Bangladesh | Plan

Bangladesh

 • Pääkaupunki: Dhaka
 • Kansallislaulu: Amar Sona Bangla  eli Kultainen Bengalini
 • Suosituimmat urheilulajit: kabaddi, kriketti, jalkapallo
 • Yleisimmät nimet: Megh (tyttö), Sumon (poika)
 • Keskimääräinen vuosittainen sademäärä: 2 666 mm
 • Eläinlajeja: hulokki gibboni eli pieni ihmisapina, binturongi eli karhukissa
 • Pisin joki: Meghna
 • Paikallisia hedelmiä: intianleipäpuu, mango

 

 

Tervehdys Bangladeshin kummilapsilta

työmme saavutuksia Bangladeshissa vuonna 2019

 • Noin 35 000 lasta hyötyi, kun kunnostimme kouluja lapsiystävällisemmiksi. Huomioimme etenkin vammaiset lapset. Lisäksi annoimme lisäkoulutusta 256 opettajalle.
 • 5 200 vähemmistöryhmiin kuuluvaa nuorta naista oppi yrittäjyystaitoja. Tavoitteena oli nuorten taloudellinen voimaantuminen.
 • Yli 3 000 lasta hyötyi varhaiskasvatuskeskuksistamme, joissa tuettiin lasten kasvua ja lisättiin valmiuksia koulunkäyntiin.
 • Aloitimme nelivuotisen hankkeen lapsiavioliittojen vähentämiseksi. Tarkoituksena on tavoittaa hankkeen aikana 180 000 nuorta. Lisäksi hankkeessa jaetaan tietoa lapsiavioliittojen estämisestä 90 000 avioliittojen välittäjälle ja 7 200 avioliittojen rekisteröijälle.
 • 51 842 yhteisöjen jäsentä ja vapaaehtoista sai tietoa lastensuojelusta. 254 486 yhteisöjen jäsentä sai tietoa sukupuolten tasa-arvosta.

 

Näin tukesi auttaa yhteisöjä

Olemme perustaneet Bangladeshissa 372 isäryhmää, joissa olemme tavoittaneet 66 878 miestä. Isäryhmien määrää on tarkoitus lisätä, jotta yhteisöihin saadaan lisää roolimalleja.

22-vuotias Harunur Rashid meni naimisiin samassa kylässä asuvan Nilufarin kanssa. Avioliitto oli onnellinen. Nilufar huolehti kodista ja miehensä perheestä, kun Harun kävi töissä ansaitsemassa perheen elantoa. 

Kun Nilufar tuli raskaaksi, koko perhe oli innostunut asiasta. Alkuraskauden oireiden takia Nilufar ei kuitenkaan enää jaksanut tehdä kaikkia kotitöitä. Harun ei ymmärtänyt vaimonsa väsymystä tai pahoinvointia ja huusi vaimolleen, kun tämä pyysi apua kotitöissä. Hän oli myös vihainen, kun Nilufar pyysi päästä raskausajan terveystarkastukseen. Harun uskoi, että vaimo jätti tahallaan pitämättä huolta perheestä. He alkoivat riidellä pienistäkin asioista. Huonon ilmapiirin takia Harun oli päivät pois kotoa ja saapui vasta myöhään illalla. Hän odotti päivää, jolloin vaimo lähtisi synnyttämään. Tapana on, että naiset menevät synnyttämään lapsuudenkotiinsa ja viipyvät siellä pidempään.

Planin terveystyöntekijä Rabbani vieraili perheen kotona työkierroksellaan ja kutsui Harunin mukaan isäryhmään. Yhteisön muiden miesten kanssa Harun alkoi pohtia, mitä tarkoittaa olla mies, isä ja puoliso. Harun oppi, miten mies voi auttaa raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen. 

– Tapaamiskertojen jälkeen ymmärsin, että miehet ovat vahvoja ja itsekkäitä yhteiskunnassa. Lapsuudesta asti olemme oppineet, että tytöt ja naiset ovat riippuvaisia miehistä. Siksi alamme kohdella heitä kuin objekteja. Olen kohdellut vaimoani huonosti silloin kun hän on tarvinnut eniten apuani. Nyt häpeän käytöstäni, Harun sanoo.

Isäryhmän ansiosta Harun alkoi huolehtia vaimostaan. Hän vei Nilufarin raskausajan terveystarkastuksiin, auttoi kotitöissä ja oli mukana suunnittelemassa synnytystä. 

– Opin, kuinka miehen ja isän tulisi käyttäytyä. Ymmärsin, että kun tuen vaimoani, hän voisi nauttia raskausajasta ja äidiksi tulemisesta. Aloin käydä vaimoni kanssa kävelyllä iltaisin. Isäksi tuleminen on ollut uskomattoman palkitsevaa, Harun sanoo.

Harunin huolenpito vaimostaan ja vastasyntyneestä pojastaan on tehnyt hänestä roolimallin kylässä. Hän on ollut isäryhmän esimerkkinä siitä, että lapsesta ja perheestä huolehtiminen ei ole vain naisten vastuulla. 

 

Maajohtajan terveiset

Bangladeshissa joka neljäs tyttö menee naimisiin ennen kuin täyttää 14 vuotta. Olemme tehneet kovasti töitä, että uusi lainsäädäntö suojelisi tyttöjä lapsiavioliitoilta, mikä olisi selvästi myönteinen edistysaskel.

Tyttöjen, perheiden ja yhteisön kouluttaminen on erittäin tärkeää, olipa kyse sitten käsien pesusta tai siitä, mitä pitää tehdä, kun sykloni uhkaa. Kun lapset tietävät, mitä tehdä, heillä on käytössään mahtava työkalu: itseluottamus.

Sinun avullasi voimme muuttaa asenteita ja elämiä. Näin lasten elämät muuttuvat paremmiksi. Olen siitä sinulle suunnattoman kiitollinen.

Senait Gebregziabher
Maajohtaja, Plan International Bangladesh