Miljoonat nälkää näkevät lapset tarvitsevat nopeasti apua | Plan

14.3.2017

Miljoonat nälkää näkevät lapset tarvitsevat nopeasti apua

Yli miljoona lasta Afrikassa on vaarassa kuolla nälkään. YK:n mukaan maailmaa koettelee vakavin humanitaarinen kriisi sitten maailmansotien.

Konfliktien ja kuivuuksien synnyttämä ruokapula ja vakava aliravitsemus uhkaavat miljoonia lapsia Afrikassa. Unicefin arvion mukaan 1,4 miljoonaa lasta on vaarassa kuolla nälkään neljässä Afrikan maassa.

Etelä-Sudanissa yli miljoona lasta kärsii vakavasta aliravitsemuksesta ja 270 000 lasta on välittömässä vaarassa kuolla nälkään, jos apua ei saada nopeasti perille. Maahan julistettiin helmikuussa nälänhätä. Se oli ensimmäinen kerta kuuteen vuoteen, kun missään päin maailmaa on julistettu nälänhätä.

Myös Nigeriassa, Jemenissä ja Somaliassa sadattuhannet vakavasti aliravitut lapset ovat välittömässä vaarassa kuolla nälkään.
 

Vuosikymmeniin vakavin humanitaarinen kriisi

Maailmaa koettelee pahin humanitaarinen kriisi sitten vuoden 1945, YK:n humanitaarisen avun päällikkö Stephen O’Brien sanoi viime perjantaina. Jos kansainvälinen yhteisö ei toimi nopeasti, nälänhätä ja nälkiintyminen uhkaavat jopa 20 miljoonaa ihmistä.

Plan International auttaa haavoittuvimmassa asemassa olevia lapsia ja perheitä muun muassa Etelä-Sudanissa, Etiopiassa ja Keniassa. Keskitymme ravitsemukseen ja ruokaturvaan sekä parannamme puhtaan veden ja sanitaation saatavuutta. Tuemme myös yhteisöjen katastrofikestävyyttä sekä elinkeinoja.

Etiopiassa vakavasta aliravitsemuksesta kärsii 300 000 alle 5-vuotiasta lasta. Plan International Suomi on parhaillaan lisäämässä merkittävästi tukeaan Etiopiassa. YK:n humanitaaristen asioiden toimiston OCHA:n ja Maailman elintarvikeohjelman WFP:n tukemassa ohjelmassamme keskitytään erityisesti alle viisivuotiaiden sekä imettävien ja raskaana olevien naisten hoitoon.

– Kolmatta vuotta jatkunut kuivuus on venyttänyt yhteisöjen selviytymiskyvyn äärimmilleen erityisesti alueilla, joissa lasten aliravitsemus on normaaleinakin aikoina ongelma. Siksi avun tarve on nyt valtava, sanoo Plan International Suomen humanitaarisen työn ohjelmapäällikkö Merja Färm.
 

Turvattomuus estää avun perille saamista

Vaikein tilanne on konfliktin koettelemassa Etelä-Sudanissa, jossa yli 7,5 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua. Kodeistaan on paennut jo noin 3,4 miljoonaa ihmistä. Pelkästään tammikuussa lähes 200 000 ihmistä pakeni Etelä-Sudanista naapurimaihin.

Taistelut ja yleinen turvattomuus pahentavat ruokakriisia ja estävät avun perille saamista. Konfliktialueilla avustusjärjestöjen jakama ruoka-apu on monille ainoa tarjolla oleva ruoka, eikä sitä riitä kaikille.

– Apu ei tavoita osaa ihmisistä avustuskuljetuksiin kohdistuvien hyökkäysten ja muiden esteiden vuoksi. Etelä-Sudanin hallituksen ja opposition on tehtävä enemmän, jotta avustuskuljetukset pääsevät turvallisesti perille ja tavoittavat apua tarvitsevat ihmiset, Färm sanoo.

Kriiseistä kärsivät eniten lapset, erityisesti tytöt. Aliravitsemuksen lisäksi lapset ovat vaarassa joutua lapsikaupan, varhaisten avioliittojen ja seksuaalisen väkivallan kohteeksi. Lastensuojelu on osa kaikkea Planin humanitaarista toimintaa. 

Lahjoita ja pysäytä nälänhätä