Malawi | Plan

Malawi

 • Lempinimet: Afrikan lämmin sydän, Järvimaa
 • Pääkaupunki: Lilongwe
 • Korkein huippu: Mount Mulanje, 2819 metriä
 • Yleisimmät nimet: Mesi eli vesi, Azibo eli maa
 • Tyypillinen ruoka: nsima eli cassavasta tai maissista tehty paksu puuro
 • Kielet: englanti, chichewa, 10 paikallista kieltä
 • Luonnonnähtävyyksiä: Malawi-järvi, joka on UNESCO:n maailmanperintökohde
 • Eläinlajeja: norsu, virtahepo, seepra, leopardi
 • Paikallinen hedelmä: apinanleipäpuun hedelmä

 

 

Tervehdys malawilaiselta kummilapselta

työmme saavutuksia Malawissa vuonna 2019

 • 452 913 ihmistä sai sykloni Idain jälkeen hätäapua, kuten esimerkiksi väliaikaissuojia, ruokaa, hygieniapakkauksia, koulutarvikkeita tai opetusta.
 • Koulun läpäisseiden lasten määrä kasvoi 59,4 prosentista 91,3 prosenttiin hankekoulussamme Sukayakwen peruskoulussa. 
 • Koulua käyvien lasten määrä kasvoi myös hankealueemme 21 koulussa. Nyt koululaisten määrä on 31 012, kun ennen lapsia oli kouluissa 22 641. Kouluja tehtiin turvallisemmiksi ja vanhempia rohkaistiin päästämään kaikki lapset, myös vammaiset, kouluun.
 • 22 484 henkilöä hyötyi terveystiedosta ja -palveluista äideille, vastasyntyneille ja pienille lapsille.
 • Varhaisten raskauksien määrä väheni hankealueellamme. Vuoden aikana ilmoitettiin 188 teiniraskautta, kun aiemmin luku oli 378. Yhteensä 10 271 nuorta sai tietoa seksuaaliterveydestä ja -oikeuksista.

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

Plan on kouluttanut 20 paikallisen johtajan vaimoa, jotka jakavat tietoa haitallisista perinteistä eteenpäin.

Tuellamme malawilaiset kyläpäälliköiden vaimot estävät tyttöjen oikeuksia rajoittavien haitallisten perinteiden toteutumista. 

Nkhotakotan alueella Malawissa on monia vanhoja haitallisia perinteitä, joilla on suuri vaikutus tyttöjen elämään. Yksi näistä on perinne, jossa vanhemmat miehet harrastavat seksiä tyttöjen kanssa näiden ensimmäisten kuukautisten jälkeen.

Tätä on pidetty siirtymänä aikuisuuteen. Perinteen seurauksena moni teini-ikäinen tyttö on tullut raskaaksi, joutunut lopettamaan koulunkäynnin ja menemään alaikäisenä naimisiin. Varhaiset raskaudet ovat nuorille tytöille aina riski, koska he ovat suurimmassa vaarassa kuolla synnytykseen tai raskauden aikaisiin ongelmiin.

– Myöhemmin olemme ymmärtäneet, miten vahingollinen tämä perinne on tytöille, sanoo Regina Makuta, joka on kyläpäällikön vaimo.

Olemme työskennelleet vuodesta 2015 asti muuttaaksemme haitallisia perinteitä alueella. Regina on yksi kahdestakymmenestä paikallisen johtajan vaimosta, joita olemme kouluttaneet. Naiset ovat jakaneet tietoa haitallisista perinteistä yhteisöissään samalla kun heidän puolisonsa ovat pyrkineet lopettamaan varhaiset avioliitot. Työmme ansiosta 257 tyttöä on pelastettu varhaiselta avioliitolta ja he ovat pääseet takaisin kouluun.

– Kyläpäälliköiden vaimot vierailivat luonani. He kannustivat minua palaamaan kotiin ja jatkamaan koulunkäyntiäni. Onneksi he puhuivat myös vanhemmilleni. Vanhempani olivat hyvin kannustavia ja olen päässyt jatkamaan koulussa, kertoo eräs avioliitolta pelastunut 16-vuotias tyttö.

 

Maajohtajan terveiset

Suuret kiitokset tuestasi Malawin lasten auttamiseksi. Sinun avullasi voimme muuttaa elämiä.

Joka vuosi puhdas juomavesi ja kunnon käymälät, jotka olet panoksellasi mahdollistanut, suojelevat lapsia hengenvaarallisilta taudeilta. Anteliaisuutesi avulla voimme myös tukea tyttöjä, kun he puolustavat oikeuksiaan kasvaa turvassa väkivallalta ja hyväksikäytöltä.

Ja avullasi Memoryn kaltaiset tytöt eivät pelkästään pyydä lopettamaan lapsiavioliittoja, vaan he lopettavat ne kokonaan.

Mikään tästä ei olisi mahdollista ilman sinun apuasi. Kiitos, että olet antanut yhä useammalle lapselle unelman tulevaisuudesta, joka on täynnä toivoa ja mahdollisuuksia.

Lilly Omondi
Maajohtaja, Plan International Malawi