Mosambik | Plan

Mosambik

 • Pääkaupunki: Maputo
 • Suurin joki: Sambesi
 • Korkein huippu: Monte Binga, 2436 m
 • Yleisimmät nimet: Gabrielle, José
 • Tyypillinen ruoka: piripiri-kana ja leivitetyt katkaravut
 • Eläinlajeja: norsu, virtahepo, krokotiili
 • Pääkielet: portugali, makua, tsonga
 • Hedelmiä: papaija, ananas

 

 

Tervehdys mosambikilaiselta kummilapselta

Työmme saavutuksia Mosambikissa vuonna 2017

 • Yes I Do -hankkeessa tuimme nuoria tyttöjä välttämään liian varhaisen raskauden ja avioliiton. Nuoret ovat saaneet tietoa seksuaali- ja lisääntymisterveydestä ja -oikeuksistaan. Myös yhteisöjen aikuisia on valistettu haitallisista perinteistä. Mosambikissa lähes puolet tytöistä päätyy naimisiin ennen täysi-ikäisyyttä.
 • Paransimme äitien ja lasten terveyttä. Erityisesti keskityimme 15–19-vuotiaisiin tyttöihin. Tavoitteenamme on ollut pienentää äiti- ja lapsikuolleisuutta tuomalla terveyspalveluita paremmin saataville.
 • Olemme auttaneet nuorena äidiksi tulleita tyttöjä huolehtimaan omasta ja vauvan terveydestä ja pääsemään takaisin kouluun. Olemme kannustaneet tyttöjä päätöksentekoon omaa elämäänsä koskevissa asioissa.

 

 

Näin tukesi auttaa lapsia pysymään terveinä

 

Nelia puhuu ja leikkii paljon, kiitos parantuneen ja monipuolisen ruokavalion.

Nelia oli aliravittu syntymästään saakka. Koulutuksemme avulla hänen äitinsä oppi, miten lapsen terveys paranee. 

– Nelia ei kasvanut eikä kehittynyt normaalisti. Kolmevuotiaana hän ei pystynyt kävelemään eikä puhumaan. En tiennyt, mikä oli pielessä, Nelian äiti Artemisa kertoo.
Tilanne muuttui, kun äiti liittyi tukemaamme viljelijöiden paikallisyhdistykseen.
 
Mosambikissa lähes puolet alle viisivuotiaista lapsista on huonosti ravittuja. Puutteellinen ravitsemus selittää osaltaan Mosambikin korkean lapsikuolleisuusluvun. Aliravitsemus johtuu muun muassa yksipuolisesta ja tehottomasta viljelystä, vanhempien heikosta ravitsemustiedosta ja imetyksen puutteesta.
 
Koulutuksessa Artemisa ymmärsi, millaista ravintoa Nelia tarvitsi.
 – Jo kuukaudessa Nelian terveys oli parantunut ja hän pystyi ottamaan ensimmäiset askeleensa. Muutaman kuukauden päästä hän alkoi puhua, Artemisa kertoo.
 
Kiitos tukesi, Nelia ja muut lapset voivat nyt paljon paremmin, koska saavat monipuolista ravintoa.

 

Näin tukesi auttaa lapsia oppimaan

Nuoria koulutetaan nuoriso-ohjaajiksi

Kun Mosambikin lapsille kerrotaan heidän oikeuksistaan, heitä autetaan ottamaan vastuu omasta elämästään.

Siksi autamme lapsia perustamaan lasten kerhoja useisiin alakouluihin. Lapset voivat jutella heille tärkeistä asioista, kuten terveydestä, suhteista ja liian varhaisista avioliitoista. Yli puolet mosambikilaistytöistä menee naimisiin ennen kuin täyttää 18 vuotta.

Lauantaiaamuisin 5.–7.-luokkalaiset lapset tapaavat kerhossa ja urheilevat, näyttelevät ja pelaavat. Kyse ei ole pelkästä hauskanpidosta, vaan kerhoissa lapset oppivat ymmärtämään myös oikeutensa sekä opettelevat taitoja, joita he tarvitsevat aikuisina.

