Kamerun | Plan

Kamerun

 • Pääkaupunki: Yaoundé
 • Korkein huippu: Kamerunvuori, 4 095 metriä
 • Tyypillinen ruoka: fufu eli jauhoista tehty tahmea massa, ndolé eli lehtikasveista, pähkinöistä ja siemenistä tehty kastike
 • Tyypillisiä eläimiä: apina, paviaani, leijona
 • Kielet: englanti, ranska ja 283 paikallista kieltä
 • Hedelmiä: mango, ananas
 • Kasveja: mangrovepuu, orkideat

 

 

Tervehdys Kamerunin kummilapsilta

Työmme saavutuksia Kamerunissa vuonna 2017

 • Levitimme malariaan liittyvää tietoutta ohjelma-alueillamme. Alle viisivuotiaiden malariaan sairastuneiden määrä väheni 63 prosenttia kaikkein pohjoisimmassa Kamerunissa ja 47 prosenttia muualla Kamerunin pohjoisosissa. Samoilla alueilla sairastavuus väheni 28 ja 30 prosenttia. Malariasta johtuneiden kuolemien määrä väheni 74 prosenttia pohjoisimmassa Kamerunissa ja 59 prosenttia muualla Kamerunin pohjoisosissa.
 • Ohjelma-alueillamme 79 prosentilla henkilöistä oli pääsy puhtaaseen juomaveteen viime vuoden lopussa, kun luku vuosi ennen sitä oli vain 49 prosenttia. Alueilla ei todettu yhtään koleratapausta viime vuonna, kun alueita on usein aikaisemmin kohdannut koleraepidemia.
 • Bakassa, ohjelma-alueellamme, 63 prosenttia Bakan etniseen vähemmistöön kuuluvista lapsista käy koulua, kun maan kansallinen keskiarvo on 30 prosenttia. Minawaon pakolaisleirillä 65 prosenttia tytöistä ja 59,2 prosenttia pojista osallistuvat varhaiskasvatuskeskuksemme toimintaan.
 • 4426 5–6-vuotiasta pakolaislasta (1985 tyttöä, 2441 poikaa) pääsivät aloittamaan koulunkäynnin itäisessä Kamerunissa ja Adamawan alueella. 1665 koulunkäynnin keskeyttänyttä 10–14-vuotiasta lasta (643 tyttöä, 1022 poikaa) pääsivät takaisin kouluun.
 • 418 yhteisön jäsentä osallistuivat sukupuolten välistä tasa-arvoa käsittelevään koulutukseemme.
 • 356 yhteistyökumppaneidemme edustajaa ja 1779 yhteisön jäsentä ja vapaaehtoista osallistuivat lastensuojelua käsittelevään koulutukseemme.

 

 

 

Näin tukesi auttaa lapsia pysymään terveinä

Käsiä pesemässä pakolaisleirillä

Mariatou on 9-vuotias, ja hänen veljensä Adamtou on 8-vuotias. He asuvat pienessä yhteisössä Pohjois-Kamerunin perukoilla.

Ilmasto on ankara. Lyhyttä sadekautta seuraa pitkä kuiva kausi, jolloin läheinen joki yleensä kuivuu likaiseksi noroksi.

Oman haasteensa tarjoaa myös se, että yhteisö jakaa rajalliset resurssinsa tuhansien pakolaisten kanssa, jotka ovat paenneet Boko Haram -terroristijärjestöä ja jotka asuvat lähistöllä sijaitsevalla pakolaisleirillä.

Tuellasi olemme rakentaneet kaksi porakaivoa, yhden kummallekin yhteisölle.

– Olemme erittäin onnellisia, sillä meidän ei enää tarvitse juoda likaista vettä, josta sairastumme, he kertovat.

Avullasi on myös pystytty rakentamaan 142 käymälää, joissa on käsienpesumahdollisuus ja jotka tarjoavat yksityisyyttä, ihmisarvoa ja turvallisuutta pakolaisleirin asukkaille.

Ansiostasi lapset eivät enää samalla tavalla sairastu veden välityksellä leviäviin tauteihin, kuten lavantautiin ja koleraan. Kun joki kuivuu, heidän ei tarvitse vaeltaa tuntikausia veden perässä. Porakaivot puolestaan tuovat yhteisöjä yhteen.

