

Jorgen Haldorsen
Maajohtaja, Plan International Tansania