Machoilu romukoppaan | Plan

14.6.2016

Machoilu romukoppaan

Seksistinen, hyökkäävä kovanaama – sellainen on vallitseva miesihanne Dominikaanisessa tasavallassa. Plan muuttaa teini-ikäisten poikien mieskuvaa tasa-arvokursseilla.

 Laura Mendelin

Teksti: Heidi Hakala

Ilta hämärtyy Dominikaanisen tasavallan pääkaupungissa Santo Domingossa. Kadunvarsilla seisoo miehiä käsivarret ristissä rinnan päällä. Häpeämättä he ahmivat ohikulkevia naisia katseillaan. ”Makee perse”, he ehkä tokaisevat, viheltävät ja maiskuttavat huuliaan herättääkseen huomiota. Ulkonäöllä ei ole merkitystä. Ahdistelluksi joutumiseen riittää, että on nainen tai tyttö.

– Olen oppinut, että on olemassa monta väkivallan muotoa: ei ole ainoastaan fyysistä vaan myös sanallista väkivaltaa. Jos näen naisen kadulla ja kommentoin hänen takapuoltaan, sekin on eräänlaista väkivaltaa. Viestitän, etten kunnioita häntä, sanoo 17-vuotias Johnny.

Teini-ikäisille pojille tarkoitettu tasa-arvokurssi on muuttanut hänen käsitystään miehisyydestä, naiseudesta ja tasa-arvosta. Kurssin Champions for Change (Muutoksen mestarit) järjestää lastenoikeusjärjestö Plan International. Kurssi on osa suurempaa hanketta, joka edistää lasten suojelua kehitysmaissa, ja sen rahoitus tulee osittain Suomen ulkoasiainministeriöltä.

Kurssin alussa kaikki osallistujat saivat kirjoittaa muistiin, mitä he katsoivat yhteiskunnan odottavan heiltä miehinä. Laput kerättiin pieneen laatikkoon. Vastauksissa toistui, että miehen pitää osata tapella, olla perheen johtaja ja välttää kaikkea vastuuta kodista.

– Miehen tulee olla itsekäs, aggressiivinen ja epäkunnioittava. Mies ei laita ruokaa, ei siivoa, eikä hoida lapsia. ”Olen mies” riittää verukkeeksi välttyä näiltä tehtäviltä, selittää Johnny vallitsevaa mieskuvaa.

Itse hän ei enää samaistu tähän käsitykseen.

– Rajoittavat sukupuoliroolit tuhoavat onnemme. Meidän täytyy poistaa juurtuneet käsitykset, jotka keräsimme laatikkoon. Kurssilla opimme sen sijaan olemaan rehellisiä ja kunnioittamaan toisiamme, mikä on tärkeää ajatellen tulevia suhteita tyttöystäviin ja vaimoihin, sanoo Johnny.

 

”Pieksin siskoani vyölläni”

Jos haluaa muuttaa naisten ja lasten elinoloja, on mukaan saatava myös miehet, koska he ovat usein niitä, jotka käyttävät väkivaltaa naisia ja tyttöjä kohtaan. Näin Planin työntekijät ajattelivat, kun järjestö alkoi vuonna 2012 järjestää tasa-arvokursseja monessa Keski-Amerikan maassa. Tavoitteena on korvata tuhoisat käsitykset maskuliinisuudesta rakentavilla asenteilla. Kursseilla teini-ikäiset pojat oppivat kaikkea kotitaloustöistä sukupuoliterveyteen, yhteiskunnallisista valtarakenteista vahingollisiin sukupuolisääntöihin.

– Aikaisemmin en koskaan auttanut kotitaloustöissä kotona, siskoni teki kaiken. Jos äitini pyysi minulta jotakin, pakotin siskoni tekemään sen puolestani. Muuten pieksin häntä vyölläni. Nyt tajuan, millaista valtaa käytin häneen. Nyt autan kotona yhtä paljon kuin siskoni, sanoo 17-vuotias Marcial.

Hänen isoveljensä käytti samanlaista valtaa häntä itseään kohtaan. Veli oli kotona aggressiivinen ja väkivaltainen.

– Yritin jutella hänen kanssaan. Aluksi hän ei halunnut kuunnella, mutta jatkoin puhumista hänen kanssaan. Näytin hänelle kurssikirjojani ja sanoin, että hyökkäävyys ei ole miehekästä, ystävällisyys on, Marcial sanoo.

 

Avun pyytäminen on OK

Kurssia käyvät teinipojat poikkeavat paljon niistä, jotka yrittävät herättää huomiota kadulla.

