Peru | Plan

Peru

 • Pääkaupunki: Lima
 • Korkein huippu: Mount Huascarán, 6 768 metriä
 • Yleisimmät nimet: María, Luis
 • Tyypillinen ruoka: ceviche eli kalaruoka, tamales eli maissitaikinaan käärittyä ruokaa
 • Eläinlajeja: laama, jaguaari, vesisika
 • Kielet : espanja, quechua, aymara (viralliset kielet)
 • Rahayksikkö: Perun nuevo sol
 • Hedelmiä ja kasviksia: papa-perunat, choclo-maissi, paltas-avocado

 

 

Tervehdys perulaiselta kummilapselta

työmme saavutuksia Perussa vuonna 2019

 • Safer Cities for Girls -hankkeemme puuttui turvattomuuteen kaupungeissa. Kohderyhmänä oli 12 350 henkilöä 20 yhteisössä Carabayllossa. 240 nuorta suoritti koulutuksen, jossa käsiteltiin tasa arvoa, seksuaalioikeuksia, väkivaltaa ja omien mielipiteiden esiin tuomista. Julkisten liikennevälineiden kuljettajat oppivat huomaamaan paremmin seksuaalisen häirinnän.
 • 2 565 yhteisöjen jäsentä sai tietoa sukupuolten tasa-arvosta. 1 537 henkilöä osallistui teiniraskauksien vähentämiseen tähtäävään projektiin. 335 opettajaa sai koulutusta seksuaalioikeuksissa.
 • 35 710 Venezuelasta paennutta lasta ja nuorta sai tukea. 43 547 lasta ja nuorta perheineen sai tietoa sukupuoleen perustuvasta väkivallasta, hyväksikäytöstä ja ihmiskaupasta.
 • 1 130 lasta, 579 nuorta, 959 nuorta aikuista ja 846 vanhempaa sai tietoa seksuaalisen hyväksikäytön ehkäisystä. 4 568 lasta ja nuorta harjoitteli työpajoissa väkivallan ja seksuaalisen hyväksikäytön ehkäisyä.
 • 46 531 koululaista opetteli yrittäjyyttä, elämäntaitoja ja talouden hallintaa. 69 112 alaikäistä tyttöä ja 71 892 poikaa hyötyi tekemästämme työstä.

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

Solange haluaa taistella seksuaalista häirintää vastaan.

Safer Cities -hankkeemme pyrkii tekemään kaupungeista turvallisempia tytöille ja naisille Perussa.

15-vuotias Solange muutti Perun maaseudulta Limaan jatkaakseen koulunkäyntiään. Hän on osallistunut Planin Safer Cities -hankkeeseen, jossa pyritään tekemään kaupungeista turvallisempia paikkoja.

– Olen pyrkinyt kävelemään kouluun, mutta joskus kun laukkuni on liian painava, joudun ottamaan taksin. Meitä on aina varoitettu matkustamasta yksin, mutta aina minulla ei ole vaihtoehtoa, Solange kertoo.

– Taksissa on pelottavaa, koska kuljettaja voi ajaa vieraalle seudulle. Tapa, jolla he puhuvat tytöille on monen ystäväni mielestä normaalia. Koulussa meille kerrottiin, että yhdeksän tyttöä tuli raskaaksi viime vuonna. Itse luulen, että määrä on suurempi.

Solange ei ole tuntenut oloaan turvalliseksi myöskään ruuhkaisissa busseissa, joissa ei välttämättä saa keneltäkään apua. Kaupungillakaan ei ole turvallista kävellä, sillä tytöt joutuvat kuuntelemaan viheltelyä ja huutelua.

– Huutelijat eivät ole vain vanhempia miehiä, vaan kaiken ikäisiä. Jopa itseäni nuoremmat pojat häiriköivät tyttöjä. Olen aina jättänyt heidät huomioimatta ja jatkanut kävelyäni.

Nuoret kohtaavat usein seksuaalista häirintää kaduilla ja julkisilla paikoilla Perun pääkaupungissa Limassa. Tutkimuksemme mukaan 98 prosenttia tytöistä kertoo kohdanneensa häirintää kaduilla tai liikennevälineissä.

Safer Cities -hankkeemme pyrkii tekemään kaupungeista turvallisempia paikkoja tytöille. Olemme kouluttaneet yhteisöjen jäseniä ja julkisen liikenteen kuljettajia sukupuolten tasa-arvosta, seksuaalisesta häirinnästä ja väkivallasta. Hankkeessa mukana olleet nuoret miehet ovat alkaneet ymmärtää, että seksuaalinen häirintä on sukupuoleen kohdistuvaa väkivaltaa, vahingoittaa tyttöjä ja rajoittaa heidän liikkumistaan julkisilla paikoilla. Kuljettajat ovat oppineet, kuinka estää häirintää julkisessa liikenteessä.

– Kaikki alkaa pienistä asioista, kuten siitä että voin jutella luokkani pojille. Jos kerromme heille ajatuksiamme, he alkavat ymmärtää meitä paremmin. Myös viranomaisten täytyisi luoda lakeja tyttöjen suojelemiseksi, Solange sanoo.

– Minulla on monenlaisia unelmia ja haluan tehdä niin paljon asioita. Oma kouluni tukee kaikkien turvallisuutta. Samoin pitäisi olla kaikissa kouluissa. Kuvittele maailma, jossa kenenkään ei tarvitsisi pelätä!

 

Maajohtajan terveiset

Tuellasi on vaikutus monen nuoren elämään täällä Perussa.

Pohja lapsen tulevaisuudelle luodaan hänen ensimmäisten elinvuosiensa aikana. Siksi vauvojen ja taaperoiden on tärkeää syödä hyvin ja suojautua sairauksilta.

Avullasi yhä useammat lapset ja vanhemmat saavat tarvitsemaansa tukea esimerkiksi leikkiryhmiin, terveyskeskuksiin tai yhteisöihin. Lasten kasvaessa annat yhä useammalle nuorelle – erityisesti tytöille – mahdollisuuden oppia ja käyttää kykyjään. Kiitos, että autat.

Ramin Shahzamani
Maajohtaja, Plan International Peru