Nigeria | Plan

Nigeria

 • Pääkaupunki: Abuja
 • Kielet: englanti (virallinen kieli), hausa, joruba, igbo, fulani
 • Rahayksikkö: naira
 • Eläinlajeja: simpanssi, gorilla, afrikannorsu
 • Musiikkityylejä: highlife eli afrikkalaistyylinen big band -musiikki ja juju eli kansanmusiikkia muistuttava pop-musiikki
 • Suosittuja ruokia: jollof-riisi eli tomaatilla, pippurilla ja sipulilla maustettu riisi ja akara eli paistettu papukakku
   

Työmme saavutuksia Nigeriassa vuonna 2019

 • 35 466 lasta (joista 60 prosenttia tyttöjä) pääsivät palaamaan takaisin kouluun. Perustimme myös 111 väliaikaista opiskelupaikkaa ja kuusi varhaiskasvatuskeskusta ja rakensimme 28 luokkahuonetta.
 • 18 949 lasta sai opiskelumateriaaleja, ja 3 530 nuorta tyttöä sai hygieniapakkaukset. Yli 87 prosenttia tytöistä kertoi uskaltavansa tulla nyt kouluun myös kuukautisten aikana.
 • Vapaaehtoiset terveystyöntekijät kävivät 407 087 kotitaloudessa puhumassa raskaudenaikaisesta terveydenhoidosta, raskaudenaikaisista riskeistä, turvallisesta synnytyksestä ja vastasyntyneiden hoidosta.
 • 14 737 lasta oli mukana seulonnassa aliravitsemuksen varalta. 2,9 prosenttia lapsista kärsi vakavasta akuutista aliravitsemuksesta ja 5,7 prosenttia keskivaikeasta aliravitsemuksesta. Kaikki aliravituiksi todetut lapset otettiin mukaan ravitsemusohjelmaan.
 • 337 108 alle 5-vuotiasta lasta sai hoitoa ripuliin.

 

Näin tukesi auttaa lapsia pysymään terveinä

Planin yhteisöissä jakama tieto hygienian tärkeydestä auttaa pelastamaan lasten henkiä koleralta ja muilta sairauksilta.

35-vuotias Aminatu Abubakaron jo isoäiti, sillä hän sai ensimmäisen lapsensa 14-vuotiaana. Perhettä kohtasi tragedia vuonna 2017, kun Aminatu menetti 20-vuotiaan tyttärensä yhteisön koleraepidemiassa. Aminatun huollettavaksi jäi hänen 5-vuotias lapsenlapsensa Hamas.

Kun poika sairastui, Aminatulla ei ollut tarpeeksi tietoa lapsen hoitamiseen. Hän kokeili kaikkia tuntemiaan perinteisiä hoitokeinoja, mutta poika muuttui vain heikommaksi. Aminatu pelkäsi menettävänsä myös lapsenlapsensa ja kiirehti yhteisön terveysasemalle. Siellä hän oppi ensimmäistä kertaa, mikä on ripuli.

– Poika sai ORS-nesteytysliuosta ja parani, Aminatu iloitsee.

Kuten monella syrjäseudulla, myös Jaurin alueella on pulaa puhtaasta vedestä. Vettä haetaan usein itse kaivetusta kaivosta. Koska jätevesien käsittely on puutteellista, sateella likavesiä valuu usein kaivoihin. Sadekauden aikaan seudulla leviääkin usein kolera.

Plan on jakanut seudulla tietoa hygienian merkityksestä terveydelle. Aminatu tekeekin kaikkensa, että kotiympäristö pysyisi siistinä.

– Olen kertonut muillekin naisille, että omat ja lasten kädet täytyy pestä. Likainen ympäristö voi sairastuttaa ja johtaa kuolemaan, Aminatu sanoo.

– Jos olisin tiennyt aiemmin kaiken sen mitä tiedän nyt, tyttäreni olisi yhä elossa.

Planin jakaman tiedon ansiosta ihmiset tietävät nyt enemmän tautien ennaltaehkäisystä ja hoitokeinoista. Naiset uskaltavat soittaa sairaalaan ja osaavat valmistaa myös itse nesteytysliuosta.