Senegal | Plan

Senegal

 • Pääkaupunki: Dakar
 • Pisin joki: Senegal 1 086 metriä
 • Suosittuja nimiä: Fatou (tytölle), Amadou (pojalle)
 • Tyypillinen ruoka: poulet yassa eli kanaa sitruunamehumarinadissa maustettuna pippurilla ja sipulilla
 • Kielet: ranska, wolof, pulaar ja mandinka
 • Luontokohteita: Djoudjin lintujen suojelualue, jossa elää 1,5 miljoonaa lintua, kuten pelikaani ja ruskohaikara

 

 

Tervehdys senegalilaiselta kummilapselta

Työmme saavutuksia Senegalissa vuonna 2019

 • 810 041 henkilöä hyötyi tuberkuloosin vastaisesta työstämme. Tästä hyötyivät etenkin naiset, jotka useimmiten hoitavat sairastuneita perheenjäseniään.
 • 11 566 lasta hyötyi leikkikerhoistamme Lougan alueella. Niiden ansiosta myös äidit saivat aikaa työntekoon.
 • 42 722 henkilöä (joista 27 548 naisia) hyötyi yrittäjyyshankkeesta, jossa hyödynnettiin uusiutuvaa energiaa.
 • 1 877 hygieniapakkausta jaettiin tytöille kouluissa. Sen ansiosta tyttöjen koulunkäynti lisääntyi eivätkä he joutuneet jäämään kotiin kuukautisten aikana. Kuukautisista myös keskusteltiin tyttöjen ja vanhempien kanssa, jotta asia ei olisi enää tabu.
 • Yhteensä työstämme hyötyi suoraan 485 165 alaikäistä tyttöä ja 381 955 poikaa.

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

20-vuotias senegalilainen Marie Augustine toimi Senegalin opetusministerinä päivän ajan Planin Girls Takeover -tempauksessa.

– Olen tyttö, voin nähdä kykyni ja tulla mahtavaksi naiseksi. Miksen voisi olla mukana kirjoittamassa maani historiaa? Tämä on kuitenkin mahdollista vain, jos saan koulutusta, Marie Augustine kertoo.

Marie hyppäsi Senegalin opetusministerin saappaisiin yhdeksi päiväksi Girls Takeover -tempauksessamme. Tempauksessa tytöt ympäri maailmaa astuivat päiväksi merkittävien johtajien töihin ja osoittivat, että myös tytöt voivat olla johtajia.

Päivän aikana Marie pääsi keskustelemaan Senegalin opetusministerin kanssa tyttöjen koulutuksesta. Hän kertoi omista ja toisten tyttöjen kokemuksista, kuten koulujen huonokuntoisista vessoista sekä lapsiavioliitoista, jotka lopettavat monen tytön koulunkäynnin.

– Ministeri ymmärsi, että nuoret täytyy ottaa mukaan heitä koskevien päätösten tekoon. Hän ehdotti minun vierailevan kylän kouluissa puhumassa tyttöjen asioista, Marie kertoo.

– Me tytöt haluamme tulevaisuuden koulun, joka ei murskaa unelmiamme. Maani ja koko Afrikan kehitykselle on tärkeää, että me tytöt olemme mukana. Tämä vaatii turvallista ja väkivallatonta ympäristöä sekä tasa-arvoista koulutusta.

 

Maajohtajan terveiset

Suuret kiitokset kaikesta siitä, mitä olet tehnyt Senegalin lasten auttamiseksi.

Kuten olet huomannut, tukesi ansiosta lapsilla ympäri maan on nyt mahdollisuus toteuttaa itseään.

Tuhannet pikkulapset ovat saaneet hyvän alun elämälleen sadoissa leikkiryhmissä. Nuoret naiset ja miehet voivat saada innoitusta roolimalleista, kuten Ousmanesta, jonka yritys kukoistaa, ja Diaratasta, joka osoittaa tytöille, että he voivat saada äänensä kuuluville.

Kiitos, että olet auttanut köyhimpiä lapsiamme rakentamaan itselleen valoisamman tulevaisuuden.

Amavi Akpamagbo
Maajohtaja, Plan International Senegal