Kiina | Plan

Kiina

 • Pääkaupunki: Peking
 • Maailman suurin kaivos: Miao Room
 • Yleisimmät nimet: Wang Fang (tyttö), Zhang Wei (poika)
 • Tyypillinen ruoka: Jiaozi dumplings, Dim Sum
 • Eläinlajeja: jättiläispanda, Etelä-Kiinan tiikeri, kiinanjokidelfiini
 • Kielet: mandariinikiina (virallinen), 297 muuta kieltä
 • Yleisin tervehdys: nǐhǎo
 • Onnenväri: punainen

 

 

Tervehdys kiinalaiselta kummilapselta

työmme saavutuksia Kiinassa vuonna 2019

 • 10 030 tyttöä ja 10 440 poikaa hyötyi kirjastohankkeestamme. Tyttöjä kannustettiin toimimaan kirjaston hallinnossa ja järjestämään lukutapahtumia.
 • 17 897 tyttöä ja 16 395 poikaa perheineen hyötyi varhaiskasvatuksestamme. Vanhemmat saivat tietoa lasten terveydestä ja kehityksestä. 7561 vanhempaa osallistui koulutukseen, jossa puhuttiin lasten hyvinvoinnista ja kannustavasta suhteesta lapseen.
 • 11 694 tyttöä ja 11 131 poikaa hyötyi lastensuojeluhankkeistamme.
 • Paransimme turvallisuutta kouluissa Safe School -projektissamme. Tästä hyötyi 13 346 tyttöä ja 12 988 poikaa.
 • 9 702 tyttöä ja nuorta naista sekä 8 170 poikaa ja nuorta miestä sai työelämävalmiuksia, elämäntaitoja ja uusia mahdollisuuksia päästä työelämään.
 • 17 155 nuorta (joista 8 473 tyttöjä) oppi talouden hallintaa ja elämäntaitoja ja sai uraohjausta.

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

Xi on päässyt rakentamaan ohjelmointi- ja robottikurssilla älyroskiksen ja siivousrobotin.

Kiinassa toteuttamamme tiede- ja tietotekniikkahanke laajentaa tyttöjen tulevaisuudensuunnitelmia myös perinteisesti miesvaltaisille aloille. 

12-vuotias Xi on ollut tähän asti tavallinen kiinalainen tyttö. Hän on rakastanut laulamista ja tanssimista, koska niitä pidetään tytöille sopivina harrastuksina.

Xin perheessä sukupuoliroolit ovat perinteiset. Isä käy töissä ansaitsemassa perheen elantoa ja äiti huolehtii kodista. Kiinassa vanhemmat toivovat useimmiten tytärtensä tulevan opettajiksi.

Xin ajatukset muuttuivat, kun hän osallistui koulussaan Planin järjestämälle ohjelmointi- ja robottikurssille. Siellä hän on tehnyt esimerkiksi älyroskiksen ja siivousrobotin.

– Nyt olen innostunut asioista, joiden yleensä ajatellaan kiinnostavan vain poikia, Xi sanoo.

– Aiemmin meillä ei ollut mahdollisuutta oppia tällaisia asioita. Ohjelmointi on todella kiinnostavaa!

Kolmivuotinen tiede- ja tietotekniikkahankkeemme tavoittaa Kiinan syrjäseuduilla 1 200 lasta, joista 800 on tyttöjä. Hankkeen alussa moni opettaja oli sitä mieltä, että nämä aiheet sopivat paremmin pojille. Kurssille osallistuneet tytöt ovat kuitenkin osoittautuneet yhtä luoviksi ja innostuneiksi kuin pojatkin. Hankkeen aikana syrjäseutujen opettajia on koulutettu myös sukupuolten tasa-arvossa.

Xin koulun opettaja Yuan Min on hämmästynyt, miten paljon vaikutuksia on näkynyt jo vuoden aikana.

– Tyttöjen analyyttinen ajattelu, mielikuvitus ja into oppimiseen ovat kasvaneet huomattavasti, Yuan Min sanoo.

– Tytöt ovat poikia huolellisempia opetellessaan ohjelmointia. He tekevät myös vähemmän virheitä kuin pojat.

 

Maajohtajan terveiset

Olet auttanut kiinalaisia lapsia aina tärkeistä elämän ensihetkistä lähtien työelämän aloittamiseen saakka pysymään turvassa ja kunnossa, ja olet antanut heille mahdollisuuden käyttää kaikkia kykyjään.

Olet myös auttanut haavoittuvassa asemassa olevia perheitä ymmärtämään hyvän ravitsemuksen ja terveydenhoidon merkityksen. Siksi yhä useampi vauva selviytyy alun haasteista ja kasvaa vahvaksi lapseksi.

Yhä useammat lapset saavat hyvän alun elämälleen päiväkodeissa, joissa on pöytiä, leluja ja kirjoja. Ja heidän kasvaessaan vanhemmiksi olet mukana suojelemassa heitä erilaisilta vaaroilta – olipa kyse sitten hyväksikäytöstä tai luonnon katastrofeista. Kiitos.

Sven Coppens
Maajohtaja, Plan International Kiina