Itä-Timor | Plan

Itä-Timor

 • Pääkaupunki: Dili
 • Korkein huippu: Mount Tatamailau, 2 986 metriä
 • Yleisimmät nimet: Adje, Jur
 • Maatalouden tärkein vientituote: kahvi
 • Tyypillisiä ruokia: batar da’an eli maissimuhennos, tapai eli riisiruoka
 • Eläinlajeja: timorinhevosenkenkäyökkö, jaavansarvikuono, käyrävarvasgekko
 • Paikallista musiikkia: gamelan, fado
 • Kielet: tétum, portugali
 • Yleinen tervehdys: “Di'ak Kalae?” eli ‘Mitä kuuluu?”

 

 

Tervehdys itä-timorin kummilapsilta

Työmme saavutuksia Itä-Timorissa vuonna 2019

 • 539 syrjäseuduilla asuvaa nuorta liittyi yhteisöjen säästö- ja lainaryhmiin. 88 prosenttia ryhmien johtajista oli nuoria naisia. Ryhmät ovat parantaneet perheiden elintasoa ja lisänneet nuorten osallistumista yhteisöissään.
 • Aileun ja Ainaron kunnat julistautuivat avoimesta ulostamisesta vapaiksi (open defecation free), kun viimeisetkin perheet rakensivat itselleen vessat sanotaatiohankkeidemme jälkeen.
 • 10 537 yhteisöjen jäsentä sai tietoa sukupuolten tasa-arvosta.
 • 3 240 yhteisöjen jäsentä ja vapaaehtoista sai tietoa lastensuojelusta.
 • Varhaiskasvatushankkeistamme hyötyi suoraan 38 461 alaikäistä tyttöä ja 45 369 poikaa.

 

Näin tukesi auttaa yhteisöjä

Puhdas vesi helpottaa perheiden arkea Itä-Timorissa.

– Olen iloinen, kun vettä on nyt lähellä kotiamme. Voin käyttää enemmän aikaa koulunkäyntiin ja ystävieni kanssa leikkimiseen, 8-vuotias Novaliasanoo.

Aileun kylässä Itä-Timorissa vesi on ollut hankalan matkan päässä. Aiemmin Novalian vanhemmat heräsivät aamuvarhaisella, jotta ehtisivät kantaa vettä ennen lasten kouluun lähtöä. Perheen neljä lasta saivat usein oireita likaisesta vedestä. 

Aloimme työskennellä kyläyhteisön ja yhteistyökumppaneidemme kanssa saadaksemme puhdasta vettä kotitalouksiin alue kerrallaan. Nyt myös Novalian perheellä on vesiputki lähellä kotia.

Hankkeemme on tuonut vettä 803 kotitaloudelle 20 yhteisössä. Myös 15 koulua on saanut käyttöönsä hanavettä, mistä on hyötynyt yli 3 000 koululaista. Aiemmin lapset olivat usein myöhässä koulusta ja sairastelivat puhtaan veden puutteen takia. 

– Ennen lapset eivät päässeet pesemään käsiään ennen kouluruokailua, mikä aiheutti paljon sairauksia, opettaja Afonso kertoo.

Naisia on kannustettu mukaan kylien vesiryhmiin, ja nyt puolet ryhmistä on naisten vetämiä. Yksi kylien vesiryhmien päälliköistä on Maria, joka huolehtii vesijärjestelmän kunnossapidosta. 

– Aiemmin riitelin mieheni kanssa koko ajan siitä, miten saisimme säästettyä vettä. Nyt meidän ei enää tarvitse käyttää aikaa veden hakuun, vaan voimme olla enemmän perheemme kanssa. Suunnittelemme myös vihannespuutarhan perustamista, Maria kertoo.

 

Maajohtajan terveiset

Kuten olet nähnyt, tuellasi on valtava vaikutus itätimorilaislasten elämiin. Moni mahtava asia ei olisi onnistunut ilman sinun apuasi.

Olet auttanut meitä varmistamaan, että lapsilla ja yhteisöillä on turvallista juomavettä El Niñon aiheuttamasta tuhosta huolimatta. Lapset eivät enää sairastu koulun jälkeen pidettävien hygieniakerhojen ansiosta. Yhä useammilla tytöillä on nyt sananvaltaa siihen, miten heidän yhteisöjään hoidetaan.

Yhä useamman lapsen tulevaisuus on nyt täynnä mahdollisuuksia ja hymyjä. Kiitos.

Terence McCaughan
Maajohtaja, Plan International Itä-Timor

Stop sukupuolittuneelle väkivallalle!

 
Kenenkään ei pitäisi pelätä koulussa, kotona eikä kylässään. Seksuaalinen ja sukupuoleen perustuva väkivalta ovat pitkästä konfliktista toipuvassa Itä-Timorissa vakavia ongelmia. Väkivaltaa parisuhteessaan kokeneista naisista 77 prosenttia kertoo väkivallan olleen vakavaa. Myös asenteet väkivaltaa kohtaan ovat haitallisia. Noin 80 prosenttia naisista ja miehistä arvioi, että aviomiehellä on oikeus kurittaa fyysisesti kumppaniaan tietyissä olosuhteissa. Myös lasten rankaiseminen on yleistä. 
 
Työskentelemme paikallisyhteisöissä asenteiden muuttamiseksi ja väkivallan lopettamiseksi. Vapaaehtoiset nuoret käsittelevät väkivaltaa ja sukupuoleen liittyviä haitallisia käsityksiä erityisesti nuorten naisten ja miesten kanssa. Varmistamme, että viranomaiset tunnistavat väkivallan ja osaavat puuttua siihen. Parannamme myös naisten mahdollisuuksia päästä tarvittaessa turvaan pääkaupunki Diliin. Työtämme tukee Euroopan Unioni yhdessä muiden lahjoittajiemme kanssa.