Peru | Plan

Peru

 • Pääkaupunki: Lima
 • Korkein huippu: Mount Huascarán, 6 768 metriä
 • Yleisimmät nimet: María, Luis
 • Tyypillinen ruoka: ceviche eli kalaruoka, tamales eli maissitaikinaan käärittyä ruokaa
 • Eläinlajeja: laama, jaguaari, vesisika
 • Kielet : espanja, quechua, aymara (viralliset kielet)
 • Rahayksikkö: Perun nuevo sol
 • Hedelmiä ja kasviksia: papa-perunat, choclo-maissi, paltas-avocado

 

 

Tervehdys perulaiselta kummilapselta

työmme saavutuksia Perussa vuonna 2017

 • Toteutimme Scotiabankin tuella hanketta Tulevaisuuden yrittäjät (Forming Entrepreneurs of Tomorrow) Limassa. 189 opettajaa saivat kauttamme lisäkoulutusta työhönsä. 12 838 oppilasta osallistuivat koulutuksiimme, joissa he oppivat vähintään kolme sosiaalista taitoa. Toteutimme ammatillisen opetuksen työpajoja 18 koulussa liittyen esimerkiksi leipurin ja nahkurin ammatteihin. Kehitimme yrittäjyyskulttuuria ja säästämiskulttuuri 24 koulussa. 323 nuorta kehittivät liikeideoita, joista 20 toteutui ja on nyt toiminnassa. Hankkessa on yhteensä koulutettu 475 opettajaa, jotka ovat opettaneet yhteensä 55 073 oppilasta (27 938 naista, 27 135 miestä).
 • 664 opettajaa osallistuivat koulutuksiimme, joissa he oppivat taitoja opettaakseen taloutta ja yrittäjyyttä. Opettajien opetuksesta hyötyi 49 453 oppilasta (40 144 naista, 9 309 miestä).
 • Toteutimme hanketta Valmiudet elämään (Preparing myself for Life), jossa 434 nuorta oppivat seksuaali- ja lisääntymisterveydestä ja niihin liittyvistä oikeuksistaan. Hankkeessa teimme myös terveys- ja koulutussektorien kanssa toimintasuunnitelman vähentääksemme teiniraskauksia. 86 varhaiskasvatuspalveluiden tuottajaa osallistuivat koulutuksiimme, joissa käsittelimme koulutusta, terveyttä ja lastensuojelua.
 • 2 204 yhteisön jäsentä osallistuivat sukupuolten välistä tasa-arvoa käsittelevään koulutukseemme.
 • Maaliskuussa 2017 annoimme hätäapua tulvien takia, jotka vaikuttivat 394 912 Piurassa asuvan elämään. Näistä 130 000 olivat lapsia. Annoimme psykososiaalista tukea 5 496 henkilölle (2 498 tyttöä, 2 519 poikaa, 205 äitiä, 205 isää), jaoimme puhdasta vettä 12 338 henkilölle (2 276 tyttöä, 2 483 poikaa, 3 455 naista, 4 124 miestä), annoimme 824 vauvalle (391 tyttöä, 433 poikaa) puhtaita vaippoja ja puhdistusliinoja sekä annoimme hygieniatarvikkeita henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtimiseen 5 127 henkilölle (1 686 tyttöä, 991 poikaa, 1 229 naista, 1 221 miestä). Tarkastimme denguekuumeen ja malarian varalta 1 522 henkilöä (723 tyttöä, 723 poikaa, 76 raskaana olevaa naista).

 

 

Näin tukesi auttaa lapsia pysymään terveinä

Lapset oppivat ruoasta ja ravitsemuksesta

Kun lapset saavat hyvän alun elämälleen, heillä on paljon parempi mahdollisuus kasvaa terveiksi ja hyödyntää kaikkia kykyjään.

Vauvat ovat riippuvaisia äitinsä hyvinvoinnista, joten olemme antaneet raskaana oleville naisille heidän tarvitsemaansa huolenpitoa.

Kun lapsi on syntynyt, tuen antaminen jatkuu, ja terveyskeskuksissa tarjotaan elintärkeitä rokotuksia ja tarkistuksia.

