Paraguay | Plan

Paraguay

 • Pääkaupunki: Asunción
 • Paikallinen juoma: maté eli karvas yrttitee
 • Eläinlajeja: jaguaari, chacoanpekari
 • Kielet: espanja, guarani
 • Väkiluku: 6,9 miljoonaa
 • Yleisimmät nimet: Adriana (tyttö), Marcel (poika)
 • Rahayksikkö: guarani

 

 

Tervehdys paraguaylaiselta kummilapselta

Työmme saavutuksia Paraguayssa vuonna 2018

 • 115 tyttöä osallistui Girls Takeover -tempaukseen YK:n kansainvälisenä tyttöjen päivänä. Tytöt astuivat taloudellisten ja poliittisten johtajien saappaisiin yli 70 työpaikassa, esimerkiksi Paraguayn keskuspankissa. Kannustimme tyttöjä johtajuuteen ja saamaan äänensä kuuluviin myös omissa yhteisöissään.
 • Autoimme 1 000 perhettä tulvista kärsineillä alueilla. Toimme näille alueille myös 89 busseihin tehtyä luokkahuonetta, jotta lapset saivat jatkaa koulunkäyntiä.
 • Noin 1 000 perhettä hyötyi turvallisempiin kaupunkeihin tähtäävästä Safer Cities -ohjelmastamme. Seksuaalinen häirintä ja väkivalta uhkaavat etenkin tyttöjä kaupungeissa. Hankkeessa tytöt osallistuivat itse kotialueensa turvallisuusuhkien kartoittamiseen. Annoimme tytöille myös itsepuolustuskoulutusta. 
 • Toteutimme nuorten taloudelliseen voimauttamiseen tähtäävän hankkeemme 248 yhteisössä. Annoimme syrjäseutujen nuorille ammatillista koulutusta ja yrittäjyyskasvatusta, mitä on yleensä tarjolla vain kaupungeissa. 60 prosenttia osallistuneista oli nuoria naisia.

 

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä työllistymään

Paraguayn nuorisotutkimuksen mukaan 15,5 prosenttia nuorista ei käy koulua tai tee töitä. Suurin osa heistä on tyttöjä. 

Kahdeksan nuorta naista perusti avullamme kalankasvattajaryhmän syrjäisellä Yrybucuán alueella Paraguayssa. Nuoret ovat mukana taloudellisen voimauttamisen hankkeessamme. Nyt kalankasvatusryhmässä on 19 jäsentä.

Nuoret naiset saivat koulutusta kalankasvatuksessa sekä yritystoiminnassa. Nuoret perustivat kala-altaan ja kasvattavat kirjoahvenia. Suunnitelmissa on tehdä toinen allas pakuille ja monneille. Myös vanhemmat ovat suhtautuneet hyvin nuorten yritykseen.

– Huomasimme, etteivät monet nuoret enää halua tehdä töitä syrjäseuduilla. Ohjelman ansiosta olemme rohkaisseet nuoria palaamaan kotiseuduilleen, nuoret kertovat.

Kalankasvattajat suunnittelevat perustavansa pienen kaupan, jossa he voisivat myydä tuotteitaan ja työllistää muita nuoria, jotta näiden ei tarvitsisi muuttaa pois töiden perässä.

– Tämä hanke opetti meidät tekemään töitä yhdessä. Ennen jokainen teki vain omia asioitaan, tytöt kertovat.

 

Maajohtajan terveiset

Olet ollut mukana auttamassa niin monessa asiassa, että kaikista ei ole tilaa kertoa. On kuitenkin kaksi tärkeää asiaa, jotka haluan ehdottomasti mainita.

El Niñon aiheuttamien tuhoisien tulvien vuoksi julistettiin hätätila, mutta avullasi pystyimme takaamaan, että lukuisat lapset saivat silti jatkaa koulunkäyntiä.

Minulla kerrottavana myös hyviä uutisia: me onnistuimme! Kahden vuoden ahkeran lobbaamisen jälkeen uusi lastensuojelulaki hyväksyttiin vihdoin.

Moni asia ei olisi onnistunut ilman sinun apuasi. Kiitos.

Mariella Greco
Maajohtaja, Plan International Paraguay