Guinea | Plan

Guinea

 • Pääkaupunki: Conakry
 • Korkein huippu: Mont Nimba, 1 752 metriä
 • Tyypillinen ruoka: maffi gombo eli okrakastike ja fou fou eli suolainen leivonnainen okrakastikkeen kera
 • Eläinlajeja: kiipijähiiri, vikisijäsammakko
 • Kielet: ranska, 8 paikalliskieltä
 • Tyypilliset nimet: Binta ja Mohamed
 • Perinteinen tanssi: balélé, jota naiset tanssivat juhlissa pienen miesryhmän säestämänä
 • Kansallisvaatteet: nimba eli päähine ja boubou – löysästi istuvat vaatteet

 

 

Tervehdys Guinean kummilapsilta

työmme saavutuksia Guineassa vuonna 2017

 • Rakensimme kouluihin 163 uutta luokkahuonetta, 141 uutta sukupuolisensitiivistä käymälää, 25 vesipistettä ja 15 ruokalaa. Jaoimme 9 394 koulutarvikepakkausta ja 600 iPadia. 47 282 vanhempaa osallistuivat tilaisuuksiimme, joissa levitimme tietoutta lasten oikeudesta laadukkaaseen koulutukseen ja siitä, miten koulu pysyy toimintakelpoisena. Lähetimme 72 radio-ohjelmaa, joissa keskustelimme lasten oikeudesta koulutukseen. Autoimme etsimään ja palkkaamaan 3 000 uutta opettajaa. Näiden toimenpiteiden ansiosta 156 923 lasta (70 819 tyttöä) pääsivät kouluun.
 • 3 329 yhteisöjen jäsentä osallistuivat koulutuksiimme, jotka käsittelivät epidemioiden ehkäisemistä, hygieniaa ja ebolaan sairastuneiden perheiden syrjimisen ehkäisemistä.
 • 380 opettajaa osallistuivat kasvatusta käsittelevään koulutukseemme. 131 opettajaa osallistuivat koulutukseemme, joka käsitteli opetusta luokille, joissa on eri luokka-asteilla opiskelevia oppilaita. 76 rehtoria osallistuivat tilastointiin liittyvään koulutukseemme. Toimitimme koulukirjoja 141 kouluun ja järjestimme intensiiviopetuskursseja 2 300 oppilaalle. Annoimme 31 766 kummilapselle koulutarvikepakkauksen, jotta he voisivat jatkaa koulunkäyntiä.
 • Perustimme 637 laina- ja säästöryhmää, joiden toimintaan osallistui 18 225 henkilöä (13 304 naista).
 • 910 nuorta osallistuivat yrittäjyyteen liittyvään koulutukseemme. 450 nuorta, jotka kuuluvat 15 perustettuun laina- ja säästöryhmään, saivat pienen avustuksen oman liiketoiminnan aloittamiseen.

Näin tukesi auttaa tyttöjä saamaan terveen tulevaisuuden

 

Nanfadima ja Bintou murtavat sukuelinten silpomiseen liittyviä myyttejä ja väärää tietoa.

Nanfadima ja Bintou eivät halua, että kukaan tyttö joutuu enää silvottavaksi. He kertovat haitallisen perinteen vaaroista.

– Minut leikattiin, kun olin 5-vuotias. Kärsin siitä edelleen, sanoo 18-vuotias Nanfadima.
15-vuotiaan Bintoun isä esti tyttärensä sukuelinten silpomisen.
 – Hän vastusti, koska tiesi riskit. Tätini eivät enää puhu hänelle, koska monet ovat edelleen sitä mieltä, että minut olisi pitänyt leikata. Muut tytöt kiusaavat usein meitä leikkaamattomia tyttöjä, mutta tiedän olevani onnellinen, koska minua ei ole leikattu. 
 
