Bangladesh | Plan

Bangladesh

 • Pääkaupunki: Dhaka
 • Kansallislaulu: Amar Sona Bangla  eli Kultainen Bengalini
 • Suosituimmat urheilulajit: kabaddi, kriketti, jalkapallo
 • Yleisimmät nimet: Megh (tyttö), Sumon (poika)
 • Keskimääräinen vuosittainen sademäärä: 2 666 mm
 • Eläinlajeja: hulokki gibboni eli pieni ihmisapina, binturongi eli karhukissa
 • Pisin joki: Meghna
 • Paikallisia hedelmiä: intianleipäpuu, mango

 

 

Tervehdys Bangladeshin kummilapsilta

työmme saavutuksia Bangladeshissa vuonna 2017

 • Seksuaalisesti aktiivisten nuorten tietämys oikeista ehkäisyvälineistä kasvoi 64,2 prosenttia vaikeasti tavoitettavissa olevilla alueilla ja etnisten vähemmistöjen keskuudessa, koska järjestimme seksuaalikasvatusta sekä nuorille että heidän vanhemmilleen.
 • Olemme asentaneet 1857 käsipumpuin toimivaa vesihanaa ja 25 sadevesisäiliötä, jotka ovat hyödyttäneet yhteensä 45 338 vähemmistöihin kuuluvaa ihmistä 10 491 kotitaloudessa ja 1 266 koulussa. Parantamistamme käymälöistä ovat hyötyneet 467 192 vähemmistöihin kuuluvaa ihmistä 95 304 kotitaloudesta. Käsien peseminen vessassa käymisen jälkeen ja ennen syömistä on kasvanut 25 prosentista 32 prosenttiin.
 • Katastrofityömme esimerkiksi Roanu-syklonin tiimoilta on hyödyttänyt 5265 kotitaloutta ja 5650 opiskelijaa 26 koulussa.
 • 79 002 yhteisön jäsentä osallistuivat sukupuolten välistä tasa-arvoa käsittelevään koulutukseemme.
 • 470 yhteistyökumppaneidemme edustajaa ja 15 294 yhteisön jäsentä ja vapaaehtoista osallistuivat lastensuojelua käsittelevään koulutukseemme.

 

Näin tukesi auttaa lapsia pysymään terveinä

Faisal haluaa, että hänen yhteisönsä elämä olisi onnellisempaa ja terveempää.

12-vuotias Faisal on nuori johtajaksi. Hän aikoo kuitenkin ottaa vastuulleen kylänsä siivouksen kotikaupungissaan.

– Toivon, että kyläni on jonain päivänä ihanteellinen asuinpaikka, jossa kaikki ovat terveitä, hän sanoo.

Faisal päätti perustaa lasten ryhmän. Mukana on Faisalin luokkatovereita, mutta myös lapsia, joiden on ollut pakko lopettaa koulunkäynti ansaitakseen rahaa perheilleen. Ryhmä kiertää säännöllisesti kylänsä käymälöissä pitääkseen ne hyvässä kunnossa. He järjestävät myös käsienpesukoulutusta. Avullasi ryhmäläiset ovat lisäksi järjestäneet kokouksia ja tehneet julisteita, joiden avulla he ovat levittäneet sanaa siitä, kuinka hyvä henkilökohtainen hygienia auttaa pysymään terveenä ja kunnossa.

Kaiken tämän ansiosta Faisalin kotikylän olosuhteet ovat parantuneet huomattavasti. Ryhmä tarkistaa, että käymälät ovat puhtaat ja kunnossa, ja muistuttaa ihmisiä käsienpesusta. Faisalin ryhmän perustamisesta lähtien ripuli- ja punatautitapaukset ovat vähentyneet hänen kylässään merkittävästi. Hänen toiveestaan on tulossa totta.

 

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä ja naisia pakolaisleireillä

Modina syö itse vähemmän, jotta hänen lapsilleen riittää ruokaa.

 

Modina joutui pakenemaan kahden lapsensa kanssa Myanmarista naapurimaa Bangladeshiin. Nyt elämä on järjestettävä uusiksi pakolaisleirillä.

Modina kuuluu Myanmarin rohingya-vähemmistöön. Sadattuhannet rohingyat ovat joutuneet pakenemaan pakolaisleireille. Leireillä on puute muun muassa kunnollisista vessoista. Vessoille on aamusta asti pitkiä jonoja, ja jonoissa on paljon vieraita miehiä. Tytöt ja naiset kertovat välttelevänsä vessoja päivisin.
 
– Syön vähemmän, jotta minun ei tarvitse käydä niin usein vessassa. Lapseni käyvät tarpeillaan ulkona, ja öisin käyn itse viidakossa, Modina kertoo.
 
Kiitos tukesi, rakennamme turvallisia vessoja ja peseytymispaikkoja pakolaisleireille. Parannamme yli 60 000 ihmisen sanitaatiota. Olemme jakaneet 10 000 teinitytölle ja nuorelle naiselle kuukautishygieniapaketteja. Lisäksi suojelemme leirien lapsia ja varmistamme, että he saavat tarvitsemansa palvelut.

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

”Olen kiitollinen saamastani koulutuksesta. Se on muuttanut elämäni. Uskon, että tällainen hanke auttaa merkittävällä tavalla minun kaltaisiani köyhiä tyttöjä itsenäistymään ja luo uskoa siihen, että myös omillaan voi tulla toimeen.” Roksana, 18

Olet auttanut meitä jo yli vuosikymmenen kestäneessä työssämme lapsiavioliittojen lopettamiseksi. Asenteet ovat muuttumassa hitaasti, mutta varmasti.

Roksana oli 10. luokalla, kun hänen vanhempansa järjestivät hänet avioliittoon. Koska vanhemmilla oli vaikeuksia ruokkia perheensä, he ajattelivat, että Roksanan olisi parempi olla hänestä huolehtivan aviomiehen luona. Roksana ei kuitenkaan halunnut, että hänestä pidetään huolta. Hän halusi pysyä koulussa ja suorittaa päättökokeensa.

Bangladeshin lapsiavioliittoluvut ovat Aasian korkeimpia. Sen takia olemme työskennelleet kovasti kasvattaaksemme yhteisöjen tietoisuutta tyttöjen oikeuksista. Tämän työn tuloksena Roksanan vanhemmat ovat suostuneet lykkäämään avioliittoa.

Roksana kiinnostui Girl Power -hankkeemme kautta tarjotusta oftalmologian kurssista. Nyt hän on 18-vuotias. Hän tekee töitä tukeakseen perhettään taloudellisesti ja toimii yhteisössään tyttöjen roolimallina.

 

Maajohtajan terveiset

Bangladeshissa joka neljäs tyttö menee naimisiin ennen kuin täyttää 14 vuotta. Olemme tehneet kovasti töitä, että uusi lainsäädäntö suojelisi tyttöjä lapsiavioliitoilta, mikä olisi selvästi myönteinen edistysaskel.

Tyttöjen, perheiden ja yhteisön kouluttaminen on erittäin tärkeää, olipa kyse sitten käsien pesusta tai siitä, mitä pitää tehdä, kun sykloni uhkaa. Kun lapset tietävät, mitä tehdä, heillä on käytössään mahtava työkalu: itseluottamus.

Sinun avullasi voimme muuttaa asenteita ja elämiä. Näin lasten elämät muuttuvat paremmiksi. Olen siitä sinulle suunnattoman kiitollinen.

Senait Gebregziabher
Maajohtaja, Plan International Bangladesh