Guatemala | Plan

Guatemala

 • Pääkaupunki: Guatemala City
 • Korkein huippu: Volcán Tajumulco, 4 220 metriä
 • Yleisimmät nimet: Carlos, Jimena
 • Suurimmat järvet: Izabal, Petén Itza, Atitlán
 • Tyypillinen ruoka: enchiladas, tamales, empanada
 • Eläinlajeja: vyötiäinen, puuma, manaatti
 • Kielet: espanja, intiaanikielet
 • Paikallinen kukka: valkoinen nunnaorkidea

 

 

Tervehdys guatemalalaiselta kummilapselta

työmme saavutuksia Guatemalassa vuonna 2017

 • Koulutimme 350 terveystyöntekijää, ja 9 152 maaseudulla asuvaa lasta hyötyivät paremmista neuvolapalveluista
 • 4 469 tyttöä 13 kaupungista hyötyivät Kattavat koulut -hankkeestamme, jonka tavoitteena on taata tyttöalkuperäisasukkaille pääsy kouluun esimerkiksi kaksikielisen opetuksen avulla. Hankkeessa tuimme myös lasten osallisuutta, ja 882 lasta osallistuivatkin koulujen terveysstrategioiden suunnitteluun. 2 015 huoltajaa saivat koulutusta väkivallan ehkäisemisestä ja itsesuojelusta, ja 1 914 vanhempaa tulivat tietoiseksi tyttöjen koulunkäynnin tärkeydestä.
 • Elämätaidot -hankkeessamme keskityimme kasvattamaan nuorten kykyjä, jotta heillä olisi paremmat mahdollisuudet menestyä. 1 946 nuorta, 2 827 huoltajaa ja 495 terveys- ja koulutusalan työntekijää saivat koulutusta psyykkisestä ja fyysisestä terveydestä sekä seksuaali- ja lisääntymisterveydestä. 433 nuorta saivat koulutusta, jonka avulla he pystyvät edistämään ihmisoikeuksien toteutumista yhteisöissään yhdessä paikallisten viranomaisten kanssa.
 • 4 410 huoltajaa saivat koulutusta varhaiskasvatuksesta ja lasten hoitamisesta
 • 6 740 yhteisön jäsentä osallistuivat sukupuolten välistä tasa-arvoa käsittelevään koulutukseemme.

 

Näin tukesi tukee tyttöjen koulutusta

 

Alkuperäiskansoihin kuuluvat tytöt jäävät Guatemalassa usein ilman koulutusta köyhyyden ja pitkien koulumatkojen takia. Tuemme tyttöjä pysymään koulussa.

– Kävelen tunnin joka päivä päästäkseni kouluun. Pitkän koulumatkan takia minun on vaikea ehtiä kouluun ajoissa ja jäädä koulun jälkeen tekemään ryhmätöitä, kertoo 14-vuotias Timotea.
 
Timotea kuuluu perheineen maya-yhteisöön. Kotikylä sijaitsee 15 kilometrin vaikeakulkuisen matkan päässä julkisista palveluista. Hankalan koulumatkan lisäksi köyhyys katkaisee monen tytön koulutien.
– Perheeni tekee kaikkensa, jotta voisin käydä koulussa. Siksi autan äitiäni aika kotitöissä, kun pystyn. 
 
Tuemme yhteisön perheitä, jotta tytöt voivat käydä koulussa. Myös Timotea on saanut tukea koulunkäyntiinsä.
– Kiitos Planin tuen, voin ostaa koulutarvikkeita ja -puvun. Olen myös oppinut paljon oikeuksistani. Toivon, että voin jatkaa kouluni loppuun, saada hyvän ammatin ja tukea sisarusteni koulunkäyntiä, Timotea sanoo.
 
Kiitos tuestasi, jonka avulla Timotea ja muut alkuperäiskansoihin kuuluvat tytöt voivat jatkaa koulunkäyntiään. 
 

Näin tukesi auttaa lapsia olemaan turvassa

Psykologi auttaa pientä poikaa suojassa

Kun rankkasade aiheutti maanvyörymän, joka tuhosi suurimman osan Santa Catarina Pinulan kylästä, ainakin 280 ihmistä kuoli. Yhdessä olemme auttaneet lapsia selviytymään järkytyksestä ja menetyksistä.

11-vuotias Bryan ja 7-vuotias Esteban menettivät ystäviään ja yrittivät toipua menetyksistään.

Pojat asuvat äitinsä Karlan kanssa suojassa, jossa asuu heidän lisäkseen noin 40 muuta koditonta perhettä. Siellä tuemme onnettomuuden traumatisoimia tyttöjä ja poikia ja järjestämme psykologista apua lapsille. Bryanille koulunkäynti tuottaa hankaluuksia, joten apu on hänelle elintärkeää.
– Kun Plan Internationalin työntekijät tulevat paikalle, Bryan juoksee heidän luokseen kotiläksyjensä kanssa tai pyytää heitä leikkimään, kertoo Karla.
– He ovat minulle suuri apu, koska he neuvovat minulle myös, miten kaikki pitäisi hoitaa.

Äidit ovat yhdessä toteuttaneet lapsille sopivat tilat, joissa on värikkäitä huonekaluja, leluja ja pelejä sekä nukketeatteri. Siellä lapset voivat leikkiä, piirtää ja saada ystäviä.

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin se, että siellä he voivat hetkeksi unohtaa maanvyöryn ja olla lapsia. Kuukausien kuluessa heidän pelkonsa ja huolensa vähenevät hiljalleen.
 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

”Kun kuulin, että laki oli hyväksytty, olin erittäin iloinen, koska olin ollut mukana edistämässä sitä.”Mayra, Carchán kunta

Álida, Rosy ja Mayra ovat kolme nuorta kampanja-aktivistia. Työpajoissamme he ovat oppineet jokaisen tytön oikeudesta valita, haluaako, koska haluaa ja kenen kanssa haluaa naimisiin.

Nyt he ovat levittäneet oppimaansa kampanjoidessaan lapsiavioliittoa vastaan. Álida kertoo, miksi tämä on hänelle tärkeää:
– Ystäväni meni naimisiin 13-vuotiaana, ja hänellä on jo useita lapsia. On vaikea seurata hänen tilannettaan, koska vielä koulussa me leikimme yhdessä.

Johtamamme kampanjan avulla laillinen avioliittoikä saatiin nostettua 18 vuoteen, kun se oli aiemmin ollut tytöillä 14 ja pojilla 16. Rosy tietää kuitenkin, että työtä on vielä paljon.
– Nuoret ovat hyvin iloisia avioliittoiän vähimmäisiän noususta, mutta aikuisilla on vaikeuksia hyväksyä sitä, hän selittää.
– He sanovat, että me olemme liian nuoria ja ettemme tiedä mitään.

Avullasi nämä tytöt pystyvät muuttamaan maansa suunnan kohti parempaa. Álida ei halua lopettaa:
– Aion opiskella sosiaalityötä, jotta voin auttaa yhteisöäni.

 

Maajohtajan terveiset

Kuten olet itsekin huomannut, guatemalalaiset tytöt ja pojat saavat vuosi vuodelta paremmat lähtökohdat elämäänsä. Tämä on sinun tukesi ansiota.

Tuhannet lapset kasvavat terveellisellä, ravitsevalla ja riittävällä ruoalla. Me autoimme lapsia, joiden elämä mullistui Cambrayn maanvyöryssä. Lisäksi tytöt ovat pystyneet apusi turvin vastustamaan lapsiavioliittoja ja muuttamaan lakia.

Suuret kiitokset kaikesta siitä, mitä olet tehnyt Guatemalan lasten auttamiseksi.

Tri Débora Cóbar
Maajohtaja, Plan International Guatemala