Näitä tapaamisia varten koulutetaan 30 nuoriso-ohjaajaa, joista yksi on 20-vuotias Dinamarcia. Ohjaajat oppivat, kuinka tapaamisista tehdään hauskoja ja hyödyllisiä ja kuinka arkoja aiheita, kuten hyväksikäyttöä ja lapsiavioliittoja, voidaan käsitellä.
– Olen oppinut, että naurun avulla saamme yhteyden lapsiin, kertoo Dinamarcia hymyillen.

– Tavoitteeni on lopettaa lapsiavioliitot ja ajaa lasten oikeuksia lasten kerhojen avulla.
 

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

”Koulussa parasta on oppiminen. Haluan jatkaa opiskelua myös yläkoulun jälkeen ja opiskella sairaanhoitajaksi.” 14-vuotias Zefa Jangamon alueelta

Jangamon alueelta kotoisin oleva 14-vuotias Zefa opiskelee ahkerasti koulussa ja kulkee joka päivä pitkän matkan kouluun. Hänelle kaikki on kuitenkin vaivan arvoista.

Zefa menetti vanhempansa 7-vuotiaana, joten hän muutti isoäitinsä luokse. Kun alakoulu loppui, hän halusi jatkaa koulussa, mutta hänen isoäidillään ei ollut varaa maksaa yläkoulumaksuja.

Tällaiset tarinat ovat Mosambikissa tavallisia. Siellä vain 16 prosenttia tytöistä suorittaa yläkoulun loppuun. Plan Internationalin Better Opportunities for Girls -hankkeen avulla Zefa sai kuitenkin stipendin koulumaksuja varten.
– Olen todella iloinen, että saan jatkaa koulussa, hän sanoo iloisena.
– Pidän kaikista aineista, mutta jos minun pitää valita, niin eniten pidän matematiikasta ja kielistä.

Zefa rakastaa oppimista, mutta hän odottaa päivää, jolloin voi valmistua sairaanhoitajaksi ja auttaa yhteisöään.

 

 

Maajohtajan terveiset

Kuten olet lukenut, tukesi on auttanut lukuisia Mosambikin lapsia.

Olet auttanut heitä pysymään terveenä ja rakentamaan elämänsä uudelleen viime vuoden tulvien jälkeen.

Lapset oppivat nyt kaiken oikeuksistaan ja saavat puuttua enemmän siihen, miten heidän yhteisöjään johdetaan. Lisäksi yhä useammat tytöt seuraavat unelmiaan ja menevät kouluun sen sijaan, että menisivät naimisiin nuorina ja tulisivat teiniäideiksi.

Ansiostasi yhä useampia lapsia odottaa nyt parempi tulevaisuus – kiitos.

Anne Hoff
Maajohtaja, Plan International Mosambik

Teinitytöille positiivisia roolimalleja

Mosambikissa lähes puolet tytöistä päätyy naimisiin ennen täysi-ikäisyyttä. Mosambikissa on lapsiavioliittoja kymmeneksi eniten maailmassa. Myös teiniraskaudet ovat yleisiä. 16-vuotiaista tytöistä joka viides on synnyttänyt vähintään kerran. Naimisiin tai äideiksi päätyvien tyttöjen koulunkäynti katkeaa. Tytöillä ei ole keinoja suojella itseään seksuaaliselta hyväksikäytöltä, raskauksilta eikä sukupuolitaudeilta.

Työskentelemme Inhambanen alueella maan etelärannikolla lapsiavioliittojen lopettamiseksi. Koulutamme teini-ikäisistä tytöistä ja pojista Champions of Change -roolimalleja, jotka haastavat haitalliset perinteet, kertovat seksuaali- ja lisääntymisoikeuksista muille nuorille ja vaikuttavat yhteiskuntaan asenteiden muuttamiseksi. Autamme perheitä saamaan lisätuloja, jotta tytöt voivat pysyä koulussa. Tuemme muun muassa paikallisia säästöryhmiä, jotka valmistavat uudelleenkäytettäviä kuukautissuojia, jotta tyttöjen ei tarvitse jäädä pois koulusta kuukautisten aikana. Vahvistamme myös paikallisia järjestöjä, jotta se voi vaikuttaa poliitikkoihin lapsiavioliittojen lopettamiseksi ja tyttöjen oikeuksien varmistamiseksi.

Teemme työtämme vuosina 2018–2021 ulkoministeriön ja lahjoittajiemme tuella.