Malawi | Plan

Malawi

 • Lempinimet: Afrikan lämmin sydän, Järvimaa
 • Pääkaupunki: Lilongwe
 • Korkein huippu: Mount Mulanje, 2819 metriä
 • Yleisimmät nimet: Mesi eli vesi, Azibo eli maa
 • Tyypillinen ruoka: nsima eli cassavasta tai maissista tehty paksu puuro
 • Kielet: englanti, chichewa, 10 paikallista kieltä
 • Luonnonnähtävyyksiä: Malawi-järvi, joka on UNESCO:n maailmanperintökohde
 • Eläinlajeja: norsu, virtahepo, seepra, leopardi
 • Paikallinen hedelmä: apinanleipäpuun hedelmä

 

 

Tervehdys malawilaiselta kummilapselta

työmme saavutuksia Malawissa vuonna 2017

 • 59 720 nuorta (49 % tyttöjä, 51 % poikia), joista 267 olivat vammaisia lapsia, saivat seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyvää valistusta.
 • Jaoimme nuorille, pääasiassa 18–24-vuotiaille, yhteensä 29 894 kondomia hiv-viruksen ja muiden sukupuolitautien estämisen leviämiseksi.
 • 10 713 yhteisön jäsentä osallistuivat sukupuolten välistä tasa-arvoa käsittelevään koulutukseemme.
 • Malawin pohjoisosissa keskivaikean aliravitsemuksen yleisyys laski 1,83 prosentista 0,45 prosenttiin ja vaikean aliravitsemuksen yleisyys 0,46 prosentista 0,06 prosenttiin.
 • Onnistuimme viime vuonna pelastamaan 28 tyttöä lapsiavioliitoilta, ja he ovat nyt palanneet takaisin kouluun.

 

 

Näin tukesi auttaa lapsia pysymään terveinä

Lapsi nauttii ravinteikkaasta, maissista ja soijasta valmistetusta ruoasta

Malawissa kärsitään usein rankkasateista ja tulvista, mutta tuhannet perheet selviävät niistä sinun avullasi.

Kun tulvat tuhoavat viljelysmaan ja sadot, ruokaa ei ole riittävästi. Tämä on erityisen vaarallista pienille lapsille. Alle 5-vuotiaiden kuolinsyy liittyy noin 45 prosentissa tapauksista aliravitsemukseen.

Ruokapula pakottaa myös vanhempia lapsia lopettamaan koulun: heidän vanhemmillaan ei ole enää varaa koulumaksuihin ja jokaisen on osallistuttava perheen elättämiseen.

Kun tulvat osuivat Kasungun, Mzimban ja Karongan alueille, me toimitimme ruokapakkauksia, joissa oli maissia, palkokasveja ja kasviöljyä.

Jaoimme myös erityistä maissista ja soijasta tehtyä ravintoseosta raskaana oleville ja imettäville äideille sekä lapsille, jotka olivat iältään kuuden kuukauden ja kahden vuoden välissä.

Ihmisiä opetetaan myös erityisillä avoimien ovien päivillä hyödyntämään erinomaisia paikallisia elintarvikkeita ja valmistamaan niitä erilaisilla tavoilla. Mzuzussa uudeksi suosikkiherkuksi on noussut ruoka, jossa käytetään vihreää papaijaa!
 

 

 

Näin tukesi auttaa lapsia olemaan turvassa

Nuorisoryhmän tapaaminen

Kaksi kolmesta malawilaisesta on kokenut väkivaltaa lapsuudessaan. Olet auttamassa meitä perustamaan lastensuojelutoimikuntia Mzuzun alueelle, jotta lapset olisivat turvassa.

Toimikunnat koostuivat paikallisista vanhemmista, opettajista, virkamiehistä, poliiseista ja lastensuojeluviranomaisista. Toimikunnat toteavat, että vaikka joistain toimintatavoista oli tullut sosiaalisesti hyväksyttäviä, ne kuitenkin vahingoittavat lapsia.

– Jotkut ihmiset eivät tiedä toimivansa rikollisesti, kertoo eräs poliisi.

– Toimikunnat neuvovat ihmisiä, mihin pitää mennä ja miten ilmoitus tehdään. Mutta asia ei kuitenkaan jää siihen. Jos jostakusta on tehty ilmoitus, tapaus tutkitaan perusteellisesti, selittää eräs jäsen.

Toimikunnat työskentelevät myös äiti- ja nuorisoryhmissä ja tukevat näin lapsia, jotka ovat joutuneet kärsimään väkivallasta tai hyväksikäytöstä.

Jokaisella lapsella on oikeus olla suojassa väkivallalta. Olet mukana auttamassa, ettei tätä ongelmaa lakaista enää maton alle. Samalla annat nuorille mahdollisuuden puhua ja ryhtyä toimiin.
 

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

”Pojille kerrotaan, että heistä voi tulla presidenttejä, mutta tytöille sanotaan, että heistä voi tulla vain vaimoja. Miksen voi olla kumpaakin?” Memory, nuorisoaktivisti

19-vuotias Memory kuuluu hienoon, tukemaamme nuorten aktivistien ryhmään, joka vaatii lapsiavioliittojen lopettamista.

Malawissa lähes puolet tytöistä menee naimisiin ennen kuin täyttää 18 vuotta.

– Lapsiavioliitto tarkoittaa koulutuksen päättymistä, sanoo Memory.

– Tytöllä ei ole oikeutta omaan ruumiiseensa tai mahdollisuutta vaikuttaa siihen, tuleeko lapsia vai ei. Tyttö on aina riippuvainen aviomiehestään.

Memory tietää tämän kaiken liiankin hyvin.

– Sisareni tuli raskaaksi jo 11-vuotiaana. Vanhemmat pakottivat hänet naimisiin niinkin varhain, koska se oli aivan tavallista. Siskolleni tehtiin keisarileikkaus, koska hän oli liian nuori synnyttämään alateitse. Hän oli hyväksikäytetty eikä hänellä ollut rahaa. Minusta tuli aktivisti, koska halusin jakaa siskoni tarinan.

Meidän avullamme Memory ja hänen aktivistiystävänsä ovat menestyksekkäästi lobanneet lapsiavioliittojen kieltämistä. Perustuslaki silti sallii vielä avioliiton 16-vuotiaille vanhemman hyväksynnällä, joten nyt he pyrkivät muuttamaan tämän ikärajan 18 vuoteen.

Olemme ylpeitä, että voimme seistä näiden upeiden nuorten rinnalla, kun he työskentelevät lapsiavioliittojen lopulliseksi kieltämiseksi.

 

 

Maajohtajan terveiset

Suuret kiitokset tuestasi Malawin lasten auttamiseksi. Sinun avullasi voimme muuttaa elämiä.

Joka vuosi puhdas juomavesi ja kunnon käymälät, jotka olet panoksellasi mahdollistanut, suojelevat lapsia hengenvaarallisilta taudeilta. Anteliaisuutesi avulla voimme myös tukea tyttöjä, kun he puolustavat oikeuksiaan kasvaa turvassa väkivallalta ja hyväksikäytöltä.

Ja avullasi Memoryn kaltaiset tytöt eivät pelkästään pyydä lopettamaan lapsiavioliittoja, vaan he lopettavat ne kokonaan.

Mikään tästä ei olisi mahdollista ilman sinun apuasi. Kiitos, että olet antanut yhä useammalle lapselle unelman tulevaisuudesta, joka on täynnä toivoa ja mahdollisuuksia.

Lilly Omondi
Maajohtaja, Plan International Malawi