Nicaragua | Plan

Nicaragua

 • Pääkaupunki: Managua
 • Korkein huippu: Mogotón, 2107 m
 • Tyypillinen ruoka: gallo pinto, nacatamal
 • Suosittuja juomia: chicha, gaubal
 • Eläimiä: jaguaari, puuma, ara, krokotiili
 • Kieliä: espanja, miskito, englanti, sumo, rama
 • Pisin joki: Coco
 • Hedelmiä: mango, papaija

 

 

Tervehdys nicaragualaiselta kummilapselta

työmme saavutuksia Nicaraguassa vuonna 2019

 • 240 kummilapsiyhteisöä hyötyi työstämme. 95 prosenttia kummilapsistamme käy koulua ja 92 prosenttia on terveitä. 10 800 alaikäistä tyttöä ja 8 647 poikaa hyötyi suoraan työstämme.
 • Autoimme tulvista kärsineitä perheitä. 602 perhettä sai hätäapuna ruokaa, maitoa, puhdasta vettä ja hygieniatarvikkeita
 • 2 329 lasta sai tietoa seksuaalisesta hyväksikäytöstä, fyysisestä väkivallasta, sukupuoleen perustuvasta väkivallasta ja kiusaamisesta.
 • 2 475 yhteisöjen jäsentä ja vapaaehtoista sai tietoa lastensuojelusta. Lisäksi 407 yhteisöjen johtajaa sai tietoa perheväkivallasta ja lasten hyväksikäytöstä sekä siitä, miten raportoida tapauksista viranomaisille.
 • 837 tyttöä, 712 poikaa ja 200 opettajaa opetteli taitoja katastrofien varalle. He oppivat tunnistamaan turvallisia ja vaarallisia alueita sekä evakuointireittejä. 300 yhteisöjen johtajaa sai tietoa lastensuojelusta katastrofien aikana

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

Fransisca haaveilee tulevaisuudessa sairaanhoitajan ammatista.

Hankkeemme Nicaraguassa pyrkivät purkamaan tyttöjen oikeuksia rikkovia perinteitä ja ajattelutapoja, kuten lapsiavioliittoja ja -raskauksia. 

– Olen saanut tietoa teiniraskauksien vähentämisestä ja oman elämän suunnittelusta. Olen myös alkanut huomata epätasa-arvon. Poikien on esimerkiksi helpompi jatkaa koulunkäyntiään, 17-vuotias Francisca sanoo.

Francisca on osallistunut Planin järjestämään ohjelmaan ja työpajoihin 10-vuotiaasta asti ja uskaltaa vastustaa yhteisönsä perinteisiä ajattelutapoja. Nicaraguassa on vielä tavallista, että tyttö menee naimisiin ja saa lapsia alaikäisenä.

Franciscan äidillä on seitsemän lasta. Franciscan kaksi isosiskoa lopettivat koulunkäynnin kotitöiden ja varhaisten raskauksien takia. He myös pelkäsivät ahdistelua, jonka kohteeksi monet tytöt joutuvat koulumatkoillaan.

Francisca kävi kuusi luokkaa peruskoulua omassa kylässään. Nykyiseen kouluun on 11 kilometrin matka, joka vie kävellen kolme tuntia. Aamuvarhaisella Francisca huolehtii pikkuveljistään, jotta äiti saa valmistettua leivät, joita hän myy päivän aikana. Sen jälkeen Francisca pääsee lähtemään kouluun. Francisca kävelee matkan ystäviensä kanssa, mutta vaarana on silti joutua kokemaan seksuaalista ahdistelua koulumatkan aikana.

Unelmat saavat Franciscan jatkamaan koulunkäyntiä vaikeuksista huolimatta. Hän on saanut Planin työpajoissa intoa opiskeluun ja haluaa jatkaa koulunkäyntiään, jotta saisi paremman tulevaisuuden.

Francisca haaveilee, että kotiyhteisön tytöt saisivat käydä koulua ja teiniraskauksien määrä pienenisi.

– Lapsesta asti olen haaveillut käyttäväni sairaanhoitajan asua. Sairaista huolehtiminen on kutsumusammattini, Francisca sanoo.

 

Maajohtajan terveiset

Toivottavasti sinua on ilahduttanut lukea, kuinka paljon tukesi on auttanut Nicaraguan lapsia.

Kun tulvat kuivattivat sadon, lapset välittivät henkiä pelastavia tietoja ja taitoja, joiden avulla saatiin kasvatettua ravitsevia vihanneksia.

Yhä useampi opettaja on nyt valmistautunut luonnonkatastrofien varalta, sytyttänyt kiinnostuksen lukemiseen ja suojannut oppilaat kiusaamiselta. Yhä useampi vanhempi antaa nyt pienimmille lapsille ravintoa ja virikkeitä, joita he tarvitsevat kaikkien kykyjensä käyttämiseen. Kiitos.

Matthew Carlson
Maajohtaja, Plan International Nicaragua