Mosambik | Plan

Mosambik

 • Pääkaupunki: Maputo
 • Suurin joki: Sambesi
 • Korkein huippu: Monte Binga, 2436 m
 • Yleisimmät nimet: Gabrielle, José
 • Tyypillinen ruoka: piripiri-kana ja leivitetyt katkaravut
 • Eläinlajeja: norsu, virtahepo, krokotiili
 • Pääkielet: portugali, makua, tsonga
 • Hedelmiä: papaija, ananas

 

 

Tervehdys mosambikilaiselta kummilapselta

Työmme saavutuksia Mosambikissa vuonna 2019

 • Terveystarkastuksessa käyneiden odottavien äitien määrä kasvoi 20 prosentilla Jangamon alueella. Lisäksi ihmisten vierailut terveysasemilla kasvoivat kolmessa vuodessa 12 862 käynnistä 76 957 käyntiin.
 • 6 200 aikuista sai tietoa varhaisten avioliittojen haitoista ja sukupuolten tasa-arvosta.
 • 5 100 yhteisöjen asukasta ja 18 varhaiskasvatuskeskusta hyötyivät 18 porakaivosta. Aiemmin asukkaiden täytyi kävellä pitkiä matkoja veden haussa.
 • 1468 lasta osallistui varhaiskasvatukseen 40 varhaiskasvatuskeskuksessa. Mukana oli myös vammaisia lapsia. Lasten todettiin tuntevan hyvin numeroita ja aakkosia ennen alakouluun siirtymistään.

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

Projektiemme avulla lapsiäideiksi ja -vaimoiksi joutuneet tytöt voivat jatkaa koulunkäyntiään. 

Benilde Miguel Cumbane oli 15-vuotias, kun hänen vanhempansa kertoivat, ettei heillä ole enää varaa maksaa tytön koulunkäyntiä. Siitä lähtien Benilde pysyi kotona auttamassa kotitöissä. Kun hän oli 16-vuotias, vanhemmat lupasivat hänet vaimoksi vieraalle miehelle.

– Olin surullinen, koska en voinut tehdä mitä eniten halusin - opiskella. Suostuin vanhempieni tahtoon, koska vietin aikaani vain kotona ja ajattelin avioliiton olevan paras ratkaisu, Benilde sanoo.
 
Ensimmäisenä avioliittovuonna Benilde tuli raskaaksi. Sen jälkeen aviomiehestä tuli väkivaltainen. Alkoholiongelmansa takia mies ei myöskään osallistunut vastasyntyneen tyttären hoitoon.
 
Benilde pääsi mukaan Better Opportunities for Girls -projektiimme, jonka ansiosta hän alkoi ymmärtää oikeuksiaan. Kun tytär oli 2-vuotias, Benilde pääsi palaamaan kotiin vanhempiensa luo. Hän aloitti pienen yritystoiminnan rahoittaakseen koulunkäyntiään. Benilde pääsi myös mukaan Planin järjestämälle tyttöjen leirille, jossa hän sai tietoa tasa-arvosta, varhaisten avioliittojen vaaroista, seksuaalioikeuksista ja opiskelun merkityksestä.
 
Benilde on nyt 24-vuotias ja opiskelee 16-vuotiaiden kanssa samassa ryhmässä.
 
– Planin kurssilla sain kuulla, kuinka kaltaiseni tytöt olivat selviytyneet. Huomasin, että voin vaikuttaa asioihin ja saada muutkin tytöt taistelemaan varhaisia avioliittoja vastaan, Benilde sanoo.

 

 

Maajohtajan terveiset

Kuten olet lukenut, tukesi on auttanut lukuisia Mosambikin lapsia.

Olet auttanut heitä pysymään terveenä ja rakentamaan elämänsä uudelleen viime vuoden tulvien jälkeen.

Lapset oppivat nyt kaiken oikeuksistaan ja saavat puuttua enemmän siihen, miten heidän yhteisöjään johdetaan. Lisäksi yhä useammat tytöt seuraavat unelmiaan ja menevät kouluun sen sijaan, että menisivät naimisiin nuorina ja tulisivat teiniäideiksi.

Ansiostasi yhä useampia lapsia odottaa nyt parempi tulevaisuus – kiitos.

Anne Hoff
Maajohtaja, Plan International Mosambik

Teinitytöille positiivisia roolimalleja

Mosambikissa lähes puolet tytöistä päätyy naimisiin ennen täysi-ikäisyyttä. Mosambikissa on lapsiavioliittoja kymmeneksi eniten maailmassa. Myös teiniraskaudet ovat yleisiä. 16-vuotiaista tytöistä joka viides on synnyttänyt vähintään kerran. Naimisiin tai äideiksi päätyvien tyttöjen koulunkäynti katkeaa. Tytöillä ei ole keinoja suojella itseään seksuaaliselta hyväksikäytöltä, raskauksilta eikä sukupuolitaudeilta.

Työskentelemme Inhambanen alueella maan etelärannikolla lapsiavioliittojen lopettamiseksi. Koulutamme teini-ikäisistä tytöistä ja pojista Champions of Change -roolimalleja, jotka haastavat haitalliset perinteet, kertovat seksuaali- ja lisääntymisoikeuksista muille nuorille ja vaikuttavat yhteiskuntaan asenteiden muuttamiseksi. Autamme perheitä saamaan lisätuloja, jotta tytöt voivat pysyä koulussa. Tuemme muun muassa paikallisia säästöryhmiä, jotka valmistavat uudelleenkäytettäviä kuukautissuojia, jotta tyttöjen ei tarvitse jäädä pois koulusta kuukautisten aikana. Vahvistamme myös paikallisia järjestöjä, jotta se voi vaikuttaa poliitikkoihin lapsiavioliittojen lopettamiseksi ja tyttöjen oikeuksien varmistamiseksi.

Teemme työtämme vuosina 2018–2021 ulkoministeriön ja lahjoittajiemme tuella.