Migla elää slummissa luonnonvoimien armoilla | Plan

2.3.2016

Migla elää slummissa luonnonvoimien armoilla

Kun tulva iskee, likavesi kohoaa puolen metrin korkeuteen 8-vuotiaan Miglan kotona Dhakan slummissa Bangladeshissa. Tuemme Bangladeshissa lastensuojelua sekä lasten pääsyä laadukkaaseen koulutukseen.

Migla rakastaa piirtämistä.

Kahdeksanvuotias Migla asuu peltikattoisessa hökkelitalossa Shyampurin slummissa Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa. Hän on yksi Plan Internationalin alueella asuvista kummilapsista, joiden elämää Planin kummit tukevat ja parantavat.

On kuumin aika vuodesta ja ilma on kosteudesta raskas. Sisällä talossa lämpöasteet kohoavat yli 40:n. Seinällä on jälki, joka muistuttaa viime tulvasta. Silloin likavesi kohosi puolen metrin korkeuteen. Miglan äiti esittelee, miten he hilaavat sängyn ylös tulvan aikaan, jotta perhe pysyy öisin suhteellisen kuivana.

– Pahinta on kosteus. Miglan ja hänen siskonsa on vaikea hengittää ja tilanne pahenee huomattavasti tulvan aikaan. Viime kerralla Migla makasi neljä päivää sängyssä yskien, Miglan äiti kertoo.

Perheellä ei ole varaa astmalääkkeisiin, ja lähin terveysasema on kaukana Shyampurista.

On vaikea kuvitella Miglaa makaamassa sängyn pohjalla, sillä nyt tyttö on täynnä energiaa ja elämää. Hän rakastaa tanssimista.

– Tanssi on parasta, mitä tiedän. Tanssiessa voin haaveilla olevani kuin elokuvatähti, Migla sanoo nauraen.

Hän näyttää tanssiaskeleita, joita hän on oppinut katsomalla Bollywood-elokuvia pienestä televisiosta naapurin mökissä.
 

Haaveissa slummi muuttuu linnaksi

Migla elää vanhempiensa ja kolmen sisaruksensa kanssa. Tulvien höykyttämässä kotitalossaan on tilaa vain yhdelle yhteiselle, kapealle sängylle. Migla ja hänen sisaruksensa Ravi, 18, Pinky, 17 ja Brishti, 7, ovat kaikki syntyneet samassa talossa. 

Ravi työskentelee jäätelötehtaassa ja tienaa noin 1,6 euroa päivässä. Se on perheen pääasiallinen tulonlähde. Kolme sisarusta käyvät koulua, mutta pian Pinkyn täytyy keskeyttää opintonsa auttaakseen perhettään. Hän on kuitenkin tyytyväinen, ettei hänen perheensä ole vielä valinnut hänelle aviomiestä ja pakottanut häntä naimisiin. Monet Pinkyn ystävistä ovat jo naimisissa, sillä heidän perheensä eivät pystyneet elättämään heitä.

Viime sateesta on kulunut useita päiviä ja on tarpeeksi kuivaa, jotta Migla voi istua pölyiselle betonilattialle piirtämään. Hän hiljentyy ja keskittyy piirtämään pikkutarkan kuvan kotitalostaan.

Piirustuksessa reikäinen kotimökki näyttää pieneltä linnalta ja mutainen, jätteiden täyttämä polku on vihreä, kukkien koristama katu. Pahanhajuinen ja myrkyllisen vihreä joki, joka kulkee slummin halki, on tehtaasta laskevien jätevesien likaama. Miglan kuvassa se muuttuu kohisevaksi joeksi, joka on täynnä loikkivia ja tanssivia kaloja.

Migla hymyilee päiväunilleen, ja äkkiä on kuin tässä yhdessä maailman sateisimmista ja synkimmistä paikoista aurinko paistaisi kirkkaasti.
 

Migla vanhempiensa ja sisarustensa Pinkyn ja Brishtin kanssa. Veli Ravi ansaitsee perheen elannon tehtaassa.

Koulutusta ja suojelua Bangladeshissa

  • Bangladeshissa yli 63 miljoonaa ihmistä elää köyhyydessä, mikä tekee heistä erittäin haavoittuvaisia usein esiintyville tulville ja luonnonkatastrofeille.
  • Lähes puolet maan lapsista kärsii aliravitsemuksesta.

  • Vain hieman yli puolella lapsista on puhdasta juomavettä ja pääsy asiallisiin vessa-ja peseytymistiloihin.

  • Bangladeshilaistytöistä vain joka viides jatkaa yläasteelle.

  • Myös lapsityövoima on Bangladeshissa suuri ongelma. Monet lapset joutuvat tekemään kokopäivätöitä.

  • Plan International tukee bangladeshilaislasten pääsyä laadukkaaseen koulutukseen ja tarjoaa perheille keinoja suojella lapsia.

Lue lisää työstämme Bangladeshissa

Ryhdy kummiksi