Egypti | Plan

Egypti

  • Pääkaupunki: Kairo
  • Korkein huippu: Mount Catherine, 2642 metriä
  • Yleisimmät nimet: Ahmed, Sara
  • Tyypillinen ruoka: koshary, baba ghanoush
  • Eläinlajeja: sisiliskot, gekot, egyptinnäätä
  • Kielet: arabia
  • Tavallisimmat kasvit: lootus, papyruskaisla, taatelipalmu
  • Suosittu leikki: senet, Pharoahin monarkian ajoilta oleva leikki

 

 

Tervehdys Egyptin kummilapsilta

Työmme saavutuksia Egyptissä vuonna 2017

  • 1628 yhteisön jäsentä osallistuivat sukupuolten välistä tasa-arvoa käsittelevään koulutukseemme.
  • 510 yhteistyökumppaneidemme edustajaa ja 3095 yhteisön jäsentä ja vapaaehtoista osallistuivat lastensuojelua käsittelevään koulutukseemme.

 

 

Näin tukesi auttaa lapsia olemaan turvassa

Syyrialaislapset leikkivät Community Development Association -järjestön tiloissa

Syyrian kriisin vuoksi Egyptissä on nyt yli 50 000 syyrialaista lapsipakolaista. He asuvat vieraassa kodissa ja kulttuurissa, jossa puhutaan vierasta kieltä. Silti moni alkaa löytää paikkansa uudessa kotimaassaan.

Me autamme Syyrian lapsia palaamaan kouluun. Autamme myös perheitä pääsemään jaloilleen ja kiinni arkeen. Tähän auttaa uuden kielen oppiminen ja luottamuksen palauttaminen.

Aleksandriassa 9-vuotias Rawan käy äitinsä kanssa tukemamme paikallisen Community Development Association -järjestön tiloissa. Se on paikka, jossa pakolaisperheet voivat tavata ja saada apua ja neuvoja.

Rawanin kaltaisille lapsille opetetaan nyt Egyptin arabiaa, ja vanhempia opetetaan tukemaan lapsiaan pääsemään yli kokemistaan vaikeuksista.

– Kun tulin tänne ensimmäisen kerran, minun oli vaikea puhua tai ymmärtää naapuruston lasten puhetta. Nyt minusta on mukavaa leikkiä ystävieni kanssa ja osallistua kaikenlaiseen toimintaan yhtenä joukkueena, Rawan toteaa ylpeänä.

– Olen iloinen, että pääsin tänne ja sain toisen mahdollisuuden elämässä, hän kertoo.
 

 

 

Näin tukesi edistää nuorten taloudellista turvaa

Safaa ja Samaah kertovat liiketoimintasuunnitelmistaan

Safaa ja Samaah ovat kunnianhimoisia nuoria naisia Egyptin Asyutin maakunnan maaseutualueelta. Heidän unelmanaan on taistella tiensä pois köyhyydestä menestykseen.

Heidän unelmansa ovat nyt toteutumassa nopeasti yksinkertaisen mutta mullistavan idean ansiosta.

Safaan ja Samaahin kaltaiset nuoret sijoittavat kaikki tukemiimme säästöryhmiin. He voivat sitten hakea ryhmältä lainaa perustaakseen oman yrityksen.

Nuorille naisille kerrotaan myös yrityksen perustamisesta ja autetaan tunnistamaan markkinarakoja.

– Olemme oppineet paljon uusia asioita. Uutta hanketta perustettaessa on esimerkiksi tehtävä perusteelliset suunnitelmat. Minä päätin selvittää, millaisia tuotteita, kuten koruja ja asusteita, ei ole saatavilla yhteisössäni, kertoo Samaah.

Yhdessä nuoret naiset sijoittivat materiaaleihin, tekivät asusteita ja myivät ne yhteisössään. Nyt he ovat aikeissa laajentaa liiketoimintaansa.

– Voimme säästää rahat tai tehdä jotain, joka hyödyttää sekä meitä että yhteisöämme, kertoo Safaa.
 

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

Egyptin kaupunkien kaduilla tytöt ja nuoret naiset tuntevat iltaisin olonsa usein turvattomaksi. 90 tyttöä on suorittanut ”turvallisuuskävelyjä”, joiden avulla he ovat arvioineet yhteisönsä turvallisuutta ja tehneet selkeitä ehdotuksia, joilla kaduista saataisiin turvallisempia.

– Kiihdytän vauhtiani, kun olen yksin pimeällä kadulla enkä tunne oloani turvalliseksi, kertoo 13-vuotias Kairossa asuva Amal.

”Turvallisuuskävelyjen” jälkeen tyttöryhmä tapasi yhdeksän valtion virkamiestä, joille kertoivat huolenaiheistaan.

Tyttöjen aloitteen perusteella valtion virkamiehet laativat selkeän toimintasuunnitelman.

Heidän tavoitteenaan on muuttaa kaupungit ja yhteisöt paikoiksi, joissa tyttöjen ja nuorten naisten ei tarvitse enää pelätä yksin liikkumista.

Tyttöjen ei tulisi tuntea oloaan uhatuksi liikkuessaan ulkona. Tuellasi autamme tyttöjä kampanjoimaan, jotta kaupunkien ja heidän asuinpaikkojensa kadut muutettaisiin turvallisemmiksi.

 

 

Maajohtajan terveiset

Kuten raportista huomaa, tuellasi on ollut valtava merkitys lukuisten lasten elämään.

Elämä Egyptissä on usein rankkaa, mutta yhä useampi lapsi saa nyt käydä koulua ja olla onnellinen. Myös tyttöjen turvallisuuden tunne on parantunut heidän yhteisöissään.

Syyrian kriisillä on edelleen suuri vaikutus täällä tehtävään työhön. Apusi ansiosta olemme pystyneet auttamaan tuhansia lapsia ja perheitä, jotka ovat paenneet tänne.

Kaikki tämä on mahdollista kaltaistesi kummien tuella – kiitos.

Ruairi McDermott
Maajohtaja, Plan International Egypti