Kiina | Plan

Kiina

 • Pääkaupunki: Peking
 • Maailman suurin kaivos: Miao Room
 • Yleisimmät nimet: Wang Fang (tyttö), Zhang Wei (poika)
 • Tyypillinen ruoka: Jiaozi dumplings, Dim Sum
 • Eläinlajeja: jättiläispanda, Etelä-Kiinan tiikeri, kiinanjokidelfiini
 • Kielet: mandariinikiina (virallinen), 297 muuta kieltä
 • Yleisin tervehdys: nǐhǎo
 • Onnenväri: punainen

 

 

Tervehdys kiinalaiselta kummilapselta

työmme saavutuksia Kiinassa vuonna 2017

 • Noin 22 053 lasta, joista 10 650 olivat tyttöjä, ja 3 336 opettajaa 163 koulusta osallistuivat lastensuojeluhankkeisiimme, jotka edistivät lasten oikeuksien toteutumista, lastensuojelua, lasten osallisuutta, itsesuojelua, positiivisia rankaisemisen malleja, mielenterveyttä, psykososiaalisen tuen saamista, elämätaitoja ja sukupuolten välistä tasa-arvoa. Lasten tietoisuus oikeuksistaan kasvoi, ja he oppivat etsimään tarvittavaa tukea ja tuomaan äänensä kuuluviin. Opettajien tietoisuus lastensuojelusta ja lasten osallisuudesta kasvoi, ja he oppivat taitoja lasten tukemiseen. Viisi yhteisöä ja neljä koulua ottivat käyttöön yhteisöpohjaisen lastensuojelujärjestelmän, joka on toiminut hyvin ja auttanut paikallisia lapsia.
 • 2 577 naista ja 1 467 miestä osallistuivat varhaiskasvatusta ja lasten kehitystä käsitteleviin työpajoihimme, mikä on lisännyt heidän tietämystään hyvistä kasvatuskäytännöistä. 3 157 tyttöä ja 2 719 poikaa osallistuivat yhdessä vanhempiensa kanssa yhteisövapaaehtoisten järjestämiin aktiviteetteihin.
 • 722 nuorta (602 tyttöä, 120 poikaa) saivat taloudellista tukea saavuttaakseen paremman koulutuksen ja ollakseen menemättä naimisiin liian nuorena. Samaan aikaan 11 936 nuorta opiskelijaa (5 021 tyttöä, 6 915 poikaa) saivat elämätaitokoulutusta, taloudellista koulutusta, uraohjausta ja -neuvontaa, tietoa sukupuolten välisestä tasa-arvosta ja seksuaali- ja lisääntymisterveydestä, jotta heillä olisi paremmat mahdollisuudet kunnolliseen tulevaisuuteen.
 • Turvallisiin koulutiloihin liittyvästä hankkeestamme hyötyi 15 823 lasta 75 koulusta.
 • 583 naispuolista ja 22 miespuolista lastentarhanopettajaa osallistuivat koulutukseemme, jonka ansiosta heidän tietämys lastenkasvatuksesta kasvoi. Sen lisäksi järjestimme vanhemmille koulutusta ja yhteistä aikaa lastensa kanssa 38 päiväkodissa sekä jaoimme opiskelumateriaaleja, leluja ja kuvakirjoja 53 maaseudun päiväkodissa ja neljässä esikoulussa.

Näin tukesi auttaa tyttöjä

 

Vaikka teknologia lisääntyy Kiinassa, miehet ovat edelleen enemmistönä ohjelmointiin ja teknologiaan liittyvissä töissä. Tuemme tyttöjä ottamaan teknologian haltuun.

 
– Olen tyttö, ja olen parempi ohjelmoimaan kuin luokkani pojat, sanoo Xiaoteng, joka käy yläkoulua Chunhuan maakunnassa. 
 
Kiinassa vanhat ennakkoluulot istuvat tiukassa. Vanhemmat ja opettajat kertovat edelleen monille tytöille, etteivät nämä ole yhtä hyviä teknologiassa ja tieteissä kuin pojat. Tämä haittaa tyttöjä ottamaan koko osaamisensa käyttöönsä. 
 
– Uskon, että teknologia hyödyttää elämäämme, ja haluan oppia sitä Xiaoteng sanoo. 
 
Työskentelemme hallituksen, koulujen ja nuorten kanssa, jotta tytöt voivat oppia teknologiaa siinä missä pojatkin. Tarjoamme kursseja ja muutamme vanhempien ja opettajien asenteita tyttöjä kohtaan.
 
