Kamerun | Plan

Kamerun

 • Pääkaupunki: Yaoundé
 • Korkein huippu: Kamerunvuori, 4 095 metriä
 • Tyypillinen ruoka: fufu eli jauhoista tehty tahmea massa, ndolé eli lehtikasveista, pähkinöistä ja siemenistä tehty kastike
 • Tyypillisiä eläimiä: apina, paviaani, leijona
 • Kielet: englanti, ranska ja 283 paikallista kieltä
 • Hedelmiä: mango, ananas
 • Kasveja: mangrovepuu, orkideat

 

 

Tervehdys Kamerunin kummilapsilta

Työmme saavutuksia Kamerunissa vuonna 2018

 • 11 672 lasta sai psyykkistä tukea ja ajanvietettä Nigerian pakolaiskriisissä. 30 ilman huoltajaa elävää lasta ja 593perheestään erossa olevaa lasta ohjattiin isäntäperheisiin. Isäntäperheitä koulutettiin lastensuojeluun kriisitilanteissa, ja perheet saivat myös ruoka-apua. 130 syntymätodistusta tehtiin lapsille, joita ei ollut syntymärekisteröity.
 • Tavoitimme aliravitsemuksen seulonnoissa maan pohjoisosassa 16 823 lasta, 513 imettävää äitiä ja 37 odottavaa äitiä. 1 021 lasta sai hoitoa vakavaan aliravitsemukseen ja 342 lasta sai ravinto-ohjelman lievään aliravitsemukseen.
 • 4 088 pakolaislasta (1 868 tyttöä ja 2 220 poikaa) ilmoitettiin kouluun esiopetuksen jälkeen. 4 301 lasta pääsi ensimmäiselle luokalle ja 3 707lasta suoritti loppuun ensimmäisen luokan.
 • 1 942 pakolaisnuorta sai ammatillista koulutusta ja apua yritysten perustamiseen.
 • Jatkoimme työtämme malarian torjumiseksi. 1 506 372 alle 5-vuotiasta lasta on saanut ennaltaehkäisevää hoitoa malariaa vastaan. Yhteisöjen terveystyöntekijät testasivat ja hoitivat 15 853 malariasta kärsivää lasta. 24 043 odottavaa äitiä pääsi terveystarkastukseen.
 • Tavoitimme yli 17 128 ihmistä kampanjoissamme sukupuoleen perustuvasta väkivallasta ja lastensuojelusta.

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

Tyttöjen jalkapallo on enemmän kuin peliä.

– En koskaan edes unelmoinut pelaavani jalkapalloa. Se oli minulle ja ystävilleni mahdoton haave. Istuimme ja katselimme kun pojat pelasivat. Kun yksi meistä kysyi pääsyä mukaan peliin, pojat nauroivat ja sanoivat jalkapallon olevan vain pojille, kertoo 16-vuotias Zenabou.

Zenabou on paennut Boko Haram -järjestön väkivaltaisuuksia Nigeriasta ja asuu Minawaon pakolaisleirillä Pohjois-Kamerunissa. Leirillä asuu 60 000 ihmistä, joista yli 60 prosenttia on lapsia.

Plan on työskennellyt leirillä vuodesta 2015 alkaen ja pyrkinyt muun muassa vähentämään sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa. Yksi osa kampanjointia ovat olleet tyttöjen jalkapallojoukkueet.

– Meitä tyttöjä pidetään usein kyvyttöminä moniin asioihin. Pojat ahdistelevat meitä ja meiltä kielletään päätöksenteko, Zenabou sanoo.

Monet tytöt kokevat häirintää kouluissa. Olemme työskennelleet opettajien kanssa, jotta sukupuoleen perustuva väkivalta ja ahdistelu huomattaisiin kouluissa. Myös vanhemmille on jaettu tietoa sukupuolten tasa-arvosta.

Tytöille jalkapallo on ollut enemmän kuin peli. Se on tyttöjen kykyjen huomaamista, millä on suuret vaikutukset heidän tulevaisuuteensa.

 

Maajohtajan terveiset

Meillä on nykyään paljon pakolaisia naapurimaistamme Nigeriasta ja Keski-Afrikan tasavallasta. Tavoitteenamme on, että jokainen lapsi – olipa hän kotoisin mistä maasta tahansa – saisi kasvaa turvassa huolehtivassa yhteisössä.

Olemme mukana rokottamassa tuhansia lapsia, tarjoamassa puhdasta vettä estääksemme koleran tapaisten tautien leviämisen, muuttamassa kouluja turvallisemmiksi ja innostavammiksi paikoiksi, joissa lapset voivat todella oppia, ja suojelemassa haavoittuvimmassa asemassa olevia lapsia, erityisesti tyttöjä, joita painostetaan liian varhaiseen avioliittoon.

Teemme puolestasi kaiken mahdollisen, jotta Kamerunissa olevien lasten oikeuksia kunnioitetaan. Kiitos!

Bell’Aube Houinato
Maajohtaja, Plan International Kamerun