Guinea-Bissau | Plan

Guinea-Bissau

 • Pääkaupunki: Bissau
 • Tyypillinen ruoka: Cafriela de Frango
 • Eläinlajeja: pensselisika, kääpiövirtahepo, afrikanmanaatti
 • Kielet: portugali, crioulo ja yli 20 afrikkalaista kieltä
 • Pisin joki: Cahceu
 • Paikallisia hedelmiä: keittobanaani, meloni, papaija
 • Ihmiset: Guinea-Bissaussa elää yli 20 etnistä ryhmää

 

 

Tervehdys Guinea-Bissaun kummilapsilta

Työmme saavutuksia Guinea-Bissaussa vuonna 2018

 • 42 prosenttia odottavista äideistä kävi neljässä terveystarkastuksessa hankealueellamme. Tämä on merkittävää, sillä monessa yhteisössä terveyskeskukset ovat liian kaukana eikä äideillä ole mahdollisuutta apuun raskaudessa tai synnytyksessä. 
 • 4 802 lasta hankealueellamme sai Maailman terveysjärjestön suosittelemat kahdeksan rokotusta ensimmäisen elinvuotensa aikana.
 • 62 129 alle 5-vuotiasta lasta tutkittiin aliravitsemuksen varalta. 32 lasta sai apua vakavaan aliravitsemukseen ja 1 105 lasta keskivaikeaan aliravitsemukseen. 103 lasta sai apua vakavaan akuuttiin aliravitsemukseen. 
 • 480 584 alle 5-vuotiasta lasta hyötyi rokotuskampanjastamme.
 • 17 825 hyötyi kolmesta malarialääkityksestä. Vain 19 prosenttia lapsista kärsi kuumeisesta taudista ja 17 prosenttia kävi terveyskeskuksessa kampanjan aikana. Vain 0,5 prosenttia joutui sairaalahoitoon rokotuskampanjan aikana. Syys-marraskuun aikana malariatapausten määrä väheni 82 prosentilla.

 

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

Tuellamme järjestetty seksuaaliterveyskasvatus auttaa ehkäisemään lapsi- ja teiniraskauksia ja suojaamaan lapsia sukupuolitaudeilta. 

15-vuotias Anssaro on nähnyt läheltä, miten varhaiset raskaudet vaikuttavat tyttöjen koulunkäyntiin ja tulevaisuudensuunnitelmiin.

– Ystäväni tuli raskaaksi 14-vuotiaana ja meni naimisiin lapsen syntymän jälkeen. Nyt hänellä on kaksi pientä lasta, mutta hyvin vähän tietoa lasten hoidosta. Hän on jäänyt kotiin ja lopetti koulunkäynnin ensimmäisen raskauden aikana, Anssaro kertoo.

Anssaro oli mukana seksuaaliterveyshankkeessamme Canjufan alueella. Tämä muutti hänen elämänsä, sillä hän sai ensimmäistä kertaa tietoa raskauden ehkäisystä ja suojautumisesta hiviltä ja aidsilta.

Seksuaaliterveydestä ei yleensä puhuta lainkaan yhteisössä, sillä aihe on tabu. Lisäksi monet vanhemmat ovat luku- ja kirjoitustaidottomia ja tietämättömiä asioista. Monet tytöt pelkäävät puhua aiheesta rangaistusten pelossa.

– En enää pelkää puhua, koska olen saanut paljon tietoa seksuaaliterveydestä. Olen puhunut asiasta siskojeni ja ikäisteni kanssa yhteisössämme.

Tuellasi Anssaron kaltaiset tytöt ja pojat saavat oppia seksuaaliterveydestään ja -oikeuksistaan. 

 

Maajohtajan terveiset

Kiitos todella paljon mahtavasta tuestasi, joka on muuttanut elämiä ympäri Guinea-Bissauta. Kuten huomaat, tukesi ansiosta yhä useampi lapsi saa joka vuosi paremman alun elämälleen. Tuhansilla tytöillä ja pojilla on nyt puhdasta vettä ja tarpeeksi ravinteikasta ruokaa, ja lisäksi he ovat suojassa tappavilta taudeilta.

Bintan kaltaiset roolimallit puolestaan osoittavat tytöille, että heidän on mahdollista saada töitä eikä heidän tarvitse lopettaa koulua aikaisin mennäkseen naimisiin. Tytöt vastustavat sukupuolielinten silpomista. Kylä kylältä he saavat sen loppumaan ikiajoiksi.

Kiitos, että olet auttanut Guinea-Bissaun köyhimpiä lapsia rakentamaan itselleen valoisamman tulevaisuuden.

Allassane Drabo
Maajohtaja, Plan International Guinea-Bissau