Tansania | Plan

Tansania

 • Pääkaupunki: Dodoma
 • Eläinlajeja: masaikirahvi
 • Valtion tunnuslause: "Uhuru na Umoja"  eli “Vapaus ja yhtenäisyys”
 • Viralliset kielet: swahili, englanti
 • Yleisimmät nimet: Grace, Emmanuel
 • Tyypillinen juoma: chai-tee
 • Pisin joki: Rufiji
 • Kotoperäisiä tuotteita: siveydenpuun marjat, apinanleipäpuun hedelmät

 

 

Tervehdys tansanialaiselta kummilapselta

työmme saavutuksia Tansaniassa vuonna 2019

 • Yli 4 318 nuorta hyötyi säästö-ja lainaryhmistä. Lainojenavulla nuoret esimerkiksi perustivat pienyrityksiä, jatkoivat opiskelua ja remontoivat kotejaan.
 • 7 803 nuorta burundilaista naista ja miestä sekä 3 599 tyttöä ja poikaa saivat ammatillista opetusta Mtendelin pakolaisleirillä.
 • 78 266 tyttöä ja poikaa hyötyi lastensuojeluhankkeistamme, joissa puututtiin väkivaltaan, varhaisiin avioliittoihin, lapsityövoimaan ja lasten hyväksikäyttöön.
 • 428 300 henkilöä hyötyi turvalliseen äitiyteen tähtäävästä hankkeestamme. Äitiys- ja lapsikuolleisuus pieneni Rukwan projektialueella. Raskausajan terveystarkastuksessa käyneiden äitien määrä kasvoi, ja yhä useampi äiti ja vauva saivat terveydenhoitoa synnytyksen jälkeen.
 • 24 509 henkilöä hyötyi autolla kiertävistä terveyspalveluistamme Kilomberon alueella. Niissä yhä useampi lapsi ja odottava äiti sai rokotuksia. Nyt esimerkiksi 92 prosenttia raskaana olevista on saanut jäykkäkouristusrokotuksen, kun aiemmin luku oli 51 prosenttia

 

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

Sinun tukesi ansiosta me voimme auttaa tyttöjä, joiden sukupuolielimet on silvottu. 

14-vuotias Joyce oli läpäissyt peruskoulun kokeet ja odotti opiskelun jatkumista. Hänen haaveensa ei kuitenkaan toteutunut, koska yhteisön tyttöjä odotti ympärileikkaus.

Joycen yhteisössä Maran alueella Tansaniassa tyttöjen sukuelinten silpominen on yleistä. Seremonia siirtää tytöt kohti aikuisuutta ja lopettaa heidän koulunkäyntinsä.

– Olin iloinen, koska perinteen takia minusta tulisi aikuinen. Ajattelin sen olevan koulunkäyntiä parempi asia. Kuusi kuukautta myöhemmin menin naimisiin. Olin 15-vuotias ja mieheni oli 26. Aluksi ajattelin kaiken olevan hyvin, mutta sitten hän alkoi lyödä minua, Joyce kertoo.

Tansaniassa 37 prosenttia tytöistä menee alaikäisinä naimisiin ja 10 prosenttia tytöistä ympärileikataan. Joycen kotona Maran alueella luvut ovat korkeammat: 43 prosenttia lapsista menee naimisiin ja 40 prosenttia tytöistä ympärileikataan. Nämä perinteet aiheuttavat tytöille henkistä ja fyysistä haittaa ja vaarantavat heidän terveytensä. Ongelma on vakava monessa Afrikan maassa.

Olemme jakaneet tietoa sukuelinten silpomisen haitoista ja tyttöjen kouluttamisen merkityksestä, jotta haitallisista perinteistä luovuttaisiin. Muutosta on jo tapahtunut, sillä monet yhteisöjen vaikuttajat puhuvat perinteiden muuttamisen puolesta. 

Joyce on nyt 25-vuotias kolmen lapsen äiti ja yksi nuorista naisista, joka työskentelee lopettaakseen haitalliset perinteet kotialueellaan.

 

Maajohtajan terveiset

Kuuden vuoden taistelun jälkeen on vihdoinkin ryhdytty oikeudellisiin tekoihin, jotta lapsiavioliitot loppuvat jonain päivänä Tansaniassa – toivottavasti kokonaan. Kiitos, että olet tukenut tyttöjen oikeuksia.

Saman omistautumisen turvin voimme puuttua sukupuoleen liittyvään väkivaltaan ja syrjintään ja antaa yhä useammalle tytölle koulutuksen, jonka avulla he voivat taata itsenäisyytensä. Sen avulla voimme myös tuoda toivoa Burundista pakeneville lapsille. Anteliaisuutesi avulla voimme antaa heille hoivaa ja lohtua, jota he niin paljon tarvitsevat.

Vuosi on ollut ihmeellinen. Kiitos, että olet jakanut sen kanssamme.

Jorgen Haldorsen
Maajohtaja, Plan International Tansania