Haiti | Plan

Haiti

  • Pääkaupunki: Port-au-Prince
  • Korkein huippu: Pic la Selle, 2 680 metriä
  • Tyypillinen ruoka: mais moulu eli maissiruoka, banane pesée eli friteerattua banaania
  • Eläinlajeja: kaimaani, flamingo, delfiini
  • Kielet: ranska, kreoli
  • Pisin joki: Artibonite
  • Hedelmiä: greippi, papaija
  • Suosittua musiikkia: rara-paraatimusiikki, twoubadou-balladit

 

 

Tervehdys haitilaiselta kummilapselta

Työmme saavutuksia Haitissa vuonna 2017

  • 277 yhteisön jäsentä osallistuivat sukupuolten välistä tasa-arvoa käsittelevään koulutukseemme.
  • 106 yhteistyökumppaneidemme edustajaa ja 84 yhteisön jäsentä ja vapaaehtoista osallistuivat lastensuojelua käsittelevään koulutukseemme.

 

 

Näin tukesi auttaa lapsia pysymään turvassa

 

Mickensie on opettanut yhteisössään, mitä luonnonkatastrofeista kertovat varoitusliput tarkoittavat.

Haiti on yksi maailman hurrikaanikeskuksista. Haitilaiset kohtaavat säännöllisesti trooppisia myrskyjä, tulvia ja maanjäristyksiä. Autamme lapsia pysymään niiden aikana turvassa. 

– Olen ylpeä, että olen voinut opettaa kyläni lapsille varoituslippujen värit. He tietävät, mitä tehdä ennen ja jälkeen hurrikaanin, sanoo 15-vuotias Mickensie. 
 
Kun hurrikaani Matthew iski maahan 2016, yli 300 koulua tuhoutui jättäen yli 100 000 lasta ilman opetusta. Tuellasi autamme yhteisöjä rakentamaan vahvoja, luonnonkatastrofit kestäviä kouluja. Tuemme kouluja tekemään hätä- ja varautumissuunnitelmia. Lisäksi vapaaehtoiset nuoret kertovat muille nuorille ja lapsille, kuinka toimia luonnonkatastrofin sattuessa. 
 
Kouluissa nuoret voivat esimerkiksi tarkkailla sademittareiden avulla, milloin tulvat ovat todennäköisiä. Lapset voivat näin varautua vanhempiensa kanssa tulviin. Kouluissa on myös käytössä varoitusliput: vihreä, keltainen, oranssi ja punainen lippu kertovat lähestyvän luonnonkatastrofin vaarallisuudesta yhteisöissä.
 
Tukesi auttaa lapsia ja heidän vanhempiaan suojautumaan luonnonkatastrofeilta.
 

Näin tukesi auttaa lapsia saamaan puhdasta vettä

Jacmelin koululaiset ovat nyt onnellisempia ja terveempiä

Moise on innoissaan uusista käymälöistä ja vesisäiliöistä, joita autoimme toimittamaan hänen Jacmelissa sijaitsevaan kouluunsa.

– Opimme pesemään kätemme tippy-tap-käsienpesujärjestelmän avulla ja tajusimme, kuinka tärkeää on käyttää vessaa, hän kertoo.

Uusissa vessoissa on erilliset osastot tytöille ja pojille sekä tippy-tap-käsienpesujärjestelmät, joiden avulla kädet on helppo pestä. Suuret säiliöt keräävät sadevettä juotavaksi sekä käsienpesua ja siivoamista varten. Tiloihin on myös asennettu rampit, joita myöten pyörätuoleja käyttävät lapset voivat liikkua.

Koulun hygieniakerhoissa lapset opettavat ystävilleen ja luokkatovereilleen, kuinka pysyä puhtaana ja terveenä, jotta he eivät joutuisi olemaan poissa koulusta sairastumisen takia.
– Ihmisten tietoa voi lisätä näyttämällä heille, kuinka kädet pestään, kuinka vessoja hoidetaan ja kuinka suojata itsensä, kertoo kerhon jäsen Eugene.
– He ovat todella motivoituneita: he eivät pelkästään sovella oppimaansa vaan rohkaisevat myös muita toimimaan samalla tavalla, kertoo hankekoordinaattorimme Persona Mathurin.

Sinun avullasi Moisen ja Eugenen kaltaisilla lapsilla on nyt puhdas ja terveellinen koulu, josta he voivat olla ylpeitä.
 

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

”Haluaisin auttaa yhteisöäni pääsemään eteenpäin, aivan kuten Plan International auttaa meitä nyt!” Stephanie

Tässä on 13-vuotias Stephanie. Kummilapsena hän tähtää korkealle ja haluaa saada hyvän työn.

– Pidän koulusta paljon. Lempiaineeni on matematiikka. Teen kotonakin tehtäviä huvikseni, hän kertoo.

Haitilla tyttöjen oletetaan menevän yleensä nuorina naimisiin. Stephanien kaltaisia kummityttöjämme on kuitenkin rohkaistu uskomaan siihen, että he voivat itse päättää tulevaisuudestaan.
– Kummitoiminta on tärkeää, koska se saa lapset pyrkimään eteenpäin elämässä ja koulussa, Stephanie selittää.

Työmme Stephanien yhteisössä tarkoittaa sitä, että hän ja hänen ystävänsä saavat kasvaa terveinä ja mahdollisuuden käyttää kaikkia kykyjään. Olemme esimerkiksi rakentaneet hänen kouluunsa erilliset käymälät tytöille ja pojille, jotta tytöt voisivat käydä koulussa myös kuukautisten aikana.
– Kun kasvan isoksi, haaveeni on ryhtyä sairaanhoitajaksi ja pitää huolta yhteisöni aikuisista ja lapsista, erityisesti köyhistä, Stephanie kertoo.

Sinun avullasi voimme rohkaista häntä kaikin tavoin.

 

Maajohtajan terveiset

Suuret kiitokset kaikesta siitä, mitä olet tehnyt Haitin lasten auttamiseksi. Anteliaisuutesi avulla olemme voineet auttaa tuhansia perheitä rakentamaan elämänsä uudelleen Matthew-hurrikaanin jälkeen.

Avullasi Stephanien kaltaisilla tytöillä on mahdollisuus saada töitä ja tehdä itse tulevaisuutta koskevat valintansa. Ja joka vuosi puhdas vesi ja käymälät, jotka olemme tuellasi pystyneet toimittamaan, suojaavat tuhansia tyttöjä ja poikia tappavilta sairauksilta.

Kiitos, että olet auttanut lukuisia haitilaisia lapsia rakentamaan itselleen valoisamman tulevaisuuden.

Maajohtaja, Plan International Haiti