Paraguay | Plan

Paraguay

 • Pääkaupunki: Asunción
 • Paikallinen juoma: maté eli karvas yrttitee
 • Eläinlajeja: jaguaari, chacoanpekari
 • Kielet: espanja, guarani
 • Väkiluku: 6,9 miljoonaa
 • Yleisimmät nimet: Adriana (tyttö), Marcel (poika)
 • Rahayksikkö: guarani

 

 

Tervehdys paraguaylaiselta kummilapselta

Työmme saavutuksia Paraguayssa vuonna 2019

 • Nuorten taloudelliseen voimautumiseen tähtäävä hanke jatkui 248 yhteisössä. 522 nuorta (joista 372 tyttöjä) suoritti loppuun teknisen koulutuksen. 691 nuorta (joista 443 tyttöjä) suoritti elämäntaitojen koulutuksen. 504 nuorta (joista 353 tyttöjä) sai valmiiksi oman yrityssuunnitelmansa. Koulutus rikkoi sukupuolirooleja, koska tytöt opettelivat muun muassa traktorilla ajoa ja moottoripyörän korjausta. Pojat opiskelivat esimerkiksi leivontaa, hiusten leikkaamista ja vaatteiden ompelua.
 • Yli 600 nuorta sai tietoa seksuaali- ja lisääntymisterveydestä. 185 terveydenhuollon ammattilaista sai koulutusta seksuaalikasvatuksessa. Tavoitteena oli saada nuorille, etenkin tytöille, lisää seksuaaliterveyspalveluita.
 • Tytöt ja nuoret naiset kävivät läpi kotialueensa turvallisia ja turvattomia alueita. Safer Cities -hankkeemme tavoitteena on tehdä kaupungeista turvallisempia paikkoja etenkin tytöille. Kolme julkisen liikenteen yhtiötä kampanjoi tyttöjen häirinnän lopettamiseksi.
 • 858 vanhempaa oli mukana kehittämässä keinoja väkivallan vähentämiseksi yhteisöissä. 705 yhteisöjen jäsentä saitietoa sukupuolten tasa-arvosta. Tavoitteena oli vähentää etenkin tyttöihin ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa
 • Yhteensä 370 kummilapsiyhteisöä hyötyi työstämme.

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä 

Perustamamme jalkapallokerhot murtavat sukupuolirooleja Paraguayssa.

14-vuotias Maria Estefania asuu Paraguayn syrjäseudulla. Hänellä, kuten monella muullakaan tytöllä, ei ole ollut mahdollisuutta harrastaa urheilua tiukkojen sukupuoliroolien takia.

Maria Estefania näki usein naapureidensa pelaavan jalkapalloa ja toivoi pääsevänsä mukaan. Äiti joutui estämään tytärtään, koska jalkapalloa ei pidetä tytöille sopivana lajina. Kaupassa tyttö näki jalkapallon, alkoi itkeä eikä halunnut kotiin ilman palloa. Äiti joutui selittämään yhä uudestaan, ettei tyttöjen ollut sopivaa pelata jalkapalloa.

Syrjäisissä yhteisöissä perinteiset sosiaaliset roolit rajoittavat tyttöjen elämää. Tytöt ovat usein vastuussa kotitöistä, joten heillä ei ole yhtä paljon vapaa-aikaa kuin pojilla.

Kaikki muuttui, kun Maria Estefania kuuli Planin perustamasta jalkapallojoukkueesta. Siinä tytöt pääsisivät ensimmäistä kertaa pelaamaan poikien kanssa. Joukkueen tarkoituksena oli rikkoa perinteisiä sukupuolirooleja jalkapallon kautta. Näin tytöt saisivat osallistua yhteisön elämään tasavertaisesti.

Nyt Maria Estefania on päässyt jalkapallo-otteluun oikealle stadionille. Sitäkin tärkeämpää on, että hän on alkanut uskoa omiin kykyihinsä. Hän haaveilee opiskelevansa maataloustiedettä tai pääsevänsä eläinlääkäriksi. Hän haaveilee myös pelaavansa naisten kansallisessa jalkapallojoukkueessa.

 

Maajohtajan terveiset

Olet ollut mukana auttamassa niin monessa asiassa, että kaikista ei ole tilaa kertoa. On kuitenkin kaksi tärkeää asiaa, jotka haluan ehdottomasti mainita.

El Niñon aiheuttamien tuhoisien tulvien vuoksi julistettiin hätätila, mutta avullasi pystyimme takaamaan, että lukuisat lapset saivat silti jatkaa koulunkäyntiä.

Minulla kerrottavana myös hyviä uutisia: me onnistuimme! Kahden vuoden ahkeran lobbaamisen jälkeen uusi lastensuojelulaki hyväksyttiin vihdoin.

Moni asia ei olisi onnistunut ilman sinun apuasi. Kiitos.

Mariella Greco
Maajohtaja, Plan International Paraguay