Nicaragua | Plan

Nicaragua

 • Pääkaupunki: Managua
 • Korkein huippu: Mogotón, 2107 m
 • Tyypillinen ruoka: gallo pinto, nacatamal
 • Suosittuja juomia: chicha, gaubal
 • Eläimiä: jaguaari, puuma, ara, krokotiili
 • Kieliä: espanja, miskito, englanti, sumo, rama
 • Pisin joki: Coco
 • Hedelmiä: mango, papaija

 

 

Tervehdys nicaragualaiselta kummilapselta

työmme saavutuksia Nicaraguassa vuonna 2017

 • 1 622 huoltajaa osallistuivat koulutuksiimme, joissa he oppivat lasten hoidosta ja tuesta sekä uusia positiivisia kasvatusmetodeja, jotka ottavat huomioon sukupuolten välisen tasa-arvon ja lastensuojelun.
 • 4 410 lasta (2 911 tyttöä, 1 499 poikaa) osallistuivat aktiivisesti 84 lastensuojeluringin toimintaan. He oppivat muun muassa seuraavista asioista: seksuaalinen hyväksikäyttö ja fyysinen kaltoinkohtelu, kiusaaminen ja sukupuoleen perustuva väkivalta.
 • Tuimme 985 raskaana olevaa naista. He saivat raskaudenaikaista tukea ja turvallisen synnytyksen. Sen lisäksi he oppivat tunnistamaan raskausajan riskejä, synnytyksestä ja vauvanhoidosta.
 • 1 303 huoltajaa oppivat taitoja ja tietoa, joiden avulla he pystyvät toimimaan positiivisina roolimalleina lapsilleen ja suojelemaan heitä sukupuoleen perustuvalta väkivallalta.
 • 1 699 yhteisön jäsentä osallistuivat sukupuolten välistä tasa-arvoa käsittelevään koulutukseemme.

 

Näin tukesi auttaa lapsia pysymään terveinä

Lapset korjaavat kasvattamaansa satoa

– Muokkaamme maan tomaattien, sipulien ja taimien viljelyä varten. Kastelemme maata ja kasvit kasvavat.

Maria-Luisa kertoo innoissaan vihanneksista, joita hän ja hänen ystävänsä viljelevät koulun puutarhassa. Kun sato on valmiina korjattavaksi, he voivat ottaa sen kotiin syötäväksi.

Puutarha on osa hankettamme, jolla autamme yhteisöjä kestämään kuivuuskausia. Esimerkiksi muutaman vuoden välein ilmenevä El Niño -sääilmiö aiheuttaa kuivuuksia. Vuona 2016 ilmiön aiheuttama kuivuus tuhosi sadot monilla alueilla.
– Elimme kuukauden ilman papuja, koska menetimme kokosadon, Gabriela muistelee.

Vihannesten lisäksi lapset tuovat kotiin myös tietoa siitä, kuinka tulvan vaikutuksia perheiden viljelmille voi vähentää. Tuhat opettajaa on saanut koulutuksemme ja opetusmateriaaleja, jotta he voivat opettaa ilmastonmuutoksesta yli 23 500 lapselle. Tiedot ovat perheille elintärkeitä, jotta he pystyvät valmistautumaan sään ääri-ilmiöihin.

Lapset välittävät oppimansa käytännön taidot ja tiedot perheilleen ja yhteisöilleen, kiitos tukesi.
 

 

Näin tukesi auttaa lapsia oppimaan

Estyedí ja hänen ystävänsä rakastavat kouluaan

On lounasaika ja kuusivuotias Estyedí kikattaa ja juttelee ystävineen ruokajonossa.

Lapset saavat päivittäin maukkaan ja ravinteikkaan aterian, joka on valmistettu koulun upouudessa keittiössä Madrizissa. Jos lapset eivät saa kotona riittävästi syödäkseen, he voivat nyt keskittyä opiskeluun ilman kurnivaa vatsaa.

Estyedí pitää pukeutumisesta ja tanssimisesta, ja opettajien mielestä hän on ahkera. Oppiminen värikkäässä luokkahuoneessa on hauskaa. Lisäksi luokassa on valkotaulu, paljon kirjoja ja esillä lasten hienoja töitä. Ulkona Estyedí ja hänen luokkatoverinsa ovat suojassa auringolta, koska varjoisa leikkipaikka on katettu. He ovat jopa rakentaneet pienen puutarhan, joka on reunustettu hiekkaa täynnä olevilla pulloilla.

Kiitos, että olet auttanut Esteyedín kaltaisia tyttöjä puhkeamaan kukkaan ja menestymään turvallisessa ja iloisessa koulussa.
 

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

”Haluan muuttaa yhteisöäni. Haluan muuttaa alkuperäisväestöön kuuluvien tyttöjen elämiä.” Brisa, 16

16-vuotias Brisa on koko elämänsä nähnyt, kuinka hänen kaltaisensa tytöt joutuvat taistelemaan pärjätäkseen elämässään. Hän on päättänyt, että siihen on tultava muutos. Tukesi ansiosta voimme auttaa häntä saavuttamaan tavoitteensa.

Brisa kuuluu Miskito-vähemmistöön, joka on yksi Nicaraguan köyhimmistä ja syrjäytyneimmistä yhteisöistä. Kolmannes 15–19-vuotiaista tytöistä on jo äiti tai raskaana. He altistuvat toistuvasti väkivallalle ja kertovat tuntevansa olonsa turvattomaksi.

Autamme tyttöjä saamaan äänensä kuuluville. Counting the Invisible -raporttimme osoittaa, kuinka paljon Miskito-vähemmistön ja muiden alkuperäiskansojen tytöillä todellisuudessa on ongelmia ja millaisia ne ovat. Näin hallitus ei voi enää kiistää vähemmistön olemassaoloa, tarpeita ja oikeuksia.

Tuellasi myös Brisa voi puolustaa tyttöjen oikeuksia ja kyseenalaistaa stereotyyppejä suositussa nuorille suunnatussa radio-ohjelmassaan. Ohjelmassa käsitellään erilaisia Miskito-yhteisöön vaikuttavia sosiaalisia ongelmia, ja sillä on tuhansia kuulijoita.
– He soittavat tänne, joten tiedän, että viesti on mennyt perille, Brisa kertoo.

Kiitos tukesi, Brisa voi auttaa kaikkia tyttöjä puolustamaan oikeuksiaan ja saamaan äänensä kuuluviin.

 

Maajohtajan terveiset

Toivottavasti sinua on ilahduttanut lukea, kuinka paljon tukesi on auttanut Nicaraguan lapsia.

Kun tulvat kuivattivat sadon, lapset välittivät henkiä pelastavia tietoja ja taitoja, joiden avulla saatiin kasvatettua ravitsevia vihanneksia.

Yhä useampi opettaja on nyt valmistautunut luonnonkatastrofien varalta, sytyttänyt kiinnostuksen lukemiseen ja suojannut oppilaat kiusaamiselta. Yhä useampi vanhempi antaa nyt pienimmille lapsille ravintoa ja virikkeitä, joita he tarvitsevat kaikkien kykyjensä käyttämiseen. Kiitos.

Matthew Carlson
Maajohtaja, Plan International Nicaragua