 

 

Näin tukesi auttaa lapsia oppimaan

Baka-heimon lapset oppimassa koulussa

Baka-heimon lapset kohtaavat usein ennakkoluuloisuutta, koska kuuluvat etniseen vähemmistöön. Avullasi Plan International pyrkii tarjoamaan 8-vuotiaan Chancelinen kaltaisille lapsille samat mahdollisuudet kuin muillekin koulua aloittaville lapsille.

Baka-heimo elää Kamerunin kaakkoisosien sademetsissä. Sen perinteiset elinalueet häviävät kaivosyhtiöille, ja siksi tulevaisuus näyttää epävarmalta. Chancelinella on kaikki kuitenkin tarkasti suunniteltuna.

– Haluan saada ensimmäisen päättötodistukseni. Sitten haluaisin jatkaa opintojani ja rakentaa uraa nykyaikaisen lääketieteen parissa, hän kertoo.

Jotta yhä useampi Chancelinen kaltainen lapsi pääsisi kouluun, olemme avullasi rakentaneet uusia luokkahuoneita ja käymäläosastoja. Avullasi olemme myös kouluttaneet 19 opettajaa auttamaan Baka-heimon lapsia heidän omalla kielellään.

Olemme myös auttaneet perustamaan kerhoja, joissa Baka-heimon lapset voivat kertoa mielipiteensä yhteisöjensä päätöksistä, jotka vaikuttavat heihin.

Chanceline käy innoissaan lasten kerhossa. Jokaisella tapaamiskerralla hän rohkaisee kaikkia ystäviään pysymään koulussa ja unelmoimaan.

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

”Valitsen itse aviomieheni ja menen naimisiin, kun olen taloudellisesti itsenäinen.” Aisha, 15, pakolaisleiri, Kamerun

15-vuotias Aisha asuu Pohjois-Kamerunin pakolaisleirillä yhdessä vanhempiensa, veljiensä ja siskojensa kanssa. Perheen elämä on kovaa.

– Olin auttamassa äitiäni valmistamaan illallista, kun hän purskahti itkuun, Aisha kertoo. Aishan isä oli järjestänyt Aishan naimisiin ystävänsä pojan kanssa, ja tämä ystävä maksaisi perheelle morsiamesta.

– Menin naimisiin 12-vuotiaana, Aishan äiti kertoi meille ja jatkoi: "Koin ankaraa kipua, psykologisen trauman ja menetin vauvani. En halua, että tyttäreni joutuu käymään läpi saman.”

Koska järjetämme leirillä tilaisuuksia, joissa kerrotaan liian varhaisen avioliiton tyttöihin kohdistuvista haittavaikutuksista, Aisha ja hänen äitinsä pyysivät meiltä apua.

Järjestimme tapaamisen Aishan isän kanssa, ja otimme mukaan välittäjän ratkaisun löytämiseksi. Useiden tapaamisten jälkeen isä myöntyi: Aishan ei tarvitsisi mennä naimisiin, ja hän voisi sen sijaan oppia taitoja, joilla voisi auttaa perhettään.

Aisha on nyt aloittanut ompelukurssilla.

– Osaan nyt ommella puseroita, hameita ja tyylikkäitä mekkoja, ja olen erittäin tyytyväinen tähän työhön, hän kertoi meille.

 

 

Maajohtajan terveiset

Meillä on nykyään paljon pakolaisia naapurimaistamme Nigeriasta ja Keski-Afrikan tasavallasta. Tavoitteenamme on, että jokainen lapsi – olipa hän kotoisin mistä maasta tahansa – saisi kasvaa turvassa huolehtivassa yhteisössä.

Olemme mukana rokottamassa tuhansia lapsia, tarjoamassa puhdasta vettä estääksemme koleran tapaisten tautien leviämisen, muuttamassa kouluja turvallisemmiksi ja innostavammiksi paikoiksi, joissa lapset voivat todella oppia, ja suojelemassa haavoittuvimmassa asemassa olevia lapsia, erityisesti tyttöjä, joita painostetaan liian varhaiseen avioliittoon.

Teemme puolestasi kaiken mahdollisen, jotta Kamerunissa olevien lasten oikeuksia kunnioitetaan. Kiitos!

Bell’Aube Houinato
Maajohtaja, Plan International Kamerun