”Maailmassa on iso virhe, jos tasa-arvo ei toteudu” | Plan

5.12.2017

”Maailmassa on iso virhe, jos tasa-arvo ei toteudu”

Urheilija Leo-Pekka Tähti edistää kanssamme kehitysmaiden lasten oikeuksia. Osallistu Leo-Pekan keräykseen lasten, etenkin tyttöjen, koulutuksen ja suojelun parantamiseksi.

Leo-Pekka Tähti on ehtinyt kiertää urheilun merkeissä ympäri maailmaa. ”Olen käynyt joka maanosassa, mutta kehitysmaissa en ole vielä käynyt. Se onkin yksi haaveistani.”

Tuore tukijamme, urheilija Leo-Pekka Tähti kerää kanssamme varoja kehitysmaiden lasten oikeuksien parantamiseksi. Tähti kerää perustamassaan verkkokeräyksessä varoja työhömme lasten, etenkin tyttöjen, koulutuksen ja suojelun parantamiseksi. Edistämme myös lasten tasavertaisia mahdollisuuksia urheiluun ja liikuntaan.

Tähti on itse omalla esimerkillään osoittanut, miten tärkeää tasa-arvon toteutuminen on, jotta jokainen voi itse päättää omasta elämästään ja tulevaisuudestaan.

– Asia on erittäin tärkeä, sillä maailmassa on iso virhe, jos tasa-arvo ei toteudu. Se on hirvittävä vääryys, Tähti sanoo.
 

Asennemuutosta tapahtunut

Leo-Pekka Tähti on raivannut tiensä huippu-urheilijaksi ja ansainnut muun muassa viisi paralympialaisten kultamitalia pyörätuolikelauksessa.

Matka ei ole kuitenkaan ollut yksinkertainen. Tähdellä on omakohtaista kokemusta siitä, miten tasa-arvo ei ole toteutunut. Tähden uran alkuvaiheessa vammaisurheiluun ei Suomessakaan aina suhtauduttu parhaalla mahdollisella tavalla.

– Niinkin yksinkertainen asia kuin pääsy yleisurheiluseuraan oli hankalaa. Muutamassa seurassa suhtautuminen oli hyvin suppeaa, Tähti muistelee.

Sen sijaan Porin Tarmo, Tähden nykyinen seura, otti nuoren urheilijalupauksen hyvin vastaan ja siksi Tähti on pysynyt seurassa koko uransa ja aikoo pysyä myös tulevaisuudessa.

Vuosien mittaan Suomessa on ollut nähtävillä iso asennemuutos vammaisurheilua kohtaan.

– Hyvä esimerkki on Vuoden urheilija -titteli viime vuonna. Lapsena en olisi voinut kuvitellakaan, että sellainen on mahdollista. Ennen myös olimme omissa kisoissa, mutta nyt olemme esimerkiksi eliittikisoissa mukana yhdessä vammattomien kanssa.
 

Maailma avartanut

Omassa elämässään Tähden ohjenuorana on ollut jättää ikävät kommentit ja epätasa-arvoiset asenteet huomiotta.

– Jo nuorena suljin ulkopuolelle kaikki kyräilyt. Ymmärrän, että kaikki eivät välttämättä pysty sulkemaan, ja esimerkiksi kehitysmaissa tilanne on varmasti monta kertaa haastavampi, Tähti sanoo.

Matkaaminen urheilun parissa on tuonut Tähdelle paitsi kielitaitoa ja ystäviä ympäri maailmaa, myös avartuneen maailmankatsomuksen.

– Isoin johtopäätökseni on se, että meillä Suomessa asiat ovat hyvin, ja täällä valitetaan usein pienestä.

Tähti on myös kiinnittänyt huomiota esimerkiksi siihen, miten puhdasta Suomessa on moneen muuhun maahan verrattuna.

– Toinen iso teema on tietysti esteettömyys. Sen taso vaihtelee paljon. Kehitysmaissa esteettömyys ei varmasti toteudu kovin hyvin.
 

Kohti Tokiota

Tällä hetkellä Leo-Pekka Tähden tähtäimessä on EM-kisat Berliinissä ensi kesänä.

– Yhtenä pyrkimyksenä on tietysti Tokion paralympialaiset 2020, mutta katsotaan vuosi kerrallaan. Vuonna 2019 on MM-kisat, joten ennen Tokiota joka vuosi on porkkanana jotakin, Tähti sanoo.

Olemme kumppanina Urheilugaala​ssa 18.1.2018. Nostamme erityisesti esille lasten ja nuorten oikeuksia urheiluun ja liikuntaan. Esimerkiksi Togossa, Pakistanissa, Guineassa ja Etiopiassa edistämme vammaisten lasten osallistumista leikkiin ja urheiluun.

Osallistu Leo-Pekka Tähden keräykseen

Tutustu toimintaamme