Dominikaaninen tasavalta | Plan

Dominikaaninen tasavalta

 • Pääkaupunki: Santo Domingo
 • Korkein huippu: Duarte Peak, 3175 metriä
 • Rahayksikkö: Dominikaanisen tasavallan peso
 • Tyypillinen ruoka: la bandera Dominicana, plátanos
 • Eläinlajeja: kilpikonna, flamingo, krokotiili
 • Kielet: espanja
 • Pisin joki: Yaque del Norte River
 • Kansallishedelmä: papaija, banaani

 

 

Tervehdys Dominikaanisen tasavallan kummilapsilta

Työmme saavutuksia Dominikaanisessa tasavallassa vuonna 2018

 • 578 perhettä sai tietoa vastuullisesta vanhemmuudesta, lasten oikeuksista, ihmisoikeuksista ja sukupuolten tasa-arvosta. 542 perhettä osallistui ennaltaehkäisevään koulutukseen lapsiin kohdistuvasta väkivallasta ja lasten hyväksikäytöstä. 
 • Seksuaali- ja lisääntymisoikeuksista puhuminen on Dominikaanisessa tasavallassa yhä tabu, ja tiedon puute johtaa ei-toivottuihin raskauksiin. 355 nuorta osallistui järjestämillemme oppitunneille, joissa käsiteltiin tebuja, ehkäisyvälineitä, sukupuolitautien ehkäisyä, sukupuolitooleja sekä lapsiavioliittoja. Nuoret jakoivat tietoa eteenpäin myös kouluissaan ja kodeissaan.
 • Käynnistimme yhteistyön matkanjärjestäjä TUI:n kanssa ja aloitte kouluttaa tyttöjä ja nuoria naisia työskentelemään matkailualalla. Samalla tytöt saivat tietoa oikeuksistaan ja heitä kannustettiin tekemään itse päätöksiä tulevaisuudestaan. Ensimmäisestä ryhmästä valmistui 45 nuorta, joista 26 sai töitä hotelleista.
 • Nuorten taloudellisen voimauttamisen kursseille osallistui yhteensä 633 nuorta. Kursseilla nuoret saivat tietoa yrittäjyyden lisäksi myös seksuaaliterveydestä ja raskauden ehkäisystä.

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

23-vuotias Maria on oppinut mehiläisten hoitoa Planin hankkeen parissa.

 

Dominikaanisessa tasavallassa 30 prosenttia nuorista on työttömiä. 43 prosenttia tytöistä joutuu keskeyttämään koulun raskauden takia. Teiniraskauksia on viidenneksi eniten Latinalaisen Amerikan ja Karibian maista. Äitiyskuolleisuus on neljänneksi korkein Latinalaisen Amerikan alueella. 20 prosenttia äitien kuolemista on teiniäitejä, jotka menehtyvät turvattomiin raskaudenkeskeytyksiin tai raskausajan diabetekseen. 20 prosenttia naisista on kokenut fyysistä väkivaltaa ja 10 prosenttia on tullut seksuaalisesti hyväksikäytetyiksi.

Naisilta puuttuu myös taloudellista valtaa. Naisten työttömyys on puolet suurempi kuin miehillä. 34 prosenttia nuorista ei opiskele tai tee töitä, ja suurin osa heistä on nuoria naisia.

Aloitimme hankkeen, jossa 12 nuorta naista ja kahdeksan nuorta miestä sai opetusta maanviljelyksessä. Tavoitteena oli opettaa ympäristöystävällisiä viljelystaitoja nuorille naisille. 

Pilottihankkeessamme kuusi nuorta naista Los Blancosin yhteisöstä perehtyi mehiläisten kasvatukseen. Mehiläisten hoidon lisäksi naiset saivat opetusta markkinoinnissa ja myynnissä sekä liikesuunnitelmien teossa.

Mehiläisten hoitoa ei ole perinteisesti pidetty naisten työnä.

– Moni yhteisössämme näkee meidät nyt oikeina yrittäjinä ja meitä arvostetaan enemmän. Meistä tuntuu, että olemme jo esimerkkinä muille. Rikoimme myytin, ettei nainen voisi työskennellä mehiläisten kanssa, sanoo 23-vuotias mehiläistenhoitaja Maria.

Taloudellisen voimautumisen ansiosta naiset eivät ole enää yhtä haavoittuvassa asemassa kuin aiemmin. Hanke on yksi askel eteenpäin naisten tasa-arvossa työmarkkinoilla. Mehiläisenhoitajat näkevät itsensä viiden vuoden päästä hyvinä yrittäjinä, joiden yritystoiminta on laajentunut. 

 

Maajohtajan terveiset

Tuellasi yhä useampi tyttö ja poika Dominikaanisessa tasavallassa saa paremman alun elämälleen.

Ravitseva ruoka, hyvä terveydenhuolto ja mahdollisuus oppia turvallisessa ympäristössä – nämä ovat tärkeimmät tekijät, joiden avulla lapsi saa kaikki kykynsä käyttöön. Sinun avullasi voimme luoda kestävän perustan.

Kun lapset kasvavat, autat heitä suojautumaan vaaroilta, annat heille mahdollisuuden käydä koulua ja varmistat sen, että he oppivat taitoja, joiden avulla he voivat menestyä aikuisina.

Kiitos, että olet auttanut lapsia!

Brechtje van Lith
Maajohtaja, Plan International Dominikaaninen tasavalta