Guinea-Bissau | Plan

Guinea-Bissau

  • Pääkaupunki: Bissau
  • Tyypillinen ruoka: Cafriela de Frango
  • Eläinlajeja: pensselisika, kääpiövirtahepo, afrikanmanaatti
  • Kielet: portugali, crioulo ja yli 20 afrikkalaista kieltä
  • Pisin joki: Cahceu
  • Paikallisia hedelmiä: keittobanaani, meloni, papaija
  • Ihmiset: Guinea-Bissaussa elää yli 20 etnistä ryhmää

 

 

Tervehdys Guinea-Bissaun kummilapsilta

Työmme saavutuksia Guinea-Bissaussa vuonna 2017

  • 248 yhteisön jäsentä osallistuivat sukupuolten välistä tasa-arvoa käsittelevään koulutukseemme.
  • 78 yhteistyökumppaneidemme edustajaa ja 1283 yhteisön jäsentä ja vapaaehtoista osallistuivat lastensuojelua käsittelevään koulutukseemme.

 

 

Näin tukesi auttaa lapsia pysymään terveinä

Hampaiden harjaaminen pitää lapset terveinä

Avullasi yhä useampi lapsi Guinea-Bissaussa saa kasvaa terveenä.

Puhdas vesi on elintärkeää, kun lapsia suojellaan tappavilta taudeilta, kuten ripulilta ja koleralta. Tänä vuonna tukesi avulla rakennettiin yhdeksän uutta kaivoa, joista saadaan puhdasta juomavettä yli 4 770 ihmiselle.

Puhdasta vettä tarvitaan myös hampaiden pesua varten. Se on yksi varhaisimmista taidoista, jonka äidit ja isät opettavat lapsilleen, ja me otamme sen usein itsestäänselvyytenä.

Sinun avullasi lapset oppivat, kuinka tärkeää on pestä hampaat. Hampaiden pesu on hauskaa ja pitää terveenä.

Olemme auttaneet lapsia pysymään terveinä myös muilla keinoilla.

Tänä vuonna me tarkastimme 8 669 lasta, kärsivätkö he aliravitsemuksesta. Kun me löysimme 370 aliravittua lasta, huolehdimme, että he saivat toipumiseensa tarvittavan ravinnon.

Avullasi olemme myös auttaneet yli 2 000 äitiä oppimaan alle 5-vuotiaiden ravitsemuksesta.
 

 

 

Näin tukesi auttaa lapsia menestymään

Binta haluaa tehdä maastaan paremman paikan tytöille

Binta on kasvanut Bafatan alueella, jossa ei aina ole helppoa olla tyttö. Tytöt lopettavat monesti koulun kesken, koska monien vanhempien mielestä on tärkeämpää kasvattaa poikia. Jotkut tytöt lopettavat koulun mennäkseen naimisiin.

Binta on kuitenkin valinnut kaltaisesi kummin avulla toisenlaisen tien. Bintan kummiltaan saamat kirjeet ovat kasvattaneet hänen itseluottamustaan ja muovanneet hänen elämänkatsomustaan. Ilman kumminsa rohkaisua hän ei olisi koskaan käynyt kouluaan loppuun.

Binta uskoo nyt, että tytöt voivat saavuttaa aivan yhtä paljon kuin pojat ja voivat taistella tiensä pois köyhyydestä. Hän on nyt 28-vuotias, ja hänen elämänsä on kulkenut täydellisen ympyrän. Hän on yksi työntekijöistämme Guinea-Bissaussa.

On osuvaa, että Binta, joka on roolimalli kovissa olosuhteissa kasvaville tytöille, työskentelee nyt hankkeessa, joka vastustaa naisten sukuelinten silpomista.

– Haluan antaa oman panokseni, jotta yhteisömme kehittyisi, hän kertoo.

Kiitos myös sinulle panoksestasi Guinea-Bissaun tyttöjen auttamiseksi.
 

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

”Tiedämme, ettei silpominen ole hyvä asia. Jos saan tyttären, häntä ei silvota. En salli sitä.” Serem, 11

Joissain Guinea-Bissaun osissa jopa 95 % tytöistä ja naisista silvotaan. Tytöille pitkäaikaista harmia aiheuttavat vanhat uskomukset alkavat muuttua kylä kylältä.

Kun Aisha oli vain kahdeksanvuotias, hänen sukupuolielimensä silvottiin. Hän muistaa tapahtuman ja sen seuraukset liiankin hyvin.

– Leikkaaminen sattui paljon. En pystynyt kävelemään kunnolla moneen päivään.

Tiedotustilaisuuksiin kokoontuneet yhteisön jäsenet keskustelevat silpomisesta ja ymmärtävät sen vaarat. Jo viisi kylää onkin hylännyt tämän vaarallisen tavan.

– Ennen me silvoimme sukupuolielimiä uskonnollisista syistä, mutta koulutuksen ansiosta tiedämme, ettei islam määrää niin, selittää yksi kyläpäällikkö.

Olet myös auttanut meitä perustamaan kaksi lääkäriasemaa silpomisen uhreille, jotka kärsivät pitkäaikaisista terveysongelmista. Lisäksi autat meitä tukemaan tyttöjä, jotka eivät halua tulla silvotuiksi tai jotka haluavat vastustaa naisten sukupuolielinten silpomista.

 

 

Maajohtajan terveiset

Kiitos todella paljon mahtavasta tuestasi, joka on muuttanut elämiä ympäri Guinea-Bissauta. Kuten huomaat, tukesi ansiosta yhä useampi lapsi saa joka vuosi paremman alun elämälleen. Tuhansilla tytöillä ja pojilla on nyt puhdasta vettä ja tarpeeksi ravinteikasta ruokaa, ja lisäksi he ovat suojassa tappavilta taudeilta.

Bintan kaltaiset roolimallit puolestaan osoittavat tytöille, että heidän on mahdollista saada töitä eikä heidän tarvitse lopettaa koulua aikaisin mennäkseen naimisiin. Tytöt vastustavat sukupuolielinten silpomista. Kylä kylältä he saavat sen loppumaan ikiajoiksi.

Kiitos, että olet auttanut Guinea-Bissaun köyhimpiä lapsia rakentamaan itselleen valoisamman tulevaisuuden.

Allassane Drabo
Maajohtaja, Plan International Guinea-Bissau