Kiitos tukesi, Xiaoteng ja muut tytöt saavat osaamista, ammattitaidon ja itsevarmuutta käyttää uutta teknologiaa. Se parantaa sukupuolten välistä tasa-arvoa laajasti yhteiskunnassa.
 

 

Näin tukesi auttaa lapsia oppimaan

Ylpeä taidoista tulevaisuutta varten

– Nyt elämässäni on useita mahdollisuuksia. Olen oppinut elämäntaitoja ja työhön tarvittavia taitoja, jotka ovat tuoneet minulle itseluottamusta, kertoo Han.

Viiden tähden hotellissa leipurina työskentelevä Wang Min on samaa mieltä.
– Tiedän nyt, mitä haluan – haluan jäädä Shanghaihin toteuttamaan unelmiani, hän kertoo.

Useille kiinalaislapsille, varsinkin tytöille ja maaseudulta kotoisin oleville, on vaikeaa päästä jaloilleen koulun jälkeen. Ansiostasi monia odottaa nyt parempi tulevaisuus.

Tuemme Kiinan Be Better -ohjelmaa, joka antaa nuorille koulutusta, jotta he saisivat parempia työmahdollisuuksia. Lapsille opetetaan myös taitoja, joita he tarvitsevat tullakseen itsenäisiksi aikuisiksi. Yksi näistä taidoista on rahankäytön hallinta.

19-vuotias Han on nyt valmistunut järjestämältämme Shanghain nuorten leipureiden kurssilta.

Olet mukana elintärkeässä työssä: annat itseluottamuksen ja taitoja tytölle, jotta heillä on tasavertaiset mahdollisuudet pärjätä elämässä, ja tuet haavoittuvassa asemassa olevia teini-ikäisiä kasvamaan aikuisiksi.

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

”Haluan olla Kiinan ensimmäinen naispresidentti.” Xiao Mei, Junnanin provinssi

Esikoululainen Xiao Mei asuu isoäitinsä kanssa, kun hänen isänsä työskentelee kaupungissa. Hänellä oli ennen tunne, ettei kukaan välittänyt tai kuunnellut – mutta ei enää.

Kiina on 268 miljoonan siirtolaistyöläisen koti. Kun he lähtevät maaseutukodistaan töihin, lapset jäävät kotiin. Tyttäriä ei arvosteta yhtä paljon kuin poikia, ja siksi he kärsivät eniten. Monet elävät yksinäistä ja rajoitettua elämää.

Kun Xiao Mein veli sai uusia vaatteita, hän sai tyytyä käytettyihin.
– Teen kotitöitä joka päivä ja hoidan pikkuveljeäni, hän kertoi meille.

Xiao Mei käy nyt yhdessä koulun lapsille tarkoitetuista kerhoista. Hänellä on uusia ystäviä, joiden kanssa leikkiä ja joille uskoutua, ja lisäksi välittäviä aikuisia ympärillä. Hän on myös onnellisempi kotona: askareita on vähemmän ja koulutöille on enemmän aikaa.
– Kerron oppimani isoäidille. Hänen asenteensa on hitaasti muuttumassa, kertoo Xiao Mei.

Sinä olet mukana auttamassa Xiao Mein kaltaisia tyttöjä: itseluottamusta lisäävä toiminta sekä elämän ja työtaitojen opettaminen saavat tytöt puhkeamaan kukkaan.

 

 

Maajohtajan terveiset

Olet auttanut kiinalaisia lapsia aina tärkeistä elämän ensihetkistä lähtien työelämän aloittamiseen saakka pysymään turvassa ja kunnossa, ja olet antanut heille mahdollisuuden käyttää kaikkia kykyjään.

Olet myös auttanut haavoittuvassa asemassa olevia perheitä ymmärtämään hyvän ravitsemuksen ja terveydenhoidon merkityksen. Siksi yhä useampi vauva selviytyy alun haasteista ja kasvaa vahvaksi lapseksi.

Yhä useammat lapset saavat hyvän alun elämälleen päiväkodeissa, joissa on pöytiä, leluja ja kirjoja. Ja heidän kasvaessaan vanhemmiksi olet mukana suojelemassa heitä erilaisilta vaaroilta – olipa kyse sitten hyväksikäytöstä tai luonnon katastrofeista. Kiitos.

Sven Coppens
Maajohtaja, Plan International Kiina