Minun kehoni, minun tulevaisuuteni – suomalaisten tuella kohti tyttöjen oikeuksien toteutumista | Plan

Minun kehoni, minun tulevaisuuteni – suomalaisten tuella kohti tyttöjen oikeuksien toteutumista

Tyttösponsoreiden ja Suomen ulkoministeriön tukema ohjelmamme on edistänyt merkittävästi tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyviä oikeuksia viidessä maassa.

Ulkoministeriön ja tyttösponsoreiden rahoittama Minun kehoni, minun tulevaisuuteni -kehitysohjelmamme tavoitti toisena toimintavuonnaan jo yli 72 000 ihmistä Mosambikissa, Laosissa, Myanmarissa, Etiopiassa ja Ugandassa.  

– Yksi työmme keskeisimpiä tuloksia on merkittävä asennemuutos yhteisöissä, joissa työskentelemme. Tasa-arvoon ja seksuaali- ja lisääntymisterveyteen ja oikeuksiin myönteisesti ja avoimesti suhtautuvien nuorten ja aikuisten määrä on kasvanut. Tämä on johtanut yhteisöissä näkyviin muutoksiin, ohjelmatyön asiantuntija Vilja Liikanen kertoo.

Ohjelma on lisännyt nuorten ymmärrystä seksuaali- ja lisääntymisoikeuksista esimerkiksi nuorten kerhojen sekä kouluissa tapahtuvan seksuaalikasvatuksen avulla.


 

Rohkeutta puolustaa tyttöjen oikeuksia

Toimintaan osallistuneiden tyttöjen itseluottamus on kasvanut. He osaavat puhua herkistäkin seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyvistä teemoista entistä paremmin.

Entistä useampi nuori puuttuu riskeihin ja raportoi esimerkiksi lapsiavioliittoon tai lapsityöhön joutumisesta. Tämän ansiosta esimerkiksi Etiopian Amharanssa 278 nuorta pääsi avullamme takaisin kouluun. Ugandassa saimme peruttua noin neljänsadan lapsiavioliittoon luvatun tytön liiton.

Myös tyttöjen kuukautishygienia on parantunut ohjelma-alueilla. Tyttöjen, joilla on käytössään kuukautissuojia, osuus on kasvanut 67 prosentista 84 prosenttiin.

Esimerkiksi Etiopiassa olemme saaneet murrettua kuukautisiin liittyviä tabuja ja myyttejä tiedottamalla kuukautisista kouluissa sekä kouluttamalla koululaisten vanhempia. Yli 30 koulua on ottanut käyttöön tiloja, joissa tytöt voivat pestä ja vaihtaa kuukautissuojia rauhassa. Ugandassa opastimme nuoria valmistamaan kestositeitä.

Liian moni tyttö jää edelleen pois koulusta kuukautisten vuoksi. Koulutus kuukautishygieniasta, kunnolliset vessat ja siteet vähentävät koulupudokkuutta. Planin tyttösponsorina mahdollistat koulunkäynnin tytöille myös kuukautisten aikana. Liity tyttösponsoriksi jo tänään >

 

Vaikuttavuutta lakimuutoksilla

Olemme työskennelleet yhdessä yhteisöjen perinteisten ja uskonnollisten johtajien kanssa ja tarjonneet heille tasa-arvoon sekä tyttöjen oikeuksiin liittyvää koulutusta. He ovat tulleet aktiivisesti mukaan puolustamaan tyttöjen oikeuksia ja ehkäisemään lapsiavioliittoja ja -raskauksia.  

– Erityisesti lapsiavioliiton ja silpomisen kaltaisten aiheiden käsittelyssä paikallisten johtajien mielipiteiden painoarvo on suuri. Juuri siksi on tärkeää saada heidät mukaan työhömme, Liikanen toteaa.

Työmme tuloksena esimerkiksi Ugandan keskiosassa asuva lango-kansa kielsi lapsiavioliitot. 130 paikallista klaanijohtajaa sitoutui lisäämään tietoisuutta asiasta, jotta kielto siirtyy tehokkaasti käytäntöön. Etiopiassa taas kylänjohtajat vaativat yhä useammin todisteita morsiamen iästä ennen häitä.

Myös ohjelmamaissa tapahtuva vaikuttamistyömme on tuottanut tulosta: nuorille on tarjolla enemmän seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluja kuin ennen, ja näiden palveluiden tuottajat ymmärtävät paremmin nuorten erityisiä tarpeita.

Ugandassa olemme vaikuttaneet useisiin lakimuutoksiin, joiden on tarkoitus ehkäistä lapsiavioliittoja sekä -raskauksia ja parantaa seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluiden ja seksuaalikasvatuksen saatavuutta.

– Lainsäädäntöön vaikuttaminen on merkittävä tapa edistää tyttöjen oikeuksia ja ehkäistä haitallisia perinteitä, sillä se vaikuttaa suuresti työmme vaikuttavuuteen sekä skaalautuvuuteen. Tärkeää on myös varmistaa, että tehdyt lait siirtyvät käytäntöön, Liikanen kertoo.
 

Tyttösponssi-kuukausilahjoituksella tuet työtä kuukautishäpeän poistamiseksi ja varmistat kuukautissuojien saatavuuden, jotta tytöt voivat käydä koulua keskeytyksittä. Lue lisää ja tule tyttösponsoriksi.