He kertovat innoissaan siitä, miten kurssi on muuttanut heidän käsitystään tasa-arvosta. He antavat toisilleen tilaa, nyökkäävät kannustavasti toistensa mielipiteille ja antavat aina välistä taputuksen olkapäälle tai tönäisyn selkään kannattaakseen jotain, mitä kaveri on sanonut.

– Tässä maassa normi on, että mies on voimakas ja pärjää yksin. Kurssilla olen oppinut pyytämään apua, kun tarvitsen sitä, sanoo Joseph, 16.

Pojat ovat levittäneet oppimaansa myös lähipiiriinsä.

– Juttelin naapurin pojan kanssa siitä, mitä olen oppinut. Sanoin, ettei hän menetä osaa itsestään vain sen takia, että tiskaa, siivoaa tai on naisen kanssa rakkauden eikä seksin takia. Juttu päättyi siihen, että hänkin halusi mennä kurssille, Johnny sanoo.

– Aluksi isäni oli kriittinen, mutta kun hän oli tutustunut kurssiaineistoon, hänen asenteensa muuttui. Hän sanoi, että tämä on jotain paljon parempaa kuin se perinne, jonka kanssa hän itse on kasvanut. Nyt hän odottaa minua ovella, kun tulen kotiin kurssilta, ja kysyy, mitä olen oppinut, Marcial kertoo.

 Laura Mendelin

 

Esikuvaksi muille

Pojat asuvat Barahonassa, maan kaakkoisosan provinssissa, jossa työttömyysaste on korkea. Kolmasosa provinssin nuorista ei käy töissä eikä koulussa. Monet perheet asuvat maaseudulla, eikä heillä ole varaa lasten koulutukseen.

Planille on tärkeätä, että kurssille osallistuvat pojat ovat rohkeita ja uskaltavat avata suunsa. Tavoitteena on, että he toimivat esikuvina muille.

– Saamme kielteisiäkin reaktioita. Jos esimerkiksi halaan toista miestä, minua katsotaan paheksuvasti. Minulla on tapana selittää, että minulla on oikeus ilmaista tunteitani myös toisten miesten seurassa, sanoo Carlos, 21, ja näyttää sen taputtamalla Josephin olkapäätä.

Monet teini-ikäiset pojat asuvat yhdessä äitinsä, isoäitinsä, siskojensa ja sisarustensa tyttärien kanssa. Miesten ja poikien asenne naisia kohtaan vaikuttaa välittömään lähiympäristöön aamusta iltaan. Useat pojat ovat nähneet isänsä käyttävän väkivaltaa kotona eivätkä halua tulla samanlaisiksi.

Tässä kulttuurissa ei ole tavallista, että miehet puhuvat tunteista keskenään, ja isät ja pojat juttelevat harvoin avoimesti toistensa kanssa.

 

Väkivalta on tavallista kasvatuksessa

Dominikaanisessa tasavallassa väkivalta hyväksytään laajasti. Kansallinen tutkimus osoittaa, että peräti 86 prosenttia 6–13-vuotisista lapsista ja nuorista on kasvatettu fyysisiä ja psyykkisiä rankaisumenetelmiä käyttämällä. Useimmiten mies lyö vaimoaan ja lapsiaan. Maassa on lakeja, joiden pitäisi suojata lapsia pahoinpitelyltä, mutta niitä sovelletaan leväperäisesti.

– Miehet saavat juoda vapaa-ajallaan, ja on hyväksyttävää pitää useita naisia. Miehet voivat myös liikkua vapaammin kodin ulkopuolella. Valtaosa miehistä ei pidä siitä, että naiset vaativat itselleen samoja oikeuksia kuin heillä on, Joseph sanoo.

– Osallistun kurssille, koska yhteiskunta odottaa meiltä jotain, mitä emme halua olla.
 


Champions for Change

  • Plan Internationalin Champion for Change -kurssit pyrkivät muuttamaan käsitystä miehisyydestä, edistämään tasa-arvoa, vähentämään sukupuolisidonnaista väkivaltaa sekä lisäämään tietoa sukupuoliterveydestä.
  • Hankkeen kohderyhmä on 15–24-vuotiaat pojat.
  • Vuodesta 2012 lähtien kursseja on järjestetty Dominikaanisessa tasavallassa, Hondurasissa, Guatemalassa, El Salvadorissa, Kolumbiassa, Boliviassa, Nicaraguassa, Intiassa sekä Saksassa. Dominikaanisessa tasavallassa kursseja on Barahonassa ja San Juanissa.

Tutustu toimintaamme