Sambia | Plan

Sambia

 • Pääkaupunki: Lusaka
 • Suurin järvi: Tanganjika
 • Yleisimmät nimet: Thandi, Daniel
 • Perinteisiä käsitöitä: korit, puukaiverrukset, keramiikka
 • Eläinlajeja: leijona, kirahvi, seepra
 • Peruselintarvike: maissijauho
 • Viljelykasveja: sokeriruoko, puuvilla, maissi

 

 

Tervehdys sambialaiselta kummilapselta

Työmme saavutuksia Sambiassa vuonna 2017

 • 3 140 nuorten pienyritystä perustettiin. Nuoret saivat ammatti- ja yrittäjäkasvatusta. Hankealueella noin 615 tyttöä osallistuu jollain tavalla yritystoimintaan, esimerkiksi käymällä kauppaa, kasvattamalla karjaa ja tekemällä käsitöitä.
 • Lahjavuohi-hankkeemme auttoi yli 3 565 kotitaloutta, joista jokainen sai lahjaksi kolme vuohta sen jälkeen, kun oli osallistunut vuohenhoitokurssille. Nyt ravinnon saaminen on varmempaa ja perheidenkäytettävissä oleva tulot ovat suuremmat.
 • Lapsi- ja äitiyskuolleisuus laski sekä teiniraskauksien määrä aleni. Aiemmin 56 % äideistä synnytti terveyspalveluiden ääressä, nyt luku on 67 %.
 • 1 838 nuorta on saanut tietoa hivin ja aidsin ehkäisystä. Myös ehkäisyvälineitä on paremmin saatavilla.
 • 53 825 ihmistä sai tietoa hygieniasta ja käsienpesun merkityksestä terveydelle.
 • 2 372 tyttöä ja 2 291 poikaa sai puhdasta vettä kouluihinsa. Tämän ansiosta koulujen pihoille on voitu perustaa myös hedelmä- ja taimitarhoja.

 

 

 

Näin tukesi auttaa lapsia pysymään terveinä

Aurinkolamput helpottavat näkemistä ja lukemista pimeässä

Tukesi ansiosta lukuisten Sambian lasten ja yhteisöjen elämänlaatu on nyt parantunut kannettavien aurinkolamppujen avulla.

Sambiassa aurinkoa riittää, mutta vain 20 prosenttia väestöstä käyttää sähköä. Pimeässä tarvittavien vaarallisten parafiinilamppujen käyttö on kuitenkin uhka terveydelle ja aiheuttaa palovaaran.

Sairaanhoitaja Bertha Musonda työskentelee terveysasemalla, joka sijaitsee neljän tunnin ajomatkan päässä Lusakasta pohjoiseen. Hänen mukaansa aikaisemmin vastaanotolle saapui useita ihmisiä vakavien palovammojen vuoksi, jotka johtuivat parafiinilampun kaatumisesta.

Aurinkolamput ovat turvallinen ja luotettava vaihtoehto. Berthalle uudet valaisimet eivät tarkoita ainoastaan palovammojen vähenemistä: niiden ansiosta hänen terveyskeskuksessaan synnytykset ovat nyt turvallisempia öisin.

– Työskentelin ennen kännykkäni valossa. Pidin sitä hampaitteni välissä, jotta käteni olisivat vapaana auttamaan vauvaa maailmaan. Oli erittäin vaikeaa puhua äidille samaan aikaan, hän toteaa.

Kannettavan aurinkolampun avulla Bertha voi nyt auttaa vauvat turvallisemmin maailmaan.
 

 

 

Näin tukesi parantaa lasten taloudellista turvaa

Nuori nainen vie vuohensa markkinoille

Tuellasi sambialaisnuoret voivat säästää parempaa tulevaisuutta varten.

Köyhimpien alueiden useimmilla perheillä ei ole taloudellisia taitoja tai mahdollisuutta hyödyntää lainoja, joiden avulla ne pääsisivät pois köyhyydestä.

Tukesi avulla olemme voineet perustaa säästöryhmiä yli 33 yhteisöön Luapulan ja itäisten maakuntien alueella. Nuoret voivat nyt säästää rahaa ja käyttää sitten samoista säästöistä koottuja lainoja perustaakseen oman yrityksen. Tällä tavoin he voivat maksaa oman koulutuksensa ja samalla elättää perheensä.

Tapaamisia pidetään kerran kuussa, ja jokaisen jäsenen oletetaan maksavan osuutensa säännöllisesti. Säästöryhmien ansiosta perheet voivat ostaa eläimiä, joita voidaan kasvattaa markkinoille myytäväksi. Nämä tuotot voi sitten käyttää tai sijoittaa uudelleen.

– Ryhmässä tehtävä yhteistyö ja voittojen realisoiminen kuuden kuukauden kuluttua on todella auttanut minua menestymään, kertoo 24-vuotias Kelvin.

Kun yhteisöt voivat säästää yhdessä, he eivät paranna ainoastaan omia elämiään, vaan sijoittavat myös lastensa tulevaisuuteen.
 

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

”En halua miestä, vaikka kiinnostuneita olisikin. Tiedän, kuinka vaikeiksi asiat voivat mennä, enkä halua kokea sitä uudelleen.” Royce, 20

20-vuotias Royce joutui pakkoavioliittoon teini-ikäisenä, mutta jätti rohkeasti aviomiehensä. Hän on nyt palannut kouluun ja puolustaa jokaisen tytön oikeutta päättää omasta tulevaisuudestaan.

Vastustuksestaan huolimatta Royce joutui naimisiin ventovieraan kanssa vasta 15-vuotiaana.

– En pitänyt miehestä. En tuntenut oloani hyväksi hänen kanssaan, hän muistelee.

Royce tuli nopeasti raskaaksi ja synnytti tyttären. Neljän vuoden jälkeen hän sai riittävästi voimia jättääkseen aviomiehensä.

Royce on nyt palannut kouluun. Hänestä on tullut luokkansa parhaita oppilaita, ja hän on myös koulunsa puheenjohtaja – häntä kuunnellaan ja kunnioitetaan. Hän rohkaisee koulussaan tapaamiaan tyttöjä ja neuvoo, ettei naimisiin kannata mennä liian aikaisin.

Royce tahtoo olla jonain päivänä töissä Sambian johdossa, jotta hän voi varmistaa, että lapsiavioliitot estävät lait astuvat voimaan.

 

 

Maajohtajan terveiset

Kuten olet lukenut, tukesi on auttanut lukuisia lapsia, perheitä ja yhteisöjä.

Kannettavien aurinkolamppujen ansiosta tuhansilla lapsilla ja vastasyntyneillä on nyt pimeässäkin turvallisemmat olot. Puhdas juomavesi suojaa heitä sairauksilta ja taudeilta. Autat nuoria pelastamaan tulevaisuuden ja varmistat, että tytöt voivat vaikuttaa enemmän omaan elämäänsä.

Me kaikki Sambiasta haluamme kiittää sinua tuestasi.

Samuel Musyoki
Maajohtaja, Plan International Sambia