Mosambik | Plan

Mosambik

 • Pääkaupunki: Maputo
 • Suurin joki: Sambesi
 • Korkein huippu: Monte Binga, 2436 m
 • Yleisimmät nimet: Gabrielle, José
 • Tyypillinen ruoka: piripiri-kana ja leivitetyt katkaravut
 • Eläinlajeja: norsu, virtahepo, krokotiili
 • Pääkielet: portugali, makua, tsonga
 • Hedelmiä: papaija, ananas

 

 

Tervehdys mosambikilaiselta kummilapselta

Työmme saavutuksia Mosambikissa vuonna 2018

 • 380 tyttöä sai stipendin koulunkäyntiin. Stipendiin sisältyi koulumaksujen lisäksi muun muassa koulupuku, koulutarvikkeita ja kirjoja.
 • 205 mehiläistenhoitajaa osallistui hankkeeseemme, jossa annoimme heille koulutusta ja perustimme säästöja lainaryhmiä. 38,5 prosenttia osallistujista oli naisia tai nuoria tyttöjä, kun mehiläistenhoitajat useimmiten ovat miehiä. 
 • 3 479 lasta osallistui toimintaan varhaiskasvatuskeskuksissamme Maxixen ja Mogovolasin alueilla.
 • 60 170 ihmistä hyötyi uusista terveyskeskuksista Jangamon alueella. Käynnit terveyskeskuksissa lisääntyivät 15,4 prosentilla.
 • Nuoret jakoivat vertaisryhmissään tietoa muun muassa varhaisista avioliitoista ja raskauksista Champions of Change -hankkeessamme. Nampulan yläkoulussa teiniraskauksen lukumäärä oli vuonna 2018 viisi, kun vuonna 2017 raskauksia oli 30. Teiniraskauksien määrä pieneni myös Rapalen alueella. Vuonna 2017 siellä oli teiniraskauksia 2 262, kun niitä vuonna 2018 oli 1 220.

 

Näin tukesi auttaa lapsia pysymään terveinä

Nelia puhuu ja leikkii paljon, kiitos parantuneen ja monipuolisen ruokavalion.

Nelia oli aliravittu syntymästään saakka. Koulutuksemme avulla hänen äitinsä oppi, miten lapsen terveys paranee. 

– Nelia ei kasvanut eikä kehittynyt normaalisti. Kolmevuotiaana hän ei pystynyt kävelemään eikä puhumaan. En tiennyt, mikä oli pielessä, Nelian äiti Artemisa kertoo.
Tilanne muuttui, kun äiti liittyi tukemaamme viljelijöiden paikallisyhdistykseen.
 
Mosambikissa lähes puolet alle viisivuotiaista lapsista on huonosti ravittuja. Puutteellinen ravitsemus selittää osaltaan Mosambikin korkean lapsikuolleisuusluvun. Aliravitsemus johtuu muun muassa yksipuolisesta ja tehottomasta viljelystä, vanhempien heikosta ravitsemustiedosta ja imetyksen puutteesta.
 
Koulutuksessa Artemisa ymmärsi, millaista ravintoa Nelia tarvitsi.
 – Jo kuukaudessa Nelian terveys oli parantunut ja hän pystyi ottamaan ensimmäiset askeleensa. Muutaman kuukauden päästä hän alkoi puhua, Artemisa kertoo.
 
Kiitos tukesi, Nelia ja muut lapset voivat nyt paljon paremmin, koska saavat monipuolista ravintoa.

 

 

Maajohtajan terveiset

Kuten olet lukenut, tukesi on auttanut lukuisia Mosambikin lapsia.

Olet auttanut heitä pysymään terveenä ja rakentamaan elämänsä uudelleen viime vuoden tulvien jälkeen.

Lapset oppivat nyt kaiken oikeuksistaan ja saavat puuttua enemmän siihen, miten heidän yhteisöjään johdetaan. Lisäksi yhä useammat tytöt seuraavat unelmiaan ja menevät kouluun sen sijaan, että menisivät naimisiin nuorina ja tulisivat teiniäideiksi.

Ansiostasi yhä useampia lapsia odottaa nyt parempi tulevaisuus – kiitos.

Anne Hoff
Maajohtaja, Plan International Mosambik

Teinitytöille positiivisia roolimalleja

Mosambikissa lähes puolet tytöistä päätyy naimisiin ennen täysi-ikäisyyttä. Mosambikissa on lapsiavioliittoja kymmeneksi eniten maailmassa. Myös teiniraskaudet ovat yleisiä. 16-vuotiaista tytöistä joka viides on synnyttänyt vähintään kerran. Naimisiin tai äideiksi päätyvien tyttöjen koulunkäynti katkeaa. Tytöillä ei ole keinoja suojella itseään seksuaaliselta hyväksikäytöltä, raskauksilta eikä sukupuolitaudeilta.

Työskentelemme Inhambanen alueella maan etelärannikolla lapsiavioliittojen lopettamiseksi. Koulutamme teini-ikäisistä tytöistä ja pojista Champions of Change -roolimalleja, jotka haastavat haitalliset perinteet, kertovat seksuaali- ja lisääntymisoikeuksista muille nuorille ja vaikuttavat yhteiskuntaan asenteiden muuttamiseksi. Autamme perheitä saamaan lisätuloja, jotta tytöt voivat pysyä koulussa. Tuemme muun muassa paikallisia säästöryhmiä, jotka valmistavat uudelleenkäytettäviä kuukautissuojia, jotta tyttöjen ei tarvitse jäädä pois koulusta kuukautisten aikana. Vahvistamme myös paikallisia järjestöjä, jotta se voi vaikuttaa poliitikkoihin lapsiavioliittojen lopettamiseksi ja tyttöjen oikeuksien varmistamiseksi.

Teemme työtämme vuosina 2018–2021 ulkoministeriön ja lahjoittajiemme tuella.