Sri Lanka | Plan

Sri Lanka

 • Pääkaupunki: Colombo
 • Korkein huippu Pidurutalagala, 2524 metriä
 • Tyypillinen ruoka: kottu, hoppers, lamprais
 • Eläinlajeja: elefantti, leopardi, buffalo
 • Kielet: sinhala, tamil
 • Suosituin urheilulaji: kriketti
 • Yleisiä hedelmiä: kookos, mango
 • Rahayksikkö: Sri Lankan rupia

 

 

Tervehdys Sri Lankan kummilapsilta

Työmme saavutuksia Sri Lankassa vuonna 2017

 • Kunnostimme 240 luokkahuonetta nykyaikaisemmiksi.
 • 1 471 vesiputkistoa saatiin valmiiksi. Rakensimme myös 177 uutta kaivoa. 58 yhteisöä, 71 koulua ja 14 syrjäisempää terveysasemaa ovat saaneet käyttöönsä puhdasta vettä.
 • Our Voice Matters -hankkeessamme rohkaisimme nuoria osallistumaan ja vaikuttamaan. 160 nuorta osallistui nuorten toimikuntiin. Tapaamiset ovat säännöllisiä ja puolet nuorista edustajista on tyttöjä.
 • Kotitalouksiin rakennettiin 1 065 käymälää ja tarjottiin hygieniavalistusta.

 

 

 

Näin tukesi antaa lapsille mahdollisuuden leikkiä

Kiruja nauttii olostaan lastenkerhossa

Yhä useammalla Kirujan kaltaisella lapsella on nyt mahdollisuus leikkiä – sitä jokainen lapsi tarvitsee.

Elämä on ollut monille srilankalaislapsille vaikeaa. Sisällissota on jättänyt arpensa, jotka eivät vieläkään ole parantuneet.

Useita miehiä kuoli, ja äidit jäivät yksin elättämään perheitä lähtien joskus merienkin taakse työn perään. Jotkut lapset asuvat isovanhempiensa kanssa, kun toiset taas jätetään oman onnensa nojaan useiksi tunneiksi kerrallaan.

Teini-ikäinen Kiruja on yksi nuorista, joka on joutunut elämään ilman vanhempiaan.

– Olen tuntenut oloni hyvin yksinäiseksi, hän muistelee.

Tuellasi Batticaloassa toimivat lastenkerhot tarjoavat turvallisen paikan lapsille, jossa he voivat viettää aikaa yhdessä ilman huolia. Kerhoissa he voivat myös kertoa tuntemuksistaan.

– Olen niin iloinen, että liityin kerhoon. Saan nyt olla yhdessä muiden lasten kanssa ja leikkiä. Meillä on kirjastossa kirjoja, ja lisäksi meillä on urheiluvälineitä. Ne ovat kaikki meidän, ja saamme todella nauttia elämästä, Kiruja kertoo.

Kerhoissa lapsilla on myös mahdollisuus kertoa tunteistaan pitkien sotavuosien jälkeen, jotta he voivat alkaa parantua. Kiitos, että olet auttanut tukemaan tällaisia hankkeita.
 

 

 

Näin tukesi auttaa lapsia oppimaan

Lapset lounastavat koulussa

Erään kylän tytöt ja pojat eivät voineet hyvin, mutta sitten yhteisö kokosi voimansa ja rakensi uuden lapsiystävällisen alakoulun.

Vanha Anuradhapurassa sijaitseva koulurakennus oli ränsistynyt, opettajilla oli vaikeuksia opettaa oppilaita, jotka olivat valmiuksiltaan erilaisia, ja vanhemmat eivät osallistuneet lastensa koulunkäyntiin.

Plan Internationalin tuella uusi koulu alkoi rakentua. Jokainen osallistui suunnitteluun, rakentamiseen ja pintaremonttiin. Vesijärjestelmä ja käymälät asennettiin. Opettajia koulutettiin saamaan oppilaiden parhaat puolet esiin, ja vanhemmille näytettiin, miten he voivat rohkaista lapsia opinnoissa.

Nyt lapset rakastavat koulunkäyntiä. Koulunsa lopettaneet oppilaat ovat palanneet pulpettiensa ääreen ja rehtori on iloissaan:

– Suuri muutos on tapahtunut. Luokkahuoneesta on tullut iloinen paikka, joten oppimisesta on tullut lapsille myönteinen kokemus.

10-vuotias Tenueka on samaa mieltä:

– Olen iloinen, että pikkusiskoni saavat uuden koulun, jonka tilat ovat täysin uudet. Olen ylpeä, että saan olla tässä koulussa, hän sanoo.

Kiitos, että olet tehnyt yhä useammasta Sri Lankan koulusta paikan, jossa lapset pitävät oppimisesta.

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

”Osallistun IT-koulutukseen, koska haluan opettaa taidot myös tyttärelleni.” Sarasthwathi, keskinen Hattonin maakunta

Sri Lankassa – varsinkin maaseudulla – tyttöjen on vaikeaa käyttää kaikkia kykyjään. Asiat ovat kuitenkin muuttumassa.

Koska maaseudun tytöt jäävät usein teknisen kehityksen ja muiden mahdollisuuksien ulkopuolelle, he päätyvät monesti matalapalkkatöihin, kuten valmistamaan vaatteita tai työskentelemään pelloilla. Tai sitten tytöt auttavat kotona, eikä heillä ole mahdollisuutta itsenäistyä.

Me autamme 9 000 naista – joista moni on äiti – käymään tietokonekoulutuksessa, jotta heidän mahdollisuutensa työllistyä kasvavalla IT-alalla lisääntyisivät.

Kun naiset kokoontuvat yhteen yhteisönsä ryhmissä, annamme heille tukea, jota he tarvitsevat onnistuakseen, eikä heidän tarvitse olla yksin.

Lisäksi äidit opettavat oppinsa mielellään tyttärilleen, jotka saavat näin paremmat mahdollisuudet elämäänsä.

Kiitos, että annat yhä useamman srilankalaistytön kukoistaa.

 

 

Maajohtajan terveiset

Sinun avullasi yhä useampi srilankalaislapsi on saanut paremman alun elämälleen.

Yhä useampi lapsi on terveempi, koska me opetamme vanhemmille terveellisen ruokavalion tärkeydestä ja varmistamme, että tytöillä ja pojilla on käytettävissään kunnon käymälät ja paikka pestä käsiä.

He ovat onnellisempia, koska kokonaiset yhteisöt ovat osallistuneet rakentamaan uusia kouluja, joissa oppiminen on hauskempaa.

Lapset tuntevat olonsa myös turvallisemmaksi, koska olemme valmistaneet heitä hätätilanteiden varalle ja auttaneet heitä toipumaan onnettomuuksista. Kiitos.

Supriyanto Supriyanto
Maajohtaja, Plan International Sri Lanka