Maanjäristys iski voimalla Rosan perheeseen Ecuadorissa | Plan

31.5.2016

Maanjäristys iski voimalla Rosan perheeseen Ecuadorissa

Plan auttaa perheitä jakamalla ruokaa, vettä, telttoja, patjoja ja hygieniatarvikkeita.

Rosa, 34, syntyi La Ciénagassa Ecuadorissa. Hän hymyili aamuisin ja kurkistaessaan ikkunasta tunsi aamun lämpimän tuulenvireen kasvoillaan.

Nyt tällaiset aamut ovat jääneet taakse, sillä hänen ja hänen perheensä elämä muuttui 40 sekunnissa huhtikuun 16. päivänä, kun voimakas maanjäristys iski Ecuadoriin. Maanjäristyksessä Rosan perheen koti vaurioitui asuinkelvottomaksi, ja Rosa menetti aivan kaiken.

Viisi päivää ennen maanjäristystä Rosan yhteisöä koetteli läheisen joen tulviminen. Monet perheet joutuivat päiviksi eristyksiin virtaavien tulvavesien takia. Monet menettivät kotinsa, ruokansa ja eläimensä. Tämä kauhea kokemus oli kuitenkin vasta alkusoittoa tulevalle.

Iltapäivällä huhtikuun 16. päivänä Rosa oli äitinsä ja kahden tyttärensä kanssa siskonsa luona. He keskustelivat olohuoneessa, kun yhtäkkiä kaikki heidän ympärillään alkoi täristä valtavalla voimalla. He juoksivat suojaan maton alle. Hetkessä talo romahti heidän niskaansa.

– Hautauduimme elävältä, emmekä voineet muuta kuin itkeä ja huutaa apua. Kukaan ei kuitenkaan kuullut meitä. Sitten kuulimme ääniä ja toivoimme, että meidät tullaan pelastamaan.

Rosan vanhin tytär oli tukehtumaisillaan, koska romahtaneen talon raunioissa ei ollut tarpeeksi ilmaa hengitettäväksi. Kun hänet saatiin raunioista ulos, oli hän pyörtynyt.

– Me emme osanneet odottaa tätä. Hetken aikaa ehdin ajatella, että tämä olisi viimeinen hetkemme täällä maan päällä. Luulin, että hautaudun elävältä yhdessä siskoni ja tyttärieni kanssa.
 

Poika ehti turvaan

Onneksi heidän naapurinsa alkoivat välittömästi pelastustöihin. Kaikkialla oli pimeää ja heillä ei ollut valoa, mutta naapurit siirsivät romahtaneen katon saadakseen Rosan perheineen pelastettua. Nuo hetket ovat jääneet Rosan mieleen kauhunsekaisina.

Ensimmäiseksi Rosa soitti miehelleen, joka työskentelee Guayaquilissa. Välittömästi sen jälkeen hän tajusi poikansa olevan yksin kotona ja häntä alkoi pelottaa, että heidän kotinsa olisi romahtanut hänen poikansa niskaan. Rosa sai yhteyden poikaansa vasta seuraavana aamuna. Onneksi poika oli ehtinyt juosta ulos turvaan ennen talon romahtamista.

Rosan kaikki perheenjäsenet selvisivät hengissä maanjäristyksestä, mutta heidän kotinsa tuhoutui. Portaat hajosivat ja lattia oli täynnä reikiä, joiden läpi näki märän maaperän. Vain muutama asia oli jäänyt jäljelle, kuten hajonnut tuoli, mutaiset saappaat, repeytyneitä vaatteita sekä muutama kattila ja pannu. Katto repeytyi kahtia ja Rosan rakastama ikkuna tuhoutui.

– Kotini on tuhoutunut. Se on painunut kasaan emmekä voi asua siellä.

Vallitsevissa olosuhteisssa Rosa ei voinut muuta kuin vahtia entistä kotiaan. Hän pelkäsi, että joku varastaisi käyttökelpoiseksi jääneet tavarat.


 

Lapset antavat voimaa

Rosa on surullinen, että menetti kaiken vähän omaisuutensa. Hänellä ei ole vaatteita tai paikkaa tehdä ruokaa ja nukkua. Hänen yhteisössään ei ole tarjolla töitä. Hänen miehensä myi paikallista juomaa (chichas) pyörällään, mutta hänen pyöränsä on nyt vääntynyt kasa terästä naapurien talon romahdettua sen päälle.

Vastoinkäymisistä huolimatta nutturatukkainen, shortseihin pukeutunut ja vakavailmeinen Rosa on kiitollinen ollessaan elossa.

– Lapseni antavat minulle voimaa, ja meidän täytyy jatkaa elämäämme. Toivon, että joku auttaa minua.

Hänen perheensä ei tiedä, voivatko lapset jatkaa koulunkäyntiä. He eivät tiedä, onko koulu toiminnassa tai onko koulua edes enää olemassa. Rosa on huolissaan lastensa tulevaisuudesta. Häntä pelottaa, saavatko lapset koulutuksen ja onko heillä katto pään päällä.

Plan International on auttanut maanjäristyksen tuhoalueilla Ecuadorissa jo 10 000 ihmistä jakamalla ruokaa, vettä, telttoja, patjoja ja hygieniatarvikkeita. Aiomme myös perustaa turvallisia päiväkerhotiloja ja väliaikaiskouluja lapsille.