Guineassa lähes 97 prosenttia naisista on silvottu. Nanfadima ja Bintou kuuluvat vapaaehtoisten tyttöjen ryhmään, joka kertoo haitallisen perinteen vaaroista nuorille, vanhemmille ja kyläyhteisöille. Ryhmät myös vähentävät leikkaamattomien tyttöjen kiusaamista.
 
Tuellasi voimme suojella tyttöjä vaaralliselta perinteeltä, joka loukkaa tyttöjen ihmisoikeuksia.

 

Näin tukesi auttaa lapsia oppimaan

Aminata on nyt palannut kouluun

7-vuotias Aminata kantaa kirjojaan päänsä päällä matkatessaan kouluunsa Guinean Kindian alueella. Tuhannen muun lapsen tavoin hän uskalsi palata kouluun ebolaepidemian jälkeen.

Verenvuotokuumo ebola riehui Guineassa muutama vuosi sitten. Monet koulut sulkivat ovensa ebolan pelon vuoksi. Vanhemmat eivät heti uskaltaneet lähettää lapsiaan takaisin kouluun, kun ne jälleen aukenivat vuonna 2015. Monen lapsen koulutie uhkasi katketa.

Autoimme vähentämään ihmisten pelkoja sekä kasvokkain että radiossa. Paransimme myös käsienpesutiloja ja jaoimme hygieniapakkauksia rauhoittaaksemme hermostuneita lapsia ja huolestuneita vanhempia.
– Tietoisuuden kasvaessa lapset palasivat kouluun suurin joukoin. He ovat nyt luottavaisia, uskovat meihin ja palaavat kouluun, kertoo rehtori Mathias Camara.

Aminatan kouluun paluuta sävyttää suru. Hänen isänsä kuoli ebolaan. Aminata haluaa jatkaa koulutustaan, jotta hän voi tukea äitiään tulevina vuosina.
– Haluaisin oppia tekemään vaatteita, hän kertoo.
– Voin tehdä vaatteita ja lähettää ansaitsemani rahat äidilleni auttaakseni perhettäni.
 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

”Haluaisin joskus tulla ministeriksi ja kertoa tytöille, että unelmiin kannattaa uskoa.” Telly, Guinea

Telly johtaa tyttöjä Guineassa – ja maailmalla. Hän on yksi tuhansista tytöistä ja nuorista naisista, jotka astuivat valtaan päivän ajaksi juhliakseen kansainvälistä tyttöjen päivää.

Poliittisesti kunnianhimoinen Telly toimi päivän ajan Conakryn kansalliskokouksessa sosiaaliministerinä.
– Olen erittäin onnellinen ja haluaisin kiittää ministeriä, joka luotti minuun, hän kiittää.

Maailmanlaajuinen vallanvaihto oli vain yksi tapa, jolla guinealaiset tytöt ovat lisänneet tietoisuutta oikeuksistaan ja kampanjoineet tasa-arvon puolesta.
Guéckédoussa tytöt marssivat kansainvälisenä tyttöjen päivänä kaupungin halki vaatien yhtäläisiä oikeuksia kouluun ja elämään.

Avullasi Telly ja muut guinealaistytöt ovat innoittaneet toisiaan yhä suurempiin saavutuksiin ja rakentaneet tytöille valoisamman tulevaisuuden.

 

Maajohtajan terveiset

Guinean lapsilla on ollut vaikeat ajat, mutta kuten olet jo lukenut, tukesi on auttanut monia selviytymään – ja menestymään.

Ebolakuume jätti jälkeensä monia orpoja. Me autamme heitä suremaan ja rakentamaan elämänsä uudelleen. Lapset palaavat myös kouluun, ja avullasi autamme heitä pysymään turvassa ja terveinä.

Mikään tästä ei olisi ollut mahdollista ilman sinun tukeasi – kiitos kaikesta, mitä olet auttanut meitä saavuttamaan.

Francis Sala-Diakanda
Maajohtaja, Plan International Guinea