Lapset ovat myös viettäneet iloisia hetkiä yhteisömme leikkiryhmissä, joita pidetään valoisissa ja turvallisissa tiloissa ja joissa lapset saavat paljon virikkeitä tärkeiden ensimmäisten elinvuosiensa aikana.

On sydäntä lämmittävää nähdä iloisia ja uteliaita taaperoita tutkimassa värikkäitä leluja, kokeilemassa värikyniä tai musisoimassa samalla, kun heidän vanhempansa oppivat uusia tapoja edistää lastensa kehitystä.

Ryhmät ovat hyvä paikka opettaa nuorille terveellisen ruokavalion tärkeydestä ja edistää hyviä tapoja, kuten käsien pesemistä.

Avullasi voimme tukea kaikkein köyhimpiä ja huonoimmassa asemassa olevia lapsia antamalla heille parhaat mahdollisuudet kehittyä. Kiitos!
 

 

 

Näin tukesi auttaa lapsia oppimaan

Tytöt radiossa Cuscon alueella

Kuvittele, miten eristetyksi tuntisit itsesi, jos TV- tai radio-ohjelmat lähetettäisiin aina vieraalla kielellä.

Quechuania äidinkielenään puhuvat Perun Cuscon alueella asuvat lapset ovat olleet tällaisessa tilanteessa. Siksipä erään koulun yritteliäät oppilaat päättivät tehdä asialla jotakin.

Avullasi oppilaat tuottavat, tähdittävät ja lähettävät ohjelmia omalta radioasemaltaan.

Kyseessä ei ole ainoastaan alueen ensimmäinen lapsille ja teineille suunnattu radioasema: se on myös ensimmäinen radioasema, joka lähettää ohjelmaa quechuanin kielellä.

Tämä uraauurtava hanke on osoittautunut erityisen suosituksi: kymmenessä paikallisyhteisössä asuvat nuoret kuuntelevat säännöllisesti eloisia ja opetuksellisia ohjelmia äidinkielellään.

Hanke on valistanut ja yhdistänyt alueen lapsia sekä kasvattanut quechuania puhuvien oppilaiden itseluottamusta ja luovuutta.

”Solpayki” eli quechuanin kielellä ”kiitos”, että olet ollut mukana auttamassa näitä lapsia.
 

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

”Rakastan lentopalloa ja piiloleikkiä. Haaveeni on tulla lääkäriksi, jotta voin parantaa sairaita ja auttaa ihmisiä.” Hanyuri, 11

11-vuotias Hanyuri on pikkutyttö, joka ei anna sukupuolensa estää unelmien toteuttamista.

Hän haluaa tulla isona lääkäriksi. Ennen sitä hän kuitenkin nauttii urheilusta ja ystäviensä kanssa leikkimisestä.

Me varmistamme, että perulaistyttöjen oikeuksia kunnioitetaan ja että he saavat tasavertaiset mahdollisuudet.

Tuemme tyttöjen koulunkäyntiä ja autamme heitä käymään koulun loppuun sekä suojaamme heitä lapsiavioliitoilta ja ennenaikaiselta äitiydeltä. Näin he saavat elää kunnon lapsuuden ja toteuttaa kykyjään.

Kiitos, että olet auttanut Hanuyrin kaltaisia tyttöjä pysymään turvassa, ymmärtämään oikeutensa ja saamaan äänensä kuuluville.

 

 

Maajohtajan terveiset

Tuellasi on vaikutus monen nuoren elämään täällä Perussa.

Pohja lapsen tulevaisuudelle luodaan hänen ensimmäisten elinvuosiensa aikana. Siksi vauvojen ja taaperoiden on tärkeää syödä hyvin ja suojautua sairauksilta.

Avullasi yhä useammat lapset ja vanhemmat saavat tarvitsemaansa tukea esimerkiksi leikkiryhmiin, terveyskeskuksiin tai yhteisöihin. Lasten kasvaessa annat yhä useammalle nuorelle – erityisesti tytöille – mahdollisuuden oppia ja käyttää kykyjään. Kiitos, että autat.

Ramin Shahzamani
Maajohtaja, Plan International Peru