Etelä-Sudan | Plan

Etelä-Sudan

 • Pääkaupunki: Juba
 • Korkein huippu: Mount Kinyeti, 3 187 metriä
 • Suosittuja nimiä: Alou (poika),  Abuk (tyttö)
 • Tyypillinen ruoka: kisra eli durrasta leivottu litteä leipä
 • Kielet: arabia, englanti
 • Luonnonnähtävyyksiä: Sudd on mailman suurin kosteikko, jossa elää yli 400 lintulajia
 • Eläinlajeja: norsu, antilooppi, paviaani
 • Paikallisia hedelmiä: mango, papaija, banaani

 

 

Tervehdys eteläsudanilaiselta kummilapselta

työmme saavutuksia Etelä-Sudanissa vuonna 2017

 • 141 000 Greater Piborin hallinnollisella alueella asuvaa ihmistä saivat kansainvälistä ruoka-apua kauttamme. Jaoimme hätätarvikkeita, kuten maanviljelystyökaluja, siemeniä ja kalastusvarusteita 12 600 kotitaloudelle keski-Equatorissa.
 • Itäisessä Equatorissa ja Lakesin osavaltiossa 53 266 alakoulussa ja varhaiskasvatuskeskuksessa käyvää lasta saivat matotabletteja, jotka vähentävät matoja ja loisia sekä niiden aiheuttamia sairauksia. 1 580 itä- ja keski-Equatoriassa asuvaa nuorta hyötyivät järjestämästämme ammatillisesta koulutuksesta. Samalla alueella perustettiin kuusi säästö- ja luotto-osuuskuntaa ja seitsemän laina- ja säästöryhmää. Osuuskuntien ja ryhmien toimintaan osallistuneiden tulot kasvoivat keskimäärin 90 prosenttia.
 • 7 415 oppilasta ja 185 opettajaa saivat opetus- ja oppimateriaaleja. 57 koulussa jaettiin kouluruokaa, jotta koulupudokkuus vähenisi ja keskittyminen opiskelemiseen helpottuisi.
 • Rakensimme 12 luokkahuonetta ja 32 käymälää ja porasimme ja kunnostimme 28 kaivoa, jotta pakolaislapset voisivat jatkaa koulunkäyntiä keski- ja itä-Equatoriassa, Lakesin osavaltiossa ja Jonglein osavaltiossa.
 • 1407 aliravittua alle viisivuotiasta lasta ja 191 aliravittua raskaana olevaa tai imettävää äitiä saivat kauttamme tarvittavaa hoitoa ja ruoka-apua.

 

Näin tukesi auttaa lapsia pysymään terveinä

Lapset ottavat vettä uudesta poraamastamme porakaivosta

Likainen vesi ja puute kunnollisista käymälöistä ovat keskeisin syy ripuliin, joka tappaa 10 prosenttia alle 5-vuotiaista lapsista ympäri maailman. Sinun tuellasi saamme kuitenkin pidettyä yhä useamman eteläsudanilaislapsen kunnossa ja terveenä.

Olemme rakentaneet Awerialin ja Akobon maakuntiin 85 vessaa, jotta paikallisilla olisi käytössään turvalliset, yksityisyyttä tarjoavat ja hygieeniset käymälätilat.

Aiemmin äidit kävelivät kilometrejä hakeakseen vettä joista ja järvistä. Monesti tyttäret jäivät pois koulusta auttaakseen. Nyt 36 uutta porakaivoa tarjoaa turvallista ja puhdasta juomavettä lähempänä kotoa, ja tytöt voivat pysyä koulussa ja saada koulutusta.

Keskisen Equatorian kymmenen koulun lapsilla on nyt uudet käymäläosastot. Koululaisille opetetaan myös hyvän hygienian tärkeydestä: ennen ruokailua ja käymälässä käynnin jälkeen on hyvä pestä kädet. He voivat jakaa oppinsa edelleen vanhemmilleen, ja koko yhteisöt voivat pysyä terveinä.

Tukesi avulla voimme estää vesiperäisten tautien leviämisen Etelä-Sudanissa, jotta yhä harvempi lapsi sairastuisi ja joutuisi jäämään pois koulusta.
 

 

Näin tukesi auttaa Tyttöjä käymään koulua

Esther ja Joy ovat palanneet kouluun

Eteläsudanilaistytöt eivät monesti saa koulutusta. Tuellasi yhä useammat tytöt pääsevät takaisin kouluun.

Perinteisen näkemyksen mukaan pojat menevät kouluun ja tytöt jäävät kotiin, menevät naimisiin ja saavat lapsia. Right to Choose -hankkeemme auttaa tyttöjä saamaan useampia vaihtoehtoja elämäänsä.

17-vuotiaalla Estherillä on pieni poika. Perheensä ja kanssaopiskelijoiden tuella hän palasi hiljattain kouluun.
– Luokkatoverini auttavat minua paljon. He pyysivät minua käymään Right to Choose -ryhmässä, jossa jaoimme tarinoita ja kokemuksia ja opimme oikeuksistamme, hän kertoo.
Esther on nyt valmis viemään opintojaan eteenpäin. Hän haluaa tavoitella unelmiaan ja tulla kirjanpitäjäksi.

– Minun on panostettava uraani: se on ainoa tapa, jolla voin huolehtia lapsestani, tukea vanhempiani ja tehdä heidät ylpeiksi, kertoo Esther.
 

Näin tukesi auttaa lapsia olemaan turvassa

Lapset opettelevat aakkosia lapsiystävällisissä tiloissa

Tuhansiin Etelä-Sudanin lapsiin on vaikuttanut maassa meneillään oleva konflikti. Tuellasi Plan International on järjestänyt yhdeksän lapsiystävällistä tilaa Awerialin ja Akobon maakuntiin.

Nämä tilat toimivat turvallisena ympäristönä lapsille, jotka ovat joutuneet näkemään paljon väkivaltaa elämässään. He voivat olla omia itsejään ja palata arkeen.

Tiloissa on myös leluja ja taidetarvikkeita, joiden avulla lapset voivat oppia uutta.

Lapset voivat näyttää tunteitaan maalaamalla taulun tai esittämällä näytelmän. Musiikin tahdissa tanssiminen voi karkottaa huolet, ja urheilun parissa luodaan ystävyyssuhteita, jotka auttavat heitä selviytymään leirien vilskeessä.

Olemme myös kouluttaneet 35 aikuista tarjoamaan psykologista tukea, jotta lapset voivat toipua konfliktin aiheuttamasta traumasta. Lisäksi järjestämme erityisiä koulutusohjelmia niille, jotka ovat syystä tai toisesta – esimerkiksi siirrettyinä väkivallan vuoksi – olleet vuosia poissa koulusta.

Kiitos, että olet täyttänyt lasten päivät laululla, leikillä, laskemisella ja lukemisella väkivallan ja konfliktin sijaan.
 

Maajohtajan terveiset

Maatamme vaivanneista levottomuuksista huolimatta olen iloinen siitä, kuinka paljon tukesi on auttanut Etelä-Sudanin lapsia ja yhteisöjä.

Olet auttanut meitä poraamaan uusia porakaivoja, jotta lapsilla ei olisi niin pitkää matkaa käveltävänään turvallisen ja puhtaan veden perässä. Ravintotietämyksen ja uusien käymälöiden ansiosta yhä useammat lapset pysyvät terveinä. Lisäksi yhä useammat tytöt käyvät nyt koulua, jotta he voivat kasvaa vahvoiksi naisiksi.

Yhä useamman lapsen tulevaisuus on nyt täynnä toivoa ja hymyjä. Kiitos.

Daniel Muchena
Maajohtaja, Plan International Etelä-Sudan