Meeri Koutaniemi valitsi Ei hymyilytä -haasteen voittajaksi saamelaismuusikon valokuvan | Plan

15.4.2019

Meeri Koutaniemi valitsi Ei hymyilytä -haasteen voittajaksi saamelaismuusikon valokuvan

Tyttöjen ja naisten kokema epätasa-arvo koskettaa suomalaisia. Kun pyysimme tukijoitamme ottamaan kantaa epätasa-arvoon ja julkaisemaan hymyttömän omakuvan tunnuksella #eihymyilytä, kuvia ilmestyi sosiaaliseen mediaan sadoittain. Kuvahaasteen voittaja Hildá Länsman, 25, pääsi valokuvaaja Meeri Koutaniemen ikuistettavaksi.

Osana Ei hymyilytä -kampanjaamme lukuisat tukijamme julkaisivat sosiaalisessa mediassa hymyttömän omakuvan ja ottivat kantaa tasa-arvon puolesta.

Ei hymyilytä -kampanjamme kuvahaasteeseen osallistui yli 600 valokuvaa, joissa ihmiset poseeraavat hymyilemättä kameran edessä. Yksi kuvista ja niiden yhteydessä julkaistuista teksteistä erottui joukosta, kun valokuvaaja Meeri Koutaniemi valitsi haasteen voittajakuvaa. Sen julkaisija, saamelaismuusikko ja joikutaiteilija Hildá Länsman, voitti palkitun valokuvaajan muotokuvauksen.

Länsman oli vasta heräämässä uuteen aamuun, kun kuuli voitostaan Instagramin kautta. Uutinen oli mieluisa.

– Istuin sohvalla ja katsoin puhelinta. Aika nopeasti alkoi kirkuminen, Länsman kertoo.

Voittokuva on otettu myöhään illalla Riddu Riđđu -nimisillä alkuperäiskansojen festivaaleilla Norjassa. Otoksessa Länsman seisoo laavukylän edustalla ja katsoo vakavana kohti kameraa. Koutaniemi kertoo, että häneen vetosivat Länsmanin kuvan luonnollisuus, vahvuus ja persoonallisuus.

Hildá Länsmanin #eihymyilytä -kuvan otti Tatu Sinisalo.

Lopulliseen päätökseen vaikutti myös joukosta erottuva ja omakohtainen kuvateksti. Länsman mainitsee tekstissä niin Amerikan alkuperäiskansojen kadonneet nuoret naiset kuin väkivaltaa kokeneet ihmiskaupan uhrit. Aiheet puhuttelivat myös Koutaniemeä, joka tunnetaan erityisesti naisen asemaa käsittelevistä kuvistaan.

– Nämä ovat yleismaailmallisesti tärkeitä asioita, joita ei nosteta tarpeeksi esille. Pitkään selvittämättä olleet naisten murhat ja ihmiskauppa ovat unohtuneet päivittäisestä uutisoinnista ja keskustelusta, Koutaniemi sanoo.
 

Epäkohdat esille

Koutaniemi muistuttaa, että valokuvat ovat toimiva tapa herättää keskustelua, lisätä ymmärrystä ja edistää tasa-arvoa. Kuvien avulla voi tehdä näkymättömät teemat näkyviksi, sillä kuvia on vaikea ohittaa. Valokuvaajan työssä Koutaniemi on törmännyt epäkohtiin, jotka muistuttavat syrjinnän olemassaolosta.

– Menetin sukupuoleni takia yhden työn. Keikka peruttiin sillä verukkeella, että minut haluttiin vaihtaa mieskuvaajaan. Vaatimus oli tullut paikallisilta haastateltavilta, jotka eivät suostuneet naisen tekemän dokumentaation kohteeksi. Sanoin, että tämä on ihan pöyristyttävää.

Sekä Koutaniemi että Länsman haluavat nostaa epäkohtia esille oman työnsä avulla. Luovan ammatin lisäksi heitä yhdistää kiinnostus ihmisoikeusrikoksiin ja niiden uhreihin. 

Samojen teemojen ympärille rakentui myös Ei hymyilytä -kampanja. Hashtagillä #eihymyilytä merkityt kuvat ottivat kantaa ja nostivat keskusteluun tyttöjen kohtaamia epäkohtia kuten seksuaalisen väkivallan, lapsiavioliitot sekä liian varhaiset raskaudet.

Ei hymyilytä -kampanjassa olivat mukana muun muassa presidentti Tarja Halonen, muusikko Arja Koriseva, malli ja juontaja Lola Odusoga, rap-artisti Etta sekä valokuvaajat Janita Autio ja Nana Simelius.

Lue lisää kampanjasivustolta.

Teksti: Jenna Lehtonen

Kuvat: Jenna Lehtonen ja Tatu Sinisalo

 

Tutustu